Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Sz.József

""Apró alkatrészek esztergálásához... ""
Ha ez a cél, akkor a 80-as tokmány bőven elég...(szerintem)

Csuhás

Még a szőr is felborzolódott a hátamon amikor elképzeltem a 3500-al pörgő 130-as azaz legalább 4kg körüli tokmány egy 12!-es tengelyen. Szvsz életveszélyes, bármikor elfáradhat az anyag ás elrepül a tokmány. Jobban jársz ha egy kis fogazott szíjjal hajtasz meg akár két olcsó csapágyházba szerelt legalább 25-ös átmérőjű tengelyt. Ha mégis a motorra illeszted akkor max 80-ast javaslok. Azt vedd figyelembe hogy a motor forgórészét tengelyirányban a legtöbbször csak egy hullámos rugó alátét pozicionálja ami az egyik csapágy mögött van. Az forgácsoláshoz kevés lesz.

svejk

Ne engedd el a lehetőségét a hosszabb anyagok befogásának, tehát mindenféleképpen csőtengelyes megoldásban gondolkozz.
Az esztergagépek alapfelépítése 200 év alatt alig változtott, nem kell neked feltalálnod semmit.
A külön tengely pedig adja a mechanikus áttétel lehetőségét.

ajpwg6jrn

Köszönöm a jótanácsokat. Az épül a gépemben folytattam a problémám felvázolását, kérlek oda írjatok ha tudtok még hasznos tanáccsal szolgálni.
(Az én hátamon is felállta a szőr amikor 3500RPM-mel forgott a 130-as tokmány, emiatt is estem kétségbe a motortengely miatt.)

Szalai György

Vagy, alacsony fordulatú tokmány és hajtott szerszám.

ajpwg6jrn

Ez is jó lenne, de ha egy cső belsejét kell esztergálni, akkor  egy a csőre merőleges hajtott szerszámmal ez nem kivitelezhető. A CNC Z tengelyére pedig úgy rögzíteni egy orsót hogy azzal egy cső belsejében is tudjon esztergálnni, nem egyszerű feladat. (Emiatt amellett maradok hogy legyen kellő teljesítmény és sebesség a 4. tengelynél is.) Az épül a gépemben található egy videó is. Ott egy marógéppel esztergálnak, nagyon praktikusan. :)

Szalai György

Nem lehet a csövet függőlegesen befogni, vagy az egész koordináta rendszert elfordítani?

ywathzay

Állócsúcsból ne. Az nem arra való. Lehet kapni előnemesített Cmo4-et,  elő kell nagyolni (vagy mondjuk c45-ből ha épp az van kéznél, és ezt ált. mindenhol kapni) és nemesítés után elvinni köszörűre. Ennek ez a sorja. A gázláng a vörösréz alátét kilágyításához elég, többre nem, attól nem kell eredményt várni. Az hogy sok videó van feltöltve youtube-ra, hogy kiesztergálnak mindenféle patronbefogókat biliacélból, na azok olyanok is, átmeneti jelleggel használhatóak, de rövid idő alatt pontatlanná válnak.

ANTAL GÁBOR

tegnap 20.12 kor küldtem az üzenetekben egy pár sort  . Azt olvastad ?

ajpwg6jrn

Szervusz Gábor! Igen, olvastam. Az èpül a gèpemben írtam is hogy megfogadom a tanácsokat. Bocsánat hogy mèg nem válaszoltam, tegnap sokáig ötleteltem, utána meg ágyba zavartak. :D

Bordogh

Üdv! Kis segítséget szeretnék kérni! Kaptam 10 darab a képen látható lapkát. Ha jól gondolom bórnitrid lapka. Semmilyen adattal nem rendelkezem róla. Milyen anyaghoz lehet jó? Gondolom simító lapkának lehetne leginkább használni. Illetve milyen forgácsolási sebesség az optimális?

Bordogh

rocco33

Bordogh

Köszi igen ilyesmi! Majd gyakorlatban elválik mit bír :)

vadember

A manöken képe már hiányzik a kép link végéről. Ez volt ott. [#vigyor2]