Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

3-4 pofás tokmány témában szerintem kicsit elbeszéltek egymás mellett.
Elméletben és gyakorlatban is kiváló mindkettő hengeres anyaghoz, csak az ugye aranyszabály, hogy a négypofásba megmunkálatlan hengeres előgyártmányt nem illik befogni. (meg más nyersdarabot se)
Az meg már más kérdés, hogy ha pontatlan a tokmány, akkor hány pofa fog. :)

ANTAL GÁBOR

a privát üzenőben leírtam hogy én mit csinálnék ...

Motoros

Esztergapad készítés, gyorsított eljárással:

Továbbiak még itt.

Csuhás

Ezen a videón látszik egy felbillenő késtartó. Amit nem kell a visszafutás alatt hátrahúzni. Nos én hasonlóra gondolok csak olyanra ami lefelé billen. Kezdéskor egy rugó ellenében kézzel meg kell emelni, és akkor bekattan egy retesz. Majd amikor a menet végére ér a kés akkor esetemben egy szegnyereghez rögzített húzórúddal kioldaná a reteszt és a kés egy pontosan meghatározott helyen lebillenne. Ezután van időm az irányváltásra. Visszatéréskor tudok fogást venni hiszen a kés nem akad be a menetbe, majd következő fogáskor ismét visszakattintom a forgácsolási pozícióba. Talán így érthető. Ha nem az és érdekel akkor próbálok valami móricka rajzot készíteni.

vjanos

Szerrintem Cnc-esztergát... :D

ANTAL GÁBOR

Igen ! de a célnak még megfelelő és legegyszerűbb verziót ( a  vezérorsó van meghajtva kívülről )

Csuhás

Itt a skicc a késtartó elképzelésemről:

6rk75uezn

Bezárnak a kohók,nyitnak a betonüzemek? :)

svager

Inkább hátra kellene húzni egy erös rúgóval(kiemelje a kést a fogásból),mert ha nem billen le teljesen,összekaristól mindent.

6rk75uezn

Itt arra gondoltok hogy leszúráskor csavargatja/lebillenti a betétet?és valahogy adnátok neki egy plussz merevséget?

Csuhás

Hmm ez jó gondolat. Van is egy hátrahúzható késtartóm, azt egyszerűbb volna átalakítani, egy retesz beépítésével.

svager

Ez már majdnem kész.

Egyébként mire haszálod?

vjanos

Belenéztem pár videóba... ha már ennyit dolgozott vele, megcsinálhatta volna jóra is :(

A keresztszán betonkocka alá jutott két szögvas ami csúszik a csöveken, műanyag anyába fúrt menetes szán, szellős-kavicsos beton...

Csuhás

Ez szintén menetvágáshoz készült, csak kézi karral lehet előre tolni a kést egy rugó ellenében. Plusz volt egy gondolatom hogy ha az excentert szintén egy csapágyra cserélem akkor a két csapágy közé egy ék alakú sablont rögzítve egyfajta mini kúpvonalzót kapok.

6rk75uezn

Szóval ez egy hátra húzható késtartó menetvágáshoz,hogy vissza felé ne kelljen mozdulni a kereszt szánnal csak a karral hátra engedni a kést?
Na ezzel a késtartóval szivesen megnéznék egy videót.
Nagyon ötletesnem talállom,jól használható?
Ha igen akkor azt hiszem csinállnom kell egyet.