Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

Szerintem Csuhásnak sincs síkköszörűje, -de van neki haránt gyaluja- meg (gondolom) szupport-köszörű is akad a háznál... [#smile]

Csuhás

Gondoltam ez a kialakítás egyszerűbben gyártható mint a rugózó oldalú kivitel. A edzők szerint kb 1mm vastag kéreg van cementálva? és edzve.
Nem síkköszörűm van hanem szerszámélező.
Tapasztaltam is pár dolgot most a munka során: Elsősorban nem szabad belenyúlni a forgó korongba, pláne ha az élesre van lehúzva! Szóval már gyógyul az ujjam.
Másrészt igen csak körülményes a prizma belső részét köszörülni. Eredetileg a korong oldalával akartam, de az nem működik, nagy felületen érintkezik a kő az anyaggal ezért eltömődik, nyomi és égetni kezd. Végül a 45 fokos prizmába egy kb 40 fokosra lehúzott korong kúpos palástjával sikerült belenyúlni.

jani300

Szerszám köszörű inkább gondolom , de van neki ![#integet2]

iv43r83d

Gratulálok szép munka!Milyen gépre csináltad?[#eljen]

Csuhás

E2N-re fog kerülni.
( Ha valakit érdekel van fenn pár fotó a gépeimről a könyvtáramban: E2N, Petzl marógép, gyalu, szerszám köszörű )

KoLa

[#taps]Na ez nagyon jó lett!Szép munka!
Nyitó rugónak a szilikongumi a résbe jó lehet, a tőcsavarra felnianya és Crova-ra hegesztett kar, nálam bevált, igaz a hosszütköző bakon van!

Csuhás

Nem rossz gondolat a gumi, ha nem találok rugót akkor lehet hogy hengeres gumi zsinórt fogok berakni a rugó fészkébe.
A felnianya is jó ötlet, egyszerűbb mint esztergálni. A krova hegesztett karral nekem is bevált, azt használom majd itt is.
Annyival kiegészítve hogy egy mágneskorongot ragasztok a krova belsejébe ami helyén tartja a kulcsot, és az nem hozza az embere a frászt amikor munka közben beleesik a forgácstálcába.

KoLa

Szerintem nem kell mágnes!Azzal meggyűlik a bajod! na meg a forgáccsal:)
Ha elég passzos, nem akar az onnan leesni, és valószínű hogy le is fogod venni szerszámcsere után, mert útban lesz.

Csuhás

A mostani késtartóm, hasonló, mágnessel kiegészített krova kulccsal, kb egy éves tapasztalat szerint jó a mágneses rögzítés.

6rk75uezn

Frankó lett,ezt a fajta megoldást nem láttam még sehol,nagy ötlet!!
Na igen a kulcs ha le esik :)
Én egy 19 es csillagal húzgálom ami mindig a tálcán van.
Az a fölső nagyobbacska él letörés nagyon "dizájnossá"!tette!

Sz.József

Ötletes megoldás és szép kivitelezés...[#eljen]
Két méretre kíváncsi lennék:
1- a betétek alsó "hús" vastagsága (a kés alatti rész)
2- a betétek hossza
Köszi

Teaway

Very excellent job! [#eljen] [#vigyor2]

Csuhás

1: A "hús" általában 14 de készült egy két karcsúsított 10mm-es.
2: A betétek hossza 80mm

( A prizma, mérete, szöge az előző késtartóval kompatibilis )

Sz.József

A képek alapján 9-10mm-nek saccoltam a kés alatti anyagvastagságot.. (ezért kérdeztem)
Köszönöm.

KoLa

Nekem semmi tapasztalatom nincs gépeken, vízszintes rögzítőcsavarokkal csak a gépsatu! de azon meg fixen áll a kulcs, ezért idegenkedem a mágnestől forgácsoló gépen.
Az utóbbi években az acélforgácsot és a köszörűport,egy nagyobb, nyeles neodínium mágnessel takarítom, nagyon gyors és kényelmes.