Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svager

Lehet ehhez venni valahol tokmánypofát?
Ami nekem van,azon csak puhapofa van,jó lenne hozzá szerezni rendes pofát is,vagy készíteni hozzá valami edzett pofákat.

Esetleg,szerezni valamilyen más típusú,rendes pofákat és átalakítani,szerintem az egyszerűbb lehet.

Motoros

Vagy meg lehet próbálni a szines szélesvásznú álomkabátot, esetleg nyáron egy szál gatyába, persze vasbetétes bakancsban, búvárszemüveggel.

ysc3kmx9v

Egészen addig viccesnek tűnik ez a kabát ügy, míg tényleg meg nem történik a baj, én már átéltem ilyet, több évtized távlatából is rémisztően hat rám az eset.

Istvan0728

Hazaérkezett!

Jöhet a beüzemelése.

svager

Gyönyörű! [#eljen][#eljen][#taps]

PSoft

Megtörtént...

Még, az E1N-em volt.
Tibor barátom,(aki ismeri, tudja, kissé...kapkodós):)épp takarítgatta az ágy, tokmány alatti részét.
Persze, a gép, ki volt kapcsolva, de, NEM A FŐKAPCSOLÓVAL!
Balkézre, az orsóház/tepsi alatt volt az irányváltó kapcsolója.
Combjával, fölfele meglökte a kart, elindult a gép!
Bal keze kabát ujja beleakadt a tokmánypofákba, elkezdte föltekerni a "rongyot".

Ott álltam mellette...
Szerencséje volt, három okból is.

-a "birkózás" közben a gépen, megcsúszott az ékszíj, ami a váltóról az orsóházba hajt.
-előző munka menetvágás volt, így extrém alacsony fokozatban volt a váltó.
-látva a szorult helyzetet, kettőt lépve, le tudtam kapcsolni a gép főkapcsolóját.

Mázlija volt, kisebb horzsolásokkal/véraláfutással a bal karján, megúszta a kapkodós takarítást!

Csak utána gondolkodtam én is,Ő is...

-Ha előző napokban feszítek a szíjakon, mint ahogy már terveztem...
-ha az előző munka, valami magasabb fordulatú....
-ha épp nem állok ott mellette...

Szóval, nem "mumus" az a kabát ujj!
Komolyan kell venni, látni(előre látni)kell a valós veszélyhelyzetet!!!

6rk75uezn

Hányszor de hányszor gondolok rá én is mikor csak épp takaritok,vagy pakolászok egy meló után a forgács tálca közelébe/körül,Ean-on két inditó kar is van ugye,még sosem indult el ilyen véletlen dologból kifolyólag,de az ördög nem alszik,szokták mondani,hozzá szoktattam magam ahhoz hogy NEM takaritun meg ilyenek úgy ha nincs kikapcsolva,most már többször is felnézek a ftekiváltóhoz hogy le van-e kapcsolva.
Kis dolgok ezek de .....

dig2r7b0g

Jó kis gép, ilyen volt nekem is 15 évig. Sok szerencsét hozzá!

Csuhás

Célszerű megnézni az indítókar reteszelését is. Arra gondolok hogy előbb jobbra kell elhúzni a kart és csak azután lehet le vagy fel emelve indítani. Ez a védelem viszonylag hamar megkopik és elég csak le vagy fel húzni a kart és már indul is a gép. Mivel a munkában ez a fajta védelem alig zavar, ezért érdemes ellenőrizni, megjavítani.

Szalai György

Én tudom. Néztem pár videót, mindnek a kabátúját kapta el.
És mögöttem sohasem állt senki esztergálás közben, nem figyelmeztet, nem tanít rajtatok kívül senki.
Hát odafigyelek.
Takarításhoz hosszú csőrű olajozó kanna, (Sajnos még nem réz, csak bádog) és hosszú nyelű radiátorfestő ecset.
Viszont a konnektorból még sohasem húztam ki a takarításkor, de ezután azt is megteszem.
Eddig négyszer esztergáltam, mindig rövid ujjú pólóban és magas fordulatra még sohasem mertem feltenni az ékszíjat.
A gépi előtoláshoz sem volt még bátorságom, de decemberben összeszedem magam és vágok valami menetfélét, lesz ami lesz.
Tisztában vagyok a rutintalanságommal, ezért tartok tőle biztonságos távolságot.
Szívesebben csinálom, amihez értek is, öreg kutya már nehezen tanul új kunsztokat.

hostya

"Célszerű megnézni az indítókar reteszelését is. Arra gondolok hogy előbb jobbra kell elhúzni a kart és csak azután lehet le vagy fel emelve indítani."
=========
Az EAN-on sajnos NINCS ilyen reteszelés... [#rinya]

Csuhás

De akár lehetne is, nem olyan bonyolult, és szvsz hasznos. :- )
Itt látszik valamelyest az e2n megoldása:

6rk75uezn

Ne legyél ennyire bátortalan,uccu neki menetet vágni! [#eljen]
Milyen géped van?

6rk75uezn

Nem rossz dolog,sőtt .....
Mikor összeraktam a gépet gondoltam is rá hogy olyan gyengusz a kapcsolóorsó ellenállása/fokozatai,(csak az orsó végén lévő régi fajta fekete Ganz kapcsoló ami fogja/pozicionálja,ezért én rögtön orvosoltam a hibát,az orsón van egy kis tárcsa,belefúrtam és belenyomtam egy rugót és egy golyót,ahol a Előre-O-Hátra állás van ott pedig a golyóval szembe egy kis furat hogy a golyó fele besüllyedjen,igy határozottabban fogja az állásokat.