Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Istvan0728

Köszönöm a hozzászólásokat. Akkor jó ha van négy pofás tokmány is, mivel az E400m-nem bajonett záras nem lesz nehéz cserélni. Számomra úgy tűnik több mindenre használható a négy pofás tokmány és ugye barkácsoláskor...[#vigyor3]

D.Laci

A kérdés úgy szolt, hogy ,,hengeres anyagok befogásánál?"
Mindenkinek igaza van vagy senkinek nincs igaza helyzet áll fen ? :)

Motoros

Te Laci! ez a hasonlat a székkel kicsit sántít, vagy nagyon.
A 3 lábú szék története akár több száz éves is lehet, amikor még Juliska a csinos faros-bögyös konyhalány fejte a teheneket a gróf ócska hokedlijén.
 A tehénistálló gidres-gödrös száraz tehénrosszkupacokkal teli, téglával kirakott padozatán erősen billegett ez a négy lábú alkalmatosság.
Több fogást is kellett szegénynek venni amíg a formás hátsóját biztonságosan el nem tudta helyezni, hogy megkezdhesse a munkáját.
És ekkor jött Jancsi a lovászfiú, aki figyelmesen szemlélte titokban az ajtóból hátulról mindezt, megszánta a leányt, és elhatározta segít rajta.
Sebtiben faragott neki egy három lábú széket, az üllőrészt akácból két mélyedéssel, a lábakat somfából készítette.
Egy adódó pillanatban mikor Julis pont igazgatta magát a hokedlin, és megemelkedett egy picurkát...gyorsan kicserélte a hokedlit a saját háromlábú székére.
Juliska megörült milyen kényelmes, és nem is billeg, mikor pedig megérezte Jánosunk forró leheletét a tarkóján akkor tudta, hogy kinek kell hálásnak lennie.
A tejet hiába várta a szakácsné, az több mint egy órát késett, de megoldotta mert a gróf kapott az előző napi maradékból a reggeli kávéjához.

A fenti történetből az következne, hogy milyen jó dolog ez a három lábú szék, és a mai napig mindenki három lábú széket használna.
Pedig nem így van, mindenki négylábút használ.
Vajon miért?

Vissza a tokmányhoz: ha a négypofásnál jobb a hárompofás akkor következik, hogy a kétpofás még jobb, nem beszélve az egypofásról.[#eplus2] Bocs ez csak vicc akart lenni.

Én azt mondom mindenki használjon olyat amilyet akar, de ha nincsen egyetlen tokmánya sem még az esztergályához akkor jobban jár ha kezdésnek a négypofást választja.
Fontosabb az, hogy az a tokmány ne egy leharcolt valami legyen, és biztos az hogy a manapság előforduló húzott anyagokkal nem fog megbillenni, Kola leírta miért nem.

Csuhás

Egyszer már írtam a saját tmk jellegű géphasználatnál szerzett tapasztalataim: nálam az idő 75%-ban sima hárompofás van a gépen. A következő egy karcsú független négypofás mondjuk 10%-ban. A maradékra jut a patron, közös állítású 4 pofás, a csúcs, a síktárcsa, és egy forkardt. Ennek alapján első tokmánynak három pofásat ajánlanám. A gyárak is így lehetnek ezzel, mert ha adnak tokmányt a géppel akkor az hárompofás.

jani300

Az hogy marógéped és gyalud is van , valamennyire a hárompofás tokmány fele billenti a mérleg nyelvét .
Nem lehetséges ? :) És az is , hogy azonnal használhatóak a fent említett gépek ! [#integet2]

jani300

Nagyobb gépen pedig általában lusta az ember egy munkáért levenni a nagy tokmányt , vagy síktárcsát , és belefog valami kisebb tokmányt ...[#whatever]

Csuhás

Nem tudom jól értem-e amit mondani akarsz. De, tény hogy egy munka esetén elsőnek az esztergán való elkészíthetőséget nézem meg, azután jön a gyalu, végül a marógép. Persze ez lehet egyéni ízlés, vagy hogy ez egyben a gépeim állapotának is a sorrendje, vagy hogy az esztergán van a legegyszerűbb szerszám ( váltólapka ) és a sor végén a marók vannak.

Varga László

Pedig egy hárompofás számomra sokkal használhatóbb mint egy négypofás.
Igaz én nem értek semmihez ,így veleményem is anyit ér .
Hàrompofás tokmàt meghúzól és abban egy hengeres anyag van, a tokmánypofàkra egyforma nyomaték jut.
A négypofásnál két szemközti pofára ugyanakkora erő hat ,a másikra kevesebb a a szemközti negyegikre mégkevesebb .
(De ha ràm hallgattok mindenkinek az a jó amivel meg tudja oldani az adott feladatot.)

korbendallas

Én szerintem nem sántít a láb:) Szerintem a fúrótokmányok sem véletlenül 3 pofásak a mai napig...

Motoros

Ha a négypofásban megmozdulna a húzott anyag a tokmány konstrukciójának hibájából akkor már rég betiltották volna, hiszen a pontos balesetmentes munkavégzésre alkalmatlan.
Ha mégis megmozdul vagy megbillen akkor valahol máshol kell keresni a gondot, nem a tokmány tipusnál...szerintem.
Nekem életemben egyszer mozdult meg a négypofásban az anyag, elég kellemetlen érzés, de akkor is én voltam a hibás és nem a tokmányválasztás.
A múltkor már egyébként meséltem, hogy ez inkább egy amolyan hitvita, és feleslegesen elszabadítja az indulatot.
Két, általam nagyrabecsült tisztességben megőszült barátom, akik egész életükben esztergályoztak ezen a 3 kontra 4 pofás témán majdnemhogy hajba kaptak.
Olvastam a napokban egy amolyan szakcikket--kutatást, hogy a net hogyan generálja a vitákat, hogyan rabolja feleslegesen az időnket. Nagyon veszélyes bármi témába bekapcsolódni, mert egy pár másodpercesnek hitt bejegyzés is akár fél-egy órát kattogtathatja az agyunkat.
Én le is fordultam a témáról, már biztosan életem végéig megmaradok a saját hitemben[#nemtudom]

Istvan0728

A géppel jött egy három pofás elégé gatya állapotban, vettem hozzá pofákat. Hát nem lett sokkal jobb, jöhet a felszabályozása. Most vettem egy elég jó állapotú négy pofás tokmányt, majd kipróbálom, de előtte még a keresztszán kotyogását meg kell oldanom. Aztán majd elvitatkozom magammal...[#dumcsi]

andrasbsl

Nem szakmám, de amit az általam és sokak által nézett Youtubecsatornákon látok, az az, hogy aki egyediben utazik, az mind független 4 pofásat használ és kiórázza. Mikor ki kell venni valamit, vagy pl átfordítani egy nagy tengelyt, azt a hárompofásban nagyon kis valószínűséggel sikerül ugyanúgy mégegyszer. Viszont a 4 pofásban 1-2 századra vissza lehet órázni.Én ezt látom.

7cim5mm0

Szórakoztató vitát olvastam most végig a 3 és a 4 pofás tokmányról.
A következő kérdésem, hogy ki milyen olajat használ. :)
(csak vicceltem)

7cim5mm0

Nekem úgy tanították, hogy a négypofásba a ragyás melegen hengerelt, meg öntött hengeres anyagokat nem illik befogni, mert azokkal lehet kinyírni a tokmányt, meg nem is fogja meg stabilan.
A többivel egyetértek. :)

jani300

Szia ! Tévedsz . Egyedi munkákkal foglalkozó maszek esztergályosnál nagyon ritkán fogsz síktárcsát látni a gépen .
A síktárcsa (mindegy hogyan állítható a pofája ) , nem forgástestek , megfogására való , leginkább , egyedi munkáknál . De ügyesek , excentritást is tudnak tokmányban is készíteni (szándékosan ). Azt persze mi is tudunk , simán :)
A pontos megfogásra a "jól futó " tokmány való .
A pontatlanabb , a durvább munkákra .
Lehet akár külön nagyoló és simító gép is .
A "jól futó" tokmány  , simán fog 2 századra , esztergályos kezében :)
Jó az a yutu , de nem kell mindent készpénznek venni .
De kimegyek az udvarra mielőtt esik a hó , rendezkedni kellene .