Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Köszi [#lookaround]
Egy 20-as tengelyre gondoltam C45-ből,valami masszivabb csapágyazással,elől támcsapággyal.

jani300

A késszán helyére egy vertikálfej vonalbafúrt tartó furattal .Nem kell a magasság beállítással foglalkozni .
Tetszik ez az ötlet .

6rk75uezn

Akinek van.[#nevetes1]

jani300

Csinálni oda egyet , úgy gondoltam .

TROMF22

Keressetek rá a "versamill" vagy "versa mill" kifejezésre.
Egy sokoldalú, gyári kivitelét találjátok annak, amin spekuláltok. Lehet az ötletet tovább fejleszteni.

http://www.practicalmachinist.com/vb/tooling-parts-and-accessories-for-sale-or-wanted/32-versa-mil-portable-machine-254605/

jani300

Nem marógép kiváltásra gondoltam .
Csak kihasználatlan nagy gépet tudnék osztófej + csúcsnak használni .
A késtartó helyére egy 90 fokban fordítható bak , belefúrva a gépen a  csapágyazott orsónak furat .
Magasság állítás nem kell .
Gondolkodtam már azon hogy az 1500 MVE re felfogatni hegesztett szerkezetet , és hosszan lehetne benne síkolni , de ezek el szoktak múlni , elég hamar :)
De ha el tudnám adni az MVE-t . a télen még plusz annyit hozna a meleg hely :( Kényelmesem :(
Ez a versamill valami hordozható helyzetfúrónak néz ki .
De egyszerűbb dolgok sem készülnek :(
De köszönöm a linket , érdekel minden hasonló .

TROMF22

Ez valóban többet tud, mint ami itt az előzőekben szóba került.
1987-ben kaptam róla egy részletes prospektust.
Abban a horonymaró funkción kívül furatköszörű, palástköszörű feltétekkel is szerelhető volt.
Sőt volt egy kiegészítő kulisszás mechanizmus, amivel reteszhorony vagy bordásagy vésés is megoldható volt.

Leginkább katonai műhelykocsik tartozéka volt, amiben az egy darab esztergát jól kiegészítette.

Ne bosszankodj, hogy nem haladsz! Én lassan harminc éve készülök rá, hogy lekoppintom a nemlétező esztergámra.
(mostanra azért egy kis eszterga már került, csak közben megvénültem)[#wave]

vjanos

jani300

Szia ! Nekem már lett is egy fortunám .
6205 Z csapágyakkal , beázott , szét kell szednem .
De tök jól néz ki . Az eleje menetes végződésű , mint pl az EAN . Csak kisebb persze .

6rk75uezn

Szia.
Na az jó,25 ös tengöl az már döfi.
Akkor minimum 60-as az átmérőd,hogy fogod meg késtartóba?
Én arra gondoltam hogy az oldalára felhegeszteni egy kb 20x40 es tömör anyagot,persze úgy hogy odafigyelni a hő okozta elhúzódásra.

jani300

Késtartóba ? Sehogy . 80 egyébként a ház átmérője .
Késszán le , és egy csúcsmagasságban lévő hasított furattal ellátott bak a helyére .
Így komolyabb motorral is szerelhető .
Nem tudom lesz e belőle belátható időn belül valami , de a szándék megvan .

6rk75uezn

Jaa aha.
Hát én eddig úgy gondolom hogy egy kissebbet a késtartóba,na nem ám olyat mint a lenti videóban láthatsz,az semmi.
Azt látom hogy a szándék megvan,lesz abból valami.
Nekem még szereznem kell hozzá vastagfalú csövet.

6rk75uezn

Ezekben a jó Magyar forgócsúcsokbanakimszedett már szét az milyen csapágyat talállt?
Én eddig 3db ot szedtem szét,mindbe elől egy kúpgörgős,mögötte pedeig egy támcsapágy van.
Van aki állitja hogy álltalába ebbe a fajtába legelől ferde hatásgonalú vagy sima golyós csapágy van.
Szerintem mindet kivétel nélkül kúp/tám csapággyal szerelték.

7cim5mm0

Kúpgörgős szokott benne lenni.

A pontossági kivitelekben el tudom képzelni, hogy ferde hatásvonalú van, bár ilyet még nem láttam ebből a típusból.

Golyós eleve nem lehet benne, mert azt nem tudod beállítani.

jani300

https://www.youtube.com/watch?v=0NE6c-YhBGE
AZ ADOK VESZEKBEN NEM MEREM ÉN EZT FOLYTATNI .
Tetszik ! Már megint megvan fordítva a szokásos eljárás! Menetmarás .:)
De nem látom vagy csak nem tudom kivárni , hogy hajt le szinkronban a vezérorsóra .
Valami kardán hajtás lehet ?