Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

[#lookaround] Hmmm,mikor olyan furcsát szóltál pár hónapja én azt gondoltam van valami géped és van némi tapasztalatod,hát tévedtem.[#nyes][#pardon1]
Azért én kivánok sok szerencsét a géphez!![#wave]

Csuhás

Hmmm egész biztos vagy abban hogy szinte zérus esztergályos tapasztalattal ilyen komoly ( sőt akár veszélyes ) kellene kezdened? Nyilván elkéstem de én egy műszerész esztergát javasoltam volna kezdetnek.

Szerszámok: Ahogy írták egy erősebb kétkorongos köszörű kell a gép mellé, kell egy mágnes talpas mérőóra, tolómérők, mikrométerek. Pár kiló gyorsacél hasáb, néhány váltólapkás kés, szerintem vegyes hobbi felhasználásra nagyon jó egy gyorsváltós késtartó. Persze kellenek az alap tartozékok, patronok, bábok, csúcsok, tokmányok. Hirtelen ennyi jut eszembe, a többi majd kialakul. Arra számíts hogy a szerszámkészlet ára vetekszik a gép árával.

Ja, és a legfontosabb, keress egy közeli szakit aki el tud igazítani a kezdeteknél.

Istvan0728

Korábban többen is azt írtátok, hogy kezdőnek az lesz az egyik legjobb gép választás. Az ipari tanulók annak idején milyen gépen kezdték, ceruzahegyezőkön?

Számoltam vele.

Istvan0728

ywathzay

Nálunk EAN1000 és 500-as Izs padok voltak bemelegítésnek, és rövid idő után ott volt az 1500-as Proletár. Az mindenek felett volt és nekem a legkezesebb eszterga.

svager

Gondolom ezért állt valaki mögötted,nem csak beálltál a gép elé és próbálkoztál.
A marógép még csak hagyján,max. szerszámot törsz,viszont egy eszterga az már veszélyes üzem.

ysc3kmx9v

Látom komoly előkészületeket tettél. Amit a legfontosabbnak tartok az, hogy a baleseteket a legalacsonyabb szintre lehessen korlátozni/mert azok lesznek/. A gyakorlott esztergályos már idegből dolgozik, és azt is éri még meglepetés, a kezdőnek kétszer meg kell gondolni mindent, és utána cselekedni.Az E-400 géppel én nem látok különösebb problémát, egy jó közepes nagyságú, jól kezelhető eszterga. A szerszámokkal kapcsolatban, menet közben kiderül, hogy mit kell még beszerezni. Nálam 10 éves gyakorlat után vette le az E-400-as a forhant munkáskabát úját vállból,szerencsém volt, hogy le tudott szakadni.

probegt

Sziasztok! Cserekereket keresek, 30 és 50 fogast, de jöhet más fogszámú is, modul 1-es.

Köszönöm.

Istvan0728

Köszönöm az eddigi tanácsokat és az aggódásotokat![#worship]

De meg kell, hogy nyugtassak mindenkit. Nekem egy ekkora eszterga nem igazán számít nagy gépnek, több mint 15 évig dolgoztam olyan gépen ami 3-4 emelet magas volt vagy 30 méter hosszú és pörgött 10 ezer és 30000 között. (rotációs magas valamint ofszet nyomógép). Sajnos volt olyan, hogy a kollégánkat nekünk kellett kiszedni a gépből, mely vállból leszakította a karját, mert egy rutin mozdulatot, melyet megcsinált már több ezerszer most elvétett. Még mindig kirázz a hideg, ha rágondolok.

Amiért a segítséget kértem, hogy tényleg azokat az eszközöket vegyem meg, melyek nélkülözhetetlenek. Nekem sincs számolatlanul kidobni való pénzem.
Végig olvastam, tanulmányoztam már jó pár eszterga lapka katalógust, de például nem tudom eldönteni, hogy ez a lapka lesz jó nekem vagy egy másik.

Ha írnátok konkrétumokat, kinek mi vált be és mit érdemes messze ívben elkerülni, azért nagyon hálás lennek.

svager

A szerszámokkal kapcsolatban elég nehéz tanácsot adni ,mivel idővel majd meglátod egy esztergánál nincs fölösleges szerszám csak ritkán használt.

Sok kudarctól megkíméled magad,ha az elején amíg nem tudod normálisan megköszörülni a kést beszerzel néhány váltólapkás kést.
A forrasztott lapkás esztergakések újonnan még csak nyers kések,ezért azokat is meg kell fenni,én javaslom keress a hirdetési oldalakon használt késeket ezekhez igen jó áron lehet hozzájutni.
Én nagyrészt cserélhető  lapkásat vagy forrasztott lapkás késeket használok,gyorsacél késeket csak akkor köszörülök,ha a feladathoz nincs késem.
A leszúró késnél az ilyen nekem bevált
ebbe beleteszed a leszúró pengét,pengéből is több fajta van ha lehet olyat keress aminek a felső része szélesebb mint a z alja különben ezt is köszörülni kell.    

A mérőeszközök is nagyon fontosak,egy db. tolómérővel még nem fogsz tudni mindent megmérni,főleg nem a piaci kategóriával nem, mert azok általában nem pontosak.

Első körben kellene egy szögtapintós óra

ezzel tudod a legkönnyebben mérni/ beállítani a munkadarabot a tokmányban.
Pontos méréseket csak a külső/belső mikrométer segítségével tudsz mérni ,ezért arra is szükséged lesz.

Ebből inkább a készletet keresd mintsem egy darabokat,mert talán olcsóbbra jössz ki vele mint egyesével.

ywathzay

Hát az úgy volt..... az osztályt 3 részre osztották, 1. szakasz eszterga műhely, 2.-3. szakasz ment reszelni a kalapácsot, meg a fémfűrészt. Én az elsőbe kerültem. 1. nap balesetvédelmi oktatás, megmutogatták a gépeken mi-hol van. 2. nap már menetvágás, és pontossági esztergálást gyakoroltunk. Akin úgy látta a tanár, hogy "megbízhat" benne (köztük szerény személyemet is) harmadnap bedobta a mély vízbe, készíteni kellett a fémfűrészekhez a nyélnek valót. Ő állt az ajtóban, és lazán dohányzott, ha valami nem úgy kattant, vagy szólt ahogy kellett volna akkor szaladt és lekevert egy nyaklevest.... így kezdődött. (többek között akkora sallert kaptam mert a késsel beledaráltam a tokmányba, azt hittem lerepül a fejem) Igazából meglepően "felnőttként" kezeltek minket, persze mindig figyeltek a ruházatunkra, kabátujj begombolva,  a felső betűrve a nadrágba, acélkaplis bakancs. Ennek ellenére mégis volt köztünk olyan aki csakazértis laza akart lenni, és csak az mentette meg egyszer a karját amikor felcsavarta a kigombolt kabátujjat a gép, hogy gyenge volt a varrás és elszakadt.

szf

Ez melyik évben volt?

ywathzay

szf

Csak azért kérdeztem mert nem régiben találkoztam a mostani forgácsoló oktatással.
Nemrégiben egy olyan iskolába jártam ahol a esztergályos és a CNC esztergályos gyakorlati műhelyben javítottunk.

-"oktató1" hagyományos esztergát mutatja be gyakorlatilag köracélból akart leszúrni egy karikát. Többször kést cserél állítgat és közben mondogatja, hogy "nem igaz, hogy az új bicska is életlen".

Szünetben a villanyszerelő kollégám megszánja és mutatja neki , hogy ellenkező forgásirány használatakor megy a dolog.

-"oktató2" cnc gépbemutatót tart és közben magyarázza, hogy rossz a gép ezért vagyunk mi ott. Mutatja egy "sajt papiról" puskázva mikor melyik gombot kell megnyomni. De az a nyomorult gép nem jó mert mindig kiírja "no file- selected" .
Szünetben mutatjuk neki, hogy a papírka hátoldalára fel van írva a "file-selected"......

Itt tartunk

ywathzay

Azért ránk még figyeltek, tanultunk esztergakést köszörülni, csigafúrót... csak az egyénen múlt ki mit sajátít el és hogy, az oktatókon nem, az oktatók nagyon jók voltak a szakmájukban. Én imádtam, a mi napig imádom a műhelyszagot, persze nekem könnyű, nagyapám "ezermester" lakatos volt és már kiskoromban elbűvölt a fúráskor keletkező csavart forgáccsal....