Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Azt hiszem, az a "folyóforgács".

Devecz Miklós

PSoft

Köszönöm, mindkettőtöknek!

KoLa

Most kérek elnézést a tegnapi 'bunkó esztergályos' stílusért![#worship]
Agyamra ment már a sok munka!

A folyóforgácsról van szó! az amelyik rugó alakban jön le az a kedvesebb!mert kezelhetőbb,van a másik ami úgy jön le a késről mintha 3-as köracél lenne, nyíl egyenesen és csak a késtartón kezd ívelődni, iszonyatosan szúrós, ragadós veszélyes forgács, menekülni kell előle ha, egyébként minden rendben, csak lepattant a kés hegye...
A tört forgácsot szeretjük, de ez legtöbbször nem jön össze csak nagyolásnál!
Sokszor nagyon hasznos a folyóforgács!leszúrásnál,beszúrásnál,homlok beszúrásnál szinte nélkülözhetetlen!UFF én beszéltem![#hehe]

KoLa

Na, most olvasom! ha sárgarézből is tudsz efféle rugóforgácsot akkor nagyon ráérsz![#eljen]

Devecz Miklós

PSoft még erre is képes. [#wave]

KoLa

Sárgarezet különben nem is olyan jó esztergálni csúcsesztergán, nagyon szemetel! emlékszem Laslie hűtővízzel fogta meg a sok apró forgácsot!

Csuhás

Pontosabban Laslie normál acél forgácsot halmozott a forgácstálcán a lefolyó köré hogy az kiszűrje az apró forgácsot amit egyébként lemosna a hűtővíz a szivattyú tartályába.

KoLa

Ez valószínűleg úgy volt hogy nem hozta vissza a forgácstárolóból, hanem előtte acélt forgácsolt, és aztán meg sárgarezet, csak a videón látszik hogy pár deka sárgaréz forgácsér nem takarította le a gépet,viszont adta rá az emulziót erősen, így csak lepotyogott a keresztszánra,még kérdeztem is tőle hogy miért hűti a sárgarezet mikor nem indokolt? a válasza az volt hogy:azért, hogy ne szóródjon szét a forgács!

KoLa

Ja! az egy másik eset!

ywathzay

Ha nem indokolt a sárgaréz, bronz egyéb... emulziós kenése, én akkor is szoktam, szebb lesz a felület.

KoLa

A sárgaréznél nem indokolt, de a bronznál nagyon is!amikor fúrjuk, nagyon sok hő fejlődhet, kell rá az emulzió erősen!ugyanúgy mint a műanyagok fúrásánál, ott is ugyanez a helyzet kenni és hűteni is kell a hőre lágyulókat, de a bakelit fúrás is meghálálja az emulziót, nem száll a por mindenfelé, könnyebb letakarítani a gépet...
Pár éve egy csomó bőrkarmantyút esztergáltam, ehhez ugye csak éles kés kell, közben lett egy sürgős hűtővizes munka,fél óra kb, gondoltam nem mossa le annyira a bőrport az emulzió hiszen még volt a tepsiben tegnapi apróforgács is szűrő gyanánt.
Pár nap múlva... mintha lilulna az emulzió szine, másnap már szép pasztel lila volt, egy hét múlva sötét lila, fél év kellett neki mire, a teljes mosásos vízcserék után megszünt az átok.

designr

Készített-e már valaki eszterga patronkészlethez fészket..pl állócsúcsból?Mennyire megoldható..pár tapasztalat kellene..

Csuhás

Láttam nemrég egy fotót, sima esztergált hüvelyről ami gondolom azért legalább egy kicsit meg volt keményítve mondjuk gáztűzhelyen melegítve és vízben hűtve. Ami tetszett az az volt hogy egy kopott csapágy gyűrű volt az elején besajtolva és abból volt kiesztergálva a patron kúpja. Cbn lapkával simán  tudod esztergálni a csapágyat. Viszont egy edzett állócsúcs kifúrását igen keserves megoldani.

ajpwg6jrn

Szeretnék pár alapvető információt kérni tőletek.
A CNC-mre szeretnék feltenni egy forgató/eszterga gépet, viszont ma próbálkoztam az összeállítással és pár alap teszttel és kissé elbizonytalanodtam.
Az eszterga főorsó meghajtását egy 24V-os 600W-os DC motor adja, amire egy 130-as tokmányt rögzítettem. (A motor tengelyére direktben.) Most csak a tokmány pofáival szorítottam a tokmányt a motortengelyre, majd különböző fordulatszámokra pörgettem. (24V-on 3500RPM-et forog.) Ettől ilyedtem meg kissé, mivel ennek a motornak elég durva nyomatéka van és elég brutális volt a 130 mm-es tokmány perdülete, amikor 3500RPM-mel forgott. (Kissé elbizonytalanodtam hogy a 12-es motortengely és csapágyazása ezt mennyire fogja tolerálni.  Igazából itt lennének a kérdéseim. Apró alkatrészek esztergálásához mekkor maximális fordulatszám kellhet? Mivel gondolom kerületi sebesség a lényeges, ezért pl. egy 5 mm átmérőjű tengelynél már viszonylag nagy fordulatszám kellene. (1000 RPM-ig úgy gondolom hogy a jelenlegi "motortengelyre a tokmány elképzelés" jó lehet, ezen fordulatszám viszont nem igazán szeretném vinni ezt a koncepciót.) Van ennek így értelme szerintetek? Vagy próbálkozzak kisebb tokmánnyal? (80-100 mm)