Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

n9ugdfyrv

... illetve ez már MA lesz... :)

B.Zoltán

Nekem 3 mm emelkedésű az orsóm lehet , hogy neked is annyi.

Most egy 30 fogú műanyag kerékkel a leggyakoribb meneteket vágni tudtam , de egy 28 fogú még kell nekem is.

Az egész ketyerét megrajzolom és kinyomtatom 3D nyomtatóval fogas kerékkel együtt.
Meglepően használható még az egy modulos kerék is.

Sajnos most csak  ferde fogazású kereket tudok szerkeszteni , de ezzel is működik.

n9ugdfyrv

Szerintem nekem is 3-as, de megnézem mindjárt. Nem lenne kedved nyomtatni egy újabb 30-asat és egy 28-ast is? :) Bár most rakom össze az osztófejet, lehet megcsinálom itthon "hagyományos módon" danamidból; meg szétnézek lehet-e venni valahol baráti áron esetleg készen oda való fogaskereket... :)

Csuhás

Odavaló fogaskereket nehéz találni, hiszen ferde fogazású kell. Viszont az erőszükséglet olyan kevés hogy akár műanyaglemezből is elkészítheted, akkor még a ferde fogazással sem kell törődnöd. Szerintem keress egy 3d nyomtatót a kerékhez.

n9ugdfyrv

Igen, erre gondoltam, bár ha az osztófejjel csinálnám meg danamidból, akkor még a ferdefogazás sem lenne gond... de megnéztem egy modul 1 -es eszterga cserekerékkel, valóban szépen passzol bele simán is... :)

Csuhás

Igen passzol, ennél az alkalmazásnál nem számít hogy a menet 3mm emelkedésű, míg a kerék 3.14. Beépíteni sem kell ferde tengellyel, legfeljebb csúnya kapcsolódás esetén keskenyebbre kell esztergálni a fogaskereket.

B.Zoltán

Nem kell a fogas kerékkel problémáznod , ha összehozom akkor nyomtatok neked is.

Az Universalhoz váltó kereket nyomtattam ,teljesen használható.
Tényleg ahogy a csuhás írja nekem is egy vékony műanyaglap fogaskerekem van most , és teljesen jó működik.
De most próbálok egy normális ferde fogazású kereket nyomtatni.

n9ugdfyrv

Köszi mindenkinek a segítséget; már csak egy kérdés: akkor a 3 mm-es emelkedésű orsóhoz a 28 és 30 fogúval le tudom fedni ami kell, ugye?
Ami még kérdés: elvileg a14 és 15 is jó lenne, nem? Vagy az a kisebb átmérő miatt (csatlakozás a hajtásnál) nem annyira jó?

n9ugdfyrv

B.Zoltán

Ezt cikket kerestem az éjjel de nem találtam.
Aztán ugyan ide jutottam a számolgatással , hogy 30 28 24 kerékkel M2-vágható a metrikus menet.
Különben én az egész szerkezetet megtervezem és kinyomtatom , ha jó neked is nyomtatok.

B.Zoltán

Persze a 15 14 12 vagy ezek variációja is jó.

n9ugdfyrv

Amit nem vágtam, hogy Ő ugye egy 2 mm emelkedésű orsóra írta, hogy

" ... The metric threads one would most probably want to cut are 0.5, 0.6, 0.7, 0.8, 1.0, 1.25, 1.5, 1.75, 2.0, 2.5 and 3mm pitch (corresponding to M3 to M27 coarse). A 15 or 30T pinion would cope with all but 0.7, 0.8 and 1.75mm. A 14T pinion would deal with those three, though dies might be thought preferable for 0.7 and 0.8mm, and 1.75 mm is only met with on M12 coarse. ..."

n9ugdfyrv

.. ez ugyanúgy igaz a 3 mm -es trapézorsóra is?

khnxx9e5e

hello.esetleg engem is erdekelne egy ilyen.na nem ingyen termeszetesen.

B.Zoltán

Az éjszaka elnéztem , mert elég ha a 14 fog duplája 28 fogú van , mert ez osztható 4-gyel 7-tel Így vágható a 0,7 0,8 1.75 is amit a 30 fogúval nem lehetett.Ezt írja a végén talán , de én is csak fordító segítségével értelmeztem.
Így a 24 fog fölösleges.