Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Van abban valami amit írsz !
Kiesztergáltad a pofák elejét ?
Ha oda gyűrűt fogsz szabályozáshoz , szerintem rugózik az annyit hogy elosztja az esetleges egyenlőtlen szorítást .
Az biztos hogy négy tetszőleges pont már nem biztos hogy egyenletesen szorítja a kör anyagot .
Ezek után már írnak szerintem az igazi szakemberek is .

hwhs45ci6

Még nem de már készülök. Amúgy is kell mert kis gyűrűket kell sokszor megfognom. Megpróbálom legfeljebb nem lesz jó.
Olcsón vettem, de legalább rossz is.:)

ysc3kmx9v

A négypofás tokmány használata kör szelvényű anyagok megfogására nem indokolt.A vékony falú alkatrészek megfogására szorítópatront kell használni. A négypofás tokmányt is úgy kell felszabályozni mint a hárompofásat. A pofák szabályozásakor, lehetőleg ne lépcsőt esztergáljunk a pofára, hanem fúrjunk e pofa elejére furatot, abban csapokat helyezve fogjunk rá a szabályozáshoz szükséges anyagra. A négypofás tokmány ugyan a kör szelvényt pontatlanabbul fogja mint a három pofás, de jobb módszert nem tudok.

hwhs45ci6

Köszi a válaszotokat sajna nekem kell az elejébe a horony a gyűrűk megfogása miatt, plusz négyzetanyagot is kell fognom vele azért kell a 4es. Van másik gépem azon 3 pofás van általában azt használom. Megpróbálom felszabályozni ahogy a hármast csináltam. Köszi.

KoLa

"A négypofás tokmány használata kör szelvényű anyagok megfogására nem indokolt"

Nem indokolt, de, semmi gond vele, ha nincs kinyúlva a négy pofa,de ez igaz a három pofásra is.
A négypofásba mindent be lehet fogni! kört, hatszöget, négyszöget,téglalapot, lehet könnyedén alátétezni egy befogást az eltoláshoz.
A hengerelt köracélok esetén az a tapasztalatom hogy, egy négypofás tokmányban van meg az a lehetőség, hogy egy ilyen 'citrom ' kontúrú anyagot központosan befogjunk!
Három pofásban nem mindíg adja ki a névleges átmérőt tisztán!
Az előgyártmányoknál, lényeges ez, hogy a további megmunkálásnál tiszta palást felületünk legyen.
Sorozatgyártásban kell a három pofa, de egy kreatív műhelyben jobb a négypofás tokmány!
Persze én könnyen beszélek, mert nem dadogok az esztergagép előtt.

KoLa

[#smile] lemaradt a smile

Csuhás

Az arányokhoz a saját tapasztalatom: nekem vegyes tmk szerű használatban 80%-ban a hárompofás van a gépen, kb 10% jut egy független pofás négypofás tokmányra, és a maradék 10 százalékon osztozik a síktárcsa, a négypofás tokmány, er32 befogó, forkardt tokmány, és a csúcsok közötti meló. Ha elkészülök végre a patronkészlethez a szűkítő hüvellyel, és a behúzó szárral akkor a patronos befogásra is jut majd egy tized. Idén még nem raktam fel a négypofást...

jani300

Ezt így még sosem gondoltam végig .
De egy kétszázas 4 pofás régi magyar tokmány az amit szeretek ha fent van a gépen kistományként . Nekiálltam a szalagfűrészkeréknek 320 körüli tárcsákból .
Megpróbálom lecsalni a gyereket fényképezni milyen 250 es tokmányba fogtam be .  Max elrettentő példának :)
Van vagy 30 tokmányom 500 asig egyébként , de csak úgy , van :)

jani300

Megint elírtam :(
Az 500 as az síktárcsa . Tokmány csak 400 ig van .

jani300

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Nehéz volt le csalni, mert weblapokat készít éppen.

svager

Tegnap igencsak jó fogásom volt a jófógáson.

Véletlen belebotlottam egy hirdetésbe,idös szerszámkészítőnél kiárusítás van,abbahagyta a szakmát.
Voltak nála tusírlécek,patnik és mivel nagyon jó áron adta,sajnos eggyet sem tudtam otthagyni.[#buck]

Motoros

Teljesen ugyanez a véleményem[#eljen]
Nekem szinte mindíg a négypofás van fent és még soha nem moccant meg benne semmi, igaz, hogy formátlan kohószökevény köranyagokat szinte sosem fogok bele és a tokmány is újszerű.
Ha változatos a meló akkor a négypofás a nyerőbb, és a gyakori tokmánycsere nem biztos, hogy egészséges.
Az is igaz, hogy a műszerész haverom aki napi szinten más-más vasat gömbölyít, Ő meg a három pofásat részesíti előnyben.
A másik fő haverom aki meg szerszámelemeket forgácsol nála meg a négypofás az egyedüli, igaz neki van egy EAN-ja is amin meg 3 pofás van.

Úgyhogy ez is lehet, hogy egy amolyan hitvita és mindenkinek igaza van.

Azt még elmesélem, hogy ez a két haverom egyszer összefutott nálam és szóba került a három, vagy négy pofa kérdése.
Szerencsére nekem sikerült kimaradnom a vitából, de Ők azóta nem beszélnek.[#falbav]

Csuhás

Ötleteket gyűjtök: Szeretnék viszonylag gyorsan úgy menetet esztergálni hogy a menet végén sem gyengülhet le nagyon a csavar. Szóval kellene készítenem egy olyan késtartót ami a menet végét elérve engedi lebillenni a kést, így nem a reflexemen múlik a kés hegyének letörése. Úgy gondolom hogy a szegnyereg hüvelyre teszek egy bilincset ami egy rúddal kapcsolódik a késtartó reteszéhez, és egy adott helyen kiakasztja azt. Van-e valakinek ilyen eszköze, vagy kész akár gyári ötletadó megoldása?

ysc3kmx9v

A hengerelt köracél sokszor valóban szabálytalan alakú, éppen ez miatt a négypofás tokmány nem szorít megfelelően. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a négy pofa közül csak három fog, a negyedik a levegőben van. Egyenetlen padlón a háromlábú szék is stabilabb mint a négy lábú. A külön szorítású pofájú négypofás tokmány az egészen más eset.

7cim5mm0

Excenteres, késkiemelős, vagy kényszerpályás késtartó, beállítható, orsóházra szerelt ütközővel működtetve?

A lebillenést mi körül gondoltad?? Úgy mint a gyalugépek késtartójánál?

Hogy érted, hogy nem gyengülhet a csavar? A magátmérőnél úgyse tud többet, ha van horony, ha nincs.
Vagy nincs hely a horonynak a menetkifutáshoz?

Esetleg Pittler fej? Bár nem tudom, hogy hogy néz ki a munkadarab...