Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

Bakker!

Ez egy igazi, "műhelykocsi"![#wow1]
Láttam már ilyet, régebben is![#vigyor2]

PSoft

"... de decemberben összeszedem magam és vágok valami..."

...szép, hártyavékony, hosszú "rugóforgácsot" csillogó aluból, vagy sárgarézből, a karácsonyfára.:)

6rk75uezn

Valahogy nekem is egyből a "műhelykocsi" szó jutott eszembe!

KoLa

Én meg, gumicsizmában egy szeggel a kezemben szoktam a fázist megkeresni!

Mikor olvastál az elektronikai topikban hozzászólásomat? csak azért hogy legyen!
Aki ennyire tájékozott, és esztergagépe is van az, hogy hogy nem próbálta még ki a menetvágás lehetőségét?
Decemberben majd bekötöm a 3 fázist az egyik frekiváltómra!pedig tudom hogy kell!csak nincs rá most idő!

Motoros

"Ez a védelem viszonylag hamar megkopik"
Kb 6 mm mély 90 fokos bemarásba ugrik be egy edzett stift. Ez nagyon soká fog megkopni, inkább a rugó esetleg törik, vagy fárad.
Olyannal már találkoztam, hogy a bekapcsolt állapot nem arretált mert leakadt a rugó a mikrokapcsolóknál...mert a bekapcsolt esetben meg ott a reteszelés...de ez meg nem olyan veszélyes.

svejk

Remélem még ma este szétkapod ripityára azt a General Electric-es müszit!

svejk

Így van, nem elkopik hanem elgörbítik, ledrótozzák, behegesztik.
Az enyémen is game over volt, úgy is maradt. :(

Szalai György

Csak nem egy Prága V3S félnehéz katonai műhelykocsi a Varsói szerződés valamelyik seregéből.
Olyanon nyargalta be az országot apósom, az Aszfaltútépítő Vállalat gépszerelőjeként, még a STRABAG idők előtt.

Motoros

Lehetséges, mert magától nem igen romlik el, viszont akkor azt nem értem miért teszik, mármint szándékosan? Talán zavarja a bekattanó hangja[#fejvakaras]
Az én gépemen is  a rugó ki volt akasztva a mikrokapcsolóknál, ezzel mintegy elnémult az oda vissza kapcsolásnál. Véletlenül szúrtam ki.
Talán így könnyebb menetvágásnál oda vissza kapcsolni...miközben hiába várják otthon a gyerekek. [#szomoru2]

svejk

Igen, szerintem is a menetvágás miatt.
Igazi műhelyben én még nem láttam funkcionálisan működőt, mindenki kiheréli.
Talán mert a tanuló korában az EAN-on nem volt, és azt szokta meg. :)
Ha jól rémlik az MVE-n sincs, viszont a TOS SV18-on van gyárilag. Az E400-ra meg nem emlékszem.

Csuhás

De miért? Menetvágásnál egyszerűen le vagy fel kell tolni a kart, és csak félúton kell egy leheletnyit ellentartani hogy a rugó ne húzza be a kikapcsolt pozícióba. Szvsz csak megszokás kérdése, talán csak annak okozhat gondot aki rendszeresen többféle esztergán is dolgozik.

svejk

Két dolgozó felváltva dolgozott ugyanazon a gépen szabálytalanul balesetveszélyesen. Hiba mondták nekik ezerszer...
Egyik elment jött egy új dolgozó, sikerült neki rögtön megtanulni a rosszat a másiktól.

Később két zsír új dolgozó került a gépre, megkapták az oktatást hogy-mint...
Eszük ágában sem volt szabálytalanul csinálni.

A szokásjog igen nagy úr, generációváltás vagy igen komoly munkafegyelem betartatása kell a megváltoztatásához.

ysc3kmx9v

Tanuló koromra emlékezve, akkor úgy küszöbölték ki a véletlenszerű indítást, hogy nyomógombokat szereltek az indítókar helyett. A dolog rendben is volt egész addig míg menetet nem kellett vágni. Ebben az esetben a gépet csak abban az esetben lehetett vissza kapcsolni, ha a 0 gombot először megnyomtuk. Kész zongorára ált a kéz.

Motoros

Van olyan gép ahol a kar csak álj állásban 1 pozicióban arretált és a rudazat végén lévő mikrokapcsolók pedig mindhárom pozicióban.
Itt semmit nem ér a kar kiherélése, és a kar folyamatos kiemelése menetvágásnál.A 4 csavarral lezárt elektromos dobozba is barmolni kell, és a rugót gyengíteni vagy kiakasztani, hogy teljesen elhallgasson a csattogás.

PSoft

Ne keressél Te fázist gumicsizmában![#nevetes1]

Inkább azt mond meg, Ti hogy hívjátok "tudományosan" azt a fajta forgácsot, amit én a [38697]-ben "rugóforgácsnak" mondok.

Tudod, amilyenből a ringó törzsű pálmafát szoktátok csinálni, három-négy, félbehajtott söröskupakkal a tetején.:)
[#wave]