Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Ha már itt tartunk akkor kérdezek is egyet,az ék lécnek vajon mennyire kell ék alakúnak lennie?
Gondolatom szerint századokról van szó.

jani300

Fokokról :)
Szemmel láthatóan nem párhozamos , de konkrétumot nem tudok fejből mondani .

6rk75uezn

Vagy percekről?
Persze fokokról van szó!én úgy gondoltam hogy a léc eleje és vége között vajon mennyi eltérés lehet.
Keresztszánom is ék léces volt,csak akkor azt tudnám minek vannak benne oldalról a menetes furatok.

Csuhás

Egy eszterga keresztszán ékléce kb 2..3mm eltérést mutat a két vége között. Magyarán ha ékléces volt akkor ezt látnod kell rajta, nem is beszélve a léc két végénél a prizmába befúrt süllyesztésről és menetről. Az viszont elképzelhető hogy a megkopott, eltört stb éklécet kontár módon betétlécre cserélték ezért utólag megfurkálták oldalról a prizmát. Itt egy kép egy ékléces késszánról, látszik az ék alak és az állító csavar is. ( a régi fórum egy képe )

Csuhás

Ezt a fórumot nézegesd végig, itt láthatsz egy tucat fotót az ékléces megoldásról.

6rk75uezn

Köszi köszi.
Nézem.

n9ugdfyrv

Srácok,

kérdeznék egy dolgot; adott egy asztali eszterga, menetvágási lehetőséggel, előre/hátramenet kapcsolóval. Ha menetet vágnék, akkor ugye a szokásos körök után a késsel elindulok a munkadarabon túlról úgy, hogy zárom a lakatanyát. Amikor elérek a menet végéig, a gép leírása szerint gyorsan ki kell tekerni a keresztszánt. Majd zárt lakatanya mellett visszaforgatva újra előre menni, fogást venni stb. Namost ugye látom némely gépen, hogy van egy kis forgó tárcsa, és annak a pozícióját figyelve a szaki/hobbista :) a kinyitott lakatanyát visszazárja ugyanabba a pozícióba. A megfelelő pillanatba. Angol oldalakról már igyekeztem kiokosodni ezügyben, kb. látom is a lényegét, de lenne azért kérdésem:
- mi ennek a magyar neve (angolul ugye thread dial indicator)
- ha készítek egy ilyet a gépre (a megfelelő fogszámmal), akkor én is csinálhatom így (nem kell mindig visszaforgatni, hanem pozícióban lehet újra zárni stb.)? Vagy ennek van valami olyan spéci gép oldali igénye, ami nem feltétlen van meg egy kisebb gépen ( Ilyen gépről lenne szó  )

vjanos

Menetóra.
Azt hiszem nem minden emelkedéshez jó, vezérorsótól függően.

n9ugdfyrv

Köszönöm!!! Találtam rá számítást, amivel talán lehetne kezdeni valamit:

Csuhás

A szerkezet neve menetóra.
Nincs különleges igénye, pl a kis kínai gépeken is szokott lenni ilyen.
Igazán csak akkor érdemes az elkészítésével szórakozni ha gyakran vágsz hosszú meneteket. A tipikus rövidebb meneteknél nem sokat nyersz vele. ( Készítettem én is, de eddig még élesben nem használtam )

n9ugdfyrv

Köszönöm;  én csak csinálnék akkor rá egyet! :) Az akkor stimmel, hogy a menetemelkedéshez nézzem a csigakerék fogszámát?

Csuhás

A fogszám és a skála a vágandó menet emelkedésétől és a vezérorsó menetemelkedésétől függ. Nagyjából három fogaskerékkel lefedhető a legtöbb vágható menet. Célszerű egy táblázatba összeszedni a emelkedések, a zárásra használható pozíciók, a hozzátartozó fogszámok adatait.

B.Zoltán

Én az Asist esztergámon csak ilyen menetórával vágok menetet , mert lassan áll meg és az előre hátra mód használhatatlan.

Így viszont folyamatosan megy a motor és viszonylag gyorsan vissza lehet állni az elejére egy kis gyakorlással.
 Ezt a kütyüt max egy félóra alatt csináltam talán próbára , aztán még most is az van nem csináltam jobbat.

khnxx9e5e

Ez nagyon jonak tunik.Mivel pont ilyen gepem van erdekelne engem is.A fogaskereket hogy csinaljatok?(kezdo vagyok)

n9ugdfyrv

Köszi, holnap megnézem a menetemelkedését az orsónak, és meglátjuk, mi kellhet majd!