Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Na ez az,kezdünk rá térni a lényegre,az okénhogy a "menetprofil" nincs meg köszörülve de ugye jól gondolom hogy valamilyen szinten a 3 szegmensnek hátra kellenw hogy legyen egy kicsit köszörülve pont a beszorulás/megszorulás miatt,vagy nem?

6rk75uezn

Oké,úgy is sok erre a macska [#vigyor4]

jani300

D.Laci | 2769   Válasz erre    2017-01-13 09:30:10   [16606]  itt kezdődött a semlegesben .
Nem akarok már belemenni , meg nem is találtam értékelhető irodalmat . Egy régi könyvem szerint van egy pici vezetőrész , és utána van hátra esztergálva .[#nemtudom]
A macskákat pedig ne bántsátok ! :)

ANTAL GÁBOR

No   ezt én is kipróbálom :
" faggyú keverve molibdénszulfidos gépzsírral és pár csepp olajjal hogy kásás állagú legyen."

6rk75uezn

Nem bántsuk a macsekokat ;) szeressük őket,főleg a középkorosztájt [#eljen]
Ráköszörültem a kérdéses menetfúrókra,igy sokkal jobbak de nem az igazi.
Lecserélem őket.

ysc3kmx9v

A faggyú nagyon jó anyag a menetek készítésénél, én nem olajjal, meg zsírral hígítom,hanem a fúró-vágó spré anyagával.

n9ugdfyrv

Srácok,
éklécet milyen anyagból érdemes készíteni kis műszerész eszterga(Univerzál) keresztszánjához?

Csuhás

Öntöttvasból, mert azt jól lehet hántolni, bár eltörni is könnyű.

grekon

Èkes vagy egyenes ? Milyen vastag ?
Elenfelulete milyen anyag ?
Miert kell uj ?

PSoft

Volt régen az a Nicro-80 nevű szerelőpaszta spray.
Talán grafitos, vagy molibdén szulfidos volt?

Nos, ennek a spray-nek volt egy rossz tulajdonsága is a sok jó mellett.
Hosszú raktározás, mozdulatlan állapot hatására, a bent levő anyag szeretett a flakon alján,és a búvárcsőben leülni/bekeményedni.
Annyira, hogy utána már a több órás rázás se segített rajta, hiába zörgött a golyó a flakonban.
Ezek a spray-k utána már a kukába, szemétbe kerültek a raktárak polcairól.:(
Én ezekből a kidobásra ítélt flakonokból szoktam sűrű, faggyús keveréket "alkotni".
Nálam, ez vált be meneteléshez, én mindegyik kereskedelmi vágó-üregelőnél jobbnak tartom.

n9ugdfyrv

grekon;

ékes (paralelogramma a keresztmetszete?!), ha jól saccolom - most nincs itt - olyan 3 mm vastag lehet. A szánszerkezet öntvény.

Sajnos rosszul volt korábban használva, és egyrészt az állítócsavarok, amik hegyesek (de az éklécen egyenes végűnek volt kialakítva a süllyesztés) átlyukasztották, és a korábbi rossz beállítás miatt (ha kint volt a szán, utánahúzták a külső csavarral) ferdére kopott, majd kissé el is görbült, így még ferdébbre kopott... valami fényes anyag amúgy,  mintha valami köszörült acél lenne...

Csuhás;

uh, tényleg? Én pont az gondoltam, hogy mivel a szán öntvény, inkább valami nála puhább anyag; hogy ne a fecskefark kopjon... bár akkor meg gyorsan kopna?

Csuhás

Szerintem kevered a betétlécet az ékléccel. Az első az ami végig azonos keresztmetszetű, és oldalról csavarokkal állítják. Az ékléc viszont ék alakú és hosszirányban elmozdítva állítják a  hézagot. Az első csak néhány csavar hegyén támaszkodik, míg a második teljes felületen felfekszik ennek megfelelően jóval merevebb. Cserébe egy kicsivel körülményesebb a gyártása.

n9ugdfyrv

Igen, így van, tényleg betét (illesztő) léc lesz (és így akkor már értem is, miért az öntvényt írtad)!

Akkor a kérdést kérlek így nézzétek!!! :)

Köszönöm előre is!

grekon

Ha oldalról csavarok szoritjàk nagyon nem javasolnàm az ontvènyt (3 mili vastagsàban csoda lenne ha nem törne el ) .
Mivel öntvény a csuszofelulet edzett acèl vagy sàrgarèz lenne a jo vàlasztàs . Èn egy feljavitott acèlbol (amit mèg vidiàval lehet munkàlni ) csinàlnàm marogèpen ( kis fogàsokkal hogy ne görbűljön ) .
Ezek a betétlécek akkor jok ha 2-5 szàzad milivel kissebek a lehetsègesnèl , szinte ne kelljen szoritani csavarral .

n9ugdfyrv

Köszönöm szépen! A vastagsága miatt lehet, jobban menne síkköszörűn?