Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Sok helyen hallottam hogy bakelit van benne .
Lehet az olajtól elszíneződött keményfát  nézték annak .
Amit szétszedhettem volna orsóházat , azt nem rég elvitték,
de lehet rákérdezek mi volt benne , mert úgy tudom szét van szedve . Azt én is úgy gondoltam , hogy mindenképpen kell bele valami .
Köszönöm a részletes magyarázatokat , ezeket érdemes olvasni .

6rk75uezn

Jani,biztos hogy nincs ott megbujva nálad ega komplett főorsóház? [#conf] [#papakacsint]

jani300

KB egy hónapja , már nincs .

6rk75uezn

svager

[#worship]
Hol voltál eddig??[#nevetes1]

svager

Na akkor a hallották alapján lehet újra nekiállni elölről [#vigyor3]

jani300

Kíváncsi lennék , milyen kopásnyom látszik a siklócsapágyon . De ne cikizzük , jót akart , dolgozott vele .
Nem fotelból ír mint mi :)
Kb 100 félét kellene csinálnom egyszerre ...

svager

Milyen fotelben??
Én vasárnap is meloztam... [#falbav] [#nevetes1]

fakukac

Üdv!
Valakinek nincs véletlenül egy eladó felesleges Mk3-as szegnyereg eladó?
Igazából csak a hüvelyre, és az orsóra lenne szükségem!

Előre is köszönöm!
kelemen.zsolt71@freemail.hu

hostya

Én is ilyen tanműhelyben kezdtem a szakmát, ahol EAN-okat(is) gyártottunk.. (1970. MÜM 100 Miskolc)

Emlékeim szerint erre a célra vulkánfíbert használtak.

Egy régi gépből kiszerelt, olajjal átitatott/összenyomott vulkánfíber lemezke valóban (papír)bakelitnek látszik, de nem az...  

Lehet hogy innen származik az a téves "felismerés" hogy erre a célra a bakelit is jó...

hostya

Aki esetleg nem tudná...

A vulkánfíber a régi bőröndök alapanyaga volt.

Hirtelen ezt találtam róla:
"A vulkánfíber egy cellulóz származékú anyag, amely oldószerekkel, zsírokkal, olajokkal ellenálló.
Viszont nem minden vegyszernek áll ellen.
A papírrétegekből álló műanyag.
Kénsavval v. cinkkloridoldattal pergamentálnak számos papírlapot és ezeket egymásra helyezve melegítéssel nagy nyomás alatt összesajtolják, végül a kénsavat, ill. cinkkloridot kimossák.

Fizikai és kémiai sajátságok
Megduzzasztva melegen könnyen formázható.

Jól forgácsolható, szilárdsága nagy, fajsúlya kicsi. "

6rk75uezn

Vére egy kis szakmaiság is.
Igen,nagy darabszámban gyártották Miskolcon is,hivtam is a sulit pár hónapja.
Hiába na,ezek a gépek tényleg nem egy szerszámgépgyár kapuin gurultak ki.
Ha a politik nem szól közbe akkor még ma is mehetne/menne a Magyar szerszémgépgyártás.

Szóval akkor ezért van az a vita hogy bakeli vagy keményfa,akkor keményfa.
Az enyém elsőcsapágya között is textil vagy papirbakelitnek látszó lapocska van,meg fogom vizsgállni hogy az-e.

7cim5mm0

Nézd, ha láttad, ott voltál, én elhiszem, meg a másik, hogy a fíber egy lehetséges jó megoldás, szemben a bakelittal.
Aki nem tudja megkülönböztetni a kettőt, az meg bajban lesz a pótláskor.
Az már más kérdés, hogy én a fára esküszöm.
Tudomásom szerint egyébként a bakelit/textilbakelit elődje a fíber. A papír a vegyi kezelésen kívül, amit leírtál, én úgy tudom, hogy fenolformaldehid gyantával is át van itatva. Aztán innen jöttek rá, hogy lehet ezt máshol is használni, és elterjedt bakelit néven.
A fíber kifejlesztését egyébként - csakúgy mint a szerszámgépek akkori fejlődését - a II. világháború hadiipara kényszerítette ki. Ezen belül is a repülőgépipar, mert könnyű, olcsó, és erős sárkányszerkezeteket lehetett belőle gyártani, gyorsan. (Azért megnéznék egy ilyet...:))

r6cvn479y

Üdv !
Ean főorsócsapágy-ba puhafa éket tettek anno . Pont azért hogy valamilyen szinten összehúzható legyen és lehessen állítani a feszességet .

svager

Erre szokták azt mondani,ahány ház annyi szokás.

Én gumifát tennék bele,az biztos rúgózik. [#kuss]