Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Na ez azhogy valki mindig mond ellenkezőt és az ember utánna tényleg nem tudja hogy mi lenne a jó.(bakelit vagy keményfa ami enged).

Igazad van,a gép azt adja vissz amit kap!!!!!!!!

Ki tuja milyen emberek kezébe megfordult a minimum fél évszázad alatt.

Ha nem bánod mailon leirom hogy mi az a dolog amire ma rájöttün és nagyon nem tetszett.(kiváncsi vagyok mit mondasz rá)

jani300

Szia! Itt is működik az üzenet , de megírhatod persze .
Gyárilag bakelit volt benne , nem kell annak rúgózni , de csak szerintem .
Jót akartál , nem vitatja senki .
Én már azt vallom ,csak ahhoz nyúlok hozzá amihez muszáj .
Én is szedtem szét ripityára 3 tonnás marógépet , hónapokig cseszegettem , össze is raktam , de méhbe ment , mert sokkal jobbat tudtam venni .
Én szeretem a gépeket , soha nem muszájból csináltam .
A tanácsok , ahhoz is kell némi alap , hogy az ember mérlegelni tudjon . Szerintem mindenki jót akart .

Csuhás

Ha már ennyi ember vette a fáradságot és gondolkodott hogy segítsen neked akkor ha kiderül egy érdekes jelenség azt igazán megoszthatnád. A te érdeked is ez mert hátha egy eddig csak olvasgató ráismer a dologra és ír valami hasznosat.

7cim5mm0

Én kérek elnézést, hogy kérdeztem!
Egyébként szabad tudni, hogy mi nem jó, vagy titok? :)

7cim5mm0

Felteszem a nagy kérdéseket:
Van valakinek egyáltalán fogalma, hogy minek van benne a fabetét a csapágyban? (sejtésem szerint van itt pár ember akinek igen)

És arról, hogy miért kell neki rugalmasnak lennie?
(Hangsúlyozom keményfa, de rugalmas, nem jó akármilyen parkettaléc darab.)

Azután ott a csapágyhántolás, a fogáspontok, meg a kenés elősegítésén túl mire kell odafigyelni, mi a célja? (Nem az volt annak idején se, hogy napokat eltöltsenek vele, meg legyen mit szidni.)

Pofon egyszerűen a megoldások, csak végig kellene gondolni.

Egy jópár gépet megjavítottam már, (nem nagyjavítás, mert ahhoz sem gyakorlatban, sem műszerezettségben nem érzem magam még elég felkészültnek, inkább szerkezeti javítás/karbantartás/beállítás volt)többek között volt szerencsém siklócsapágyat is beállítani.
A tapasztalat az, hogy mindenki szidja, mert senki sem érti az elméletét, ebből adódóan fogalma nincs, hogy a működésre mi és milyen hatással van.
Emiatt alakult ki a gördülőcsapágyazás "szeretete" is. (Jól meghúzzuk aztán jó lesz gondolkodás... Persze, az nem azonnal fog berágódni. :))
A ma "divatos" plug and play kifejezés a legtalálóbb erre. :)
Először a miérteket kellene tisztázni, azután nekilátni a gondolkodásnak, hogy tudjuk, mit merre kell eltekergetni.
Akinek nem inge, kérem ne vegye magára.

Csuhás

"Felteszem a nagy kérdéseket:"
Remélem meg is válaszolod őket.

6rk75uezn

Jajjj ne hülyéskedj már,miért kérnél elnézést.[#ejnye1]

svager

Sosem láttam még ilyen (facsapágyat)de gondolom a rezgés csillapítása miatt.
Szerintem,megszivja magát az olajjal,kidagad,és előfesziti a csapágyat.
Ebből arra gondolok,ha új csapágyat rakok bele, vagy esetleg a régit kiszedem,mindig új fadarabot teszek bele,mivel a régi már nem fog dagadni,ezért nem látja el a feladatot.

Persze lehet nem is így van.[#wave]

Csuhás

De ha már tippelgetünk a fa betétről szerintem, tömít, nem engedi hogy megszakadjon a kialakult olajfilm, de minimális állíthatóságot enged, esetleges rezgési hajlamot is csökkenti.

6rk75uezn

Igen,sejtésem nekem is van,de idáig még az sem tisztázódot hogy akkor bakelit vagy keményfa.

Szerintem még keményfa esetén is nagyon fontos annak vastagsága,hogy milyen tartást biztosit,vagy ahogy mondod,mennyire összenyomható.

Szerintem egy állandó tartást biztosit,ami egyrész kell ahhoz hogy feszesen húzzuk be a csapágyat a kúpba (nem leht benne lazán).

Illetve egyértelmű hogy ha támaszt a fabetét akkor a csapágy összehúzása körkörös marad,nem ovállis.

E két feladaton kivül én nem hiszem hogy más szerepe is lenne,de lehet csak én nem tudom vagy nem gondolok rá.

A másik hogy biztos hogy jó a siklócsapágyazás csak sokkal igényesebb/érzékenyeb  mint pl egy akármilyen gördülősapágy.
Vannak előnyei és hátrányai is.kényes,időigényes és hozzáértést igényel.

Borzasztó tróger emberek lehettek ennek a gépnek a gazdái,egy gépet rendbe kell tartani,foglalkozni vele,ha kell megálni és időt pénzt rászánni és szakszerüen javitani.Ha valaki nem igy tesz és csak hirtelen összebarmolja hogy "jóvanaz sak menjen" abból előbb utóbb egy javithatatlan gép lesz vagy nagyon nehezen lehet hejrehozni.
Hát ez pont ez az eset,ahogy elhoztam a hátsó csapágyba pl fa betét sem volt,ezeket az igénytelenségeket még lehetne sorolni.

Én úgy gondolom hogy ha ennek a gépnek lett volna mindig is gazdája és nem barmolja szét,meg leáll ha úgy gondolja hogy javitani kell,és csak pl egy főorsó csapágykopás van jelen ami  össze lell hántolni akkor már rég boldogan repkednének a forgácsok.

Röviden ennyi.

6rk75uezn

Meg fogom irni!
Neked mindjár megirom mailba.

7cim5mm0

A fabetét elhelyezésének és rugalmasságának oka:
A kemény faanyag keménységét és csekély rugalmasságát kihasználva a hasítékokban egyrész alaktartást ad, másrészt a csapágy besülését akadályozza meg.
Teszi ezt azáltal, hogy nem engedi a csapágy szegmenseit "becsukódni", ha netán valamelyik kismértékben megragadna, vagy ahhoz közeli állapotba kerülne. (ésszerű határok között persze, de ha megmelegszik a persely, összenyomja a fát, és nem pedig a házba feszül bele)
Továbbá azáltal, hogy ebben a formában lesz a csapágynak érezhető saját rugalmas ellenállása, sokkal finomabban lehet beállítani, és beállításkor nem tud megszaladni az anya sem, túlzottan szorossá téve a csapágyat ezzel. A legalkalmasabb a kőrisfa erre a célra.
A csapágyhántoláskor pedig értelemszerűen a fogáspontok mellett a két csapágy egytengelyűségét/ferdeségét is figyelni kell.
A csapágyházból kivett perselyt értelemszerűen hiába hátolja hozzá bárki első osztályúan a tengelyhez, ha amikor beteszi a helyére nem tudja az előírt hézagot beállítani, mert hamarabb megszorul az egész a beépítési hiba miatt.
Ugye hogy nincs ebben semmi bonyolult? :)

7cim5mm0

Akkor titok, értem. :)

7cim5mm0

Az olajfilmhez, meg a rezgéshez semmi köze, a kulcs a beállíthatóság.
Pontosan úgy működik, mint egy gumibetétes patron, összehúzható, de ki is nyílik, nem endedi a perselyt besülni.
Az előbb még azt kihagytam, hogy az egyenletes teherátadást is segíti a szegmensek között, ez is nagyon fontos a megfelelő hézag tartása szempontjából.

7cim5mm0

A korábbi indoklásaim alapján a bakelit nem jó.
Megjegyzem sose volt ilyen benne gyárilag, vagy ha mégis belekerült a tanműhelyben,(mert egy ean sem szerszámgépgyári gép tulajdonképpen) az elég baj.
Ennyi erővel köszörült acéllemezt is tehetnének a szegmensek közé.