Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Igen kézi menetfúró,furtam 10,5-el ugyan az a helyzet.
Anyagot nem tudom ,de kb C45-nek felel meg gyönyörűen forgácsolható anyagról van szó.Puhább más anyagoknál is észre vettem már ezt,nem tudom a képek mondanak-e valamit?

jani300

Mind a 3 fokozat nyikorog ?
Próbáld azért meg egy lapos vasal is .

6rk75uezn

Aha,mind három és szorul.

ANTAL GÁBOR

A kenésnek óriási jelentősége van .Az öregek mindenféle anyagra esküdnek ( Napraforgó olaj , repce olaj , marhafaggyú, stb ) Nem biztos hogy az üregelő a legjobb ( én csak ürge ölőnek hívom )

6rk75uezn

Viszont össze hasonlitva egy márkásabbal azt veszem észre hogy az enyémnek csak az elejeiből pár menet van fokozat szerint leszedve,a márkásabb daraboknál pedig végig le van szedve a menet csúcsa fokozat szerint.
Ezt igy elba....arintotta a magyar [#shakehead]

6rk75uezn

Igen,mint ahogy nekem is javasolta egy öreg szaki hogy napraforgó olajat használ rozsdamentes fúrásakor.
Itt nem a kenéssel van a baj.

6rk75uezn

De azért kipróbállhatom napraforgóval.

Csuhás

Nem jól látszik a menetfúró felülete, de feltételezem hogy köszörülve van. Ha nincs akkor félreraknám. Régen találkoztam ilyen menetfúrókkal, de azok a rossz felületminőség, plusz a rákenődő anyag miatt mindig szorultak. Ráadásul azok szerszámacélból voltak ami nem olyan erős, és éltartó mint a hss.
Kenésre magam is saját kotyvalékot használok, faggyú keverve molibdénszulfidos gépzsírral és pár csepp olajjal hogy kásás állagú legyen. Fiatal koromban a Dundi márkájú üregelő sprayt szerettük használni. Évekkel ezelőtt Laslie is mutatott egy tubusos mézszerű direkt menethez való kenőanyagot ami nagyon lecsökkentette a menetelés erőszükségletét.

jani300

Sima szerszámacél valószínűleg . Fekete a menet része ?
Csak a bekezdőrészt látom edzés után köszörültnek .
Olcsó típusnak látom , nem kellet volna valószínűleg komolyabb anyagba próbálkozni vele . Természetesen a kenés csodát tud tenni , egy élezés után pláne .
A nyikorgás nekem csak élezés után szűnt meg .
Az egyetemre vittem be turkált menetfúrókat (magamnak fusizni) mert mindent elkúrtak a "kollégák" .
Újraélezve  lehetett velük néhány menetet készíteni , jó anyagba is , sok olajjal . Pontos menethez gépi menetfúróval csináld legalább az utolsó lépést . (ezt persze nem lenne szabad )  :)

6rk75uezn

Itt egy jobb kép.
Nem én köszörültem!!

6rk75uezn

Igen szerszámacél,nem hss.

jani300

Voltak menetjavító néven , régebben ilyen semmire se jó vackok .
Laci ! A BEKEZDŐRÉSZ UTÁN MAGA A MENETE IS FÉNYES , KÖSZÖRÜLT ?
Nem annak látszik .

6rk75uezn

Nem köszörült.
WS feliratú tehát szerszám acél.
Második lépcsőben láthatod is,hogy a menet csúcsokig föl sem ért a köszörülés.Újra köszörülöm,majd próba olajjal
(üregelő spray helyett)akkor sem jó akkor viszlát van neki.

Csuhás

Ehh, használd el macskát dobálni. ;- ) Nem ér annyit mint egy esetleges beletörés miatti mérgelődés. ( Egy rendesen minden felületén köszörült menetfúrót egy esetleges törés után is könnyebb kipiszkálni mint egy ilyen szorulva beletört példányt )

jani300

Ami köszörülve van az a bekezdőrész , az jó is rajtuk .
A többi menet már csak vezet . Na ez tűnik úgy hogy nincsen edzés után átköszörülve . Na azt én sem tudom megköszörülni :)
Hogy az hátra van-e esztergálva , ebből volt nemrég néhány beírásom , ezt most hagynám .
Az üregelő sray jobb az olajnál azért :)