Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ysc3kmx9v

Az 1,5 emelkedésűt 600 fordulat/perc, de ehhez a gyorsasághoz megfelelő gépre, és nagy menetvágási gyakorlatra van szükség. Példának említem, sokat vágtam régebben késsel menetet, a fogások közt sem ált meg a gép, csak az utolsó fogásnál, hogy pontosan lehessen tartani a méretet. A menetvágási technikám, a gép nem rögtön visszakapcsolása, hanem bizonyos ideig üresben futás.

Csuhás

Ügyes vagy! Nekem nem sikerül kellő biztonsággal megoldanom az irányváltást és késkiemelést a kb 3mm széles menetvégi árokban hiszen erre csak 0.2sec adódik a másodpercenként 15mm-el haladó szánnál.

ysc3kmx9v

Amire elértem erre a szintre, a késsel menetet vágni, hosszú évek gyümölcse,és ahogy írtam a megfelelő gép léte. Nekem is van egy E2N gépem azon ritkán vágok menetet, nem is megy vele ahogy akarom. Én azt szeretem, ha üresben kapcsolva szaladhat a gép, az E2N esetében ezt nem érzem annyira. Az E-400 körüli gépekkel tudom leginkább megoldani a menetvágást, ezeknél már van elegendő lendület. Lehet, hogy nem mindenki  csinálja így, de nekem ez vált be.

svager

Volt egy sejtésem,hogy nem csak a jó reflexen és a gyakorlaton múlik a dolog.
600-al nem fogsz menetet vágni,egy olyan gépen amin nincs se fék se kuplung.

6rk75uezn

De jó a téma!!
Na pont ezt akartam én is irni hogy az Ean-om al nem igen fogok soha ilyen tempóval megpróbállni menetet vágni.

jani300

Ugyan már !
730 KÖRÜL VAN A MAX FORDULATA :) Ha jól emlékszem ...

jani300

Egyébként frekiváltóval hajtod ugye ?
Akkor elvileg fékes is lehet a géped .

6rk75uezn

Ugyan már!![#nevetes1]
752 amúgy,de egy kicsit ha oda csavarok a frekin akkor tudom követni magam a géppel [#nyes]
1200-ő még csak teccik a siklócsapágyaknak.

6rk75uezn

Igen,és igen akarok egy kapcsolható féket a váltóhoz,menetvágásokhoz.

svager

Még frekvenciaváltóval nem tudod lefékezni olyan gyorsan a főorsót mint egy mechanikus fékkel.

6rk75uezn

Ez egyértelmű.

jani300

Az az igazság hogy nem tudom !
Egyszer Svejk írta , hogy pik pakk megfogja a frekiváltó .
Fékes gépem van de ki van lazítva , hogy ne fogja ... Túl nagy a hálózathoz a gép .

jani300

Rendben , akkor ott a kontra .
A frekiváltós menetvágásnál azért kézreállónak kellene lenni az irányváltó karnak is , gondolom .
Lehet ám az irány váltást írta Svejk , már rég volt .
De nagyon rég nem vágtam menetet ,késsel .

svager

Alacsony sebességen meg tudja állítani,viszont a nagy sebességgel forgó orsót nem bírja,vagy nagyon nagy frekvenciaváltó kell.
Egyszer a marógépen levettem a lassítást 0-ra,a motor 1,5kw a frekiváltó 3kw-os.
A motor forgott úgy 1000-et,a főorsó nincs szerintem 4kg-nál  több,ahogy megállítottam természetesen azonnal megállt,viszont akkorát csattant,hogy azt hittem elszakadt a fogasszíj.

6rk75uezn

Hogy hogy nem vágsz késsel menetet?
Most azon tünődöm hogy az Ean-on a gyári kapcsoló mennyi időt elvesz,biztos ismered.
Sok az út a két forgásirány közbe.
Bevallom éddig 1x vágtam késsel,csak próba volt.