Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

pistikeid

svager

Elsőre azt mondom,hogy ronda,meg másodikra is,bár nem tudom ez milyen kés akar lenni.

Az a baj,hogy nagyon kapkodsz nézd már meg,hogy milyen a kialakítása egy késnek,még ha a szögek nincsenek is rajta akkor is látszik valamelyest a kialakításuk.

Ekkora Marianna árok meg szerintem nem kell forgácstörőnek, arról meg nem beszélve hamar elkopik,és keletkező hőt sem vezeti el hatékonyan.

6rk75uezn

Azt tudom hogy kicsit torz,mert tényleg a berajzolt piros vonal a jó,de itt most a főhátlap szöge és a forgácstörő volt a lényeg.
A másik végére megcsinállom ugyan ezt rendesen,akkor azt mondod sokkal kissebb forgácstörő?oké.
Az emlitett hőelvezetéssel és hamar kopással mitbtudok kezdeni?

Csuhás

Nem jól látszik a képen, de törekedj arra hogy a fő él vízszintes egyenes legyen, hiszen ilyen késsel hol oldalazol, hol átmérőzöl, hol letörsz és jó ha mindhárom műveletnél jó maradna a csúcsmagasság.

ANTAL GÁBOR

Reggel megnéztem Motoros videóját . Remélem jól emlékszem de én ott egy átmérőző kést láttam . Amit csináltál azzal oldalazni akarsz ?  Én max  egy 45 fokos sarkalásra merném használni . A remegés teszthez befognék egy automata acélt a gépbe megtámasztanám csúccsal és átmérőzni próbálnám ( természetesen átmérőző késsel ) . Az automata után egy előnemesített C 45 ötöt tesztelnék . Az  emulziós hűtés a kopást   mérsékelni, tehát majd kellene a szivattyú  . Azt sem értem hogy miért kellett a kés magasságát olyan intenzíven ( köszörüléssel ) csökkenteni .  ( a magasság felesleges csökkentése a merevség rovására megy hisz csökken a tartó inerciája )
 A volt munkahelyemen volt EAN de nem emlékszem a csúcsmagasságra   ( olyan 18-20 mm re saccolom ) Egy 20*20 as rapidból 2 mm magasságcsökkentéssel már kész lenne e kés . Ha 16 os ( vagy kisebb ) a rapid akkor nem is kell fogyasztani

svager

Én csak a tapasztalatimat mondom, mivel én is csak hobbista  vagyok.  
Szerintem ha ennyire elköszörülöd,nagyon elvékonyítod a fővágóélt,ami hamarabb kopik,és ezt a kést talán kétszer-háromszor tudod újra fenni.

Ha lehet ne köszörüld így el a kést,először a hátlapot köszörüld sokkal több marad meg,ezért merevebb is lesz és többször lehet újraélezni.
Nem tudom mivel köszörülöd,de nem valami szép a felület,jó lenne a végén valami finomabb(gyémántos)kővel is meghúznád.

.

6rk75uezn

Igazad van,tényleg hamar kopik,ez igy nem jó,főleg hogy a rezonancia ugyan úgy megvan.
Igy tényleg marhára el van vékonyitva a főél.
Érzem és tudom hogy van mit tanulni késköszörülést illetőn de hogy ennyit szenvedek ezzel a rosszral azt állmomba se gondoltam volna.
Sajnos megint csak azt tudom mondani hogy akármennyire is rosszok a késeim a másik géppel tudtam dolgozni.[#falbav]

jani300

Hát...
Most hogy járattad , próbálgattad , megpróbáltál utána húzni a főorsó csapágynak , hogy lehet e ?
Mielőtt megszorul a főorsón a tokmánytárcsa nem lötyög ?
Legyen már meg az a hiba .
Azt értem hogy rosszul esik hogy nem megy a gépen az esztergálás .
Én is a magam feje után megyek , de elgondolkodok legalább azon , amit mások tanácsolnak , ha nem is fogadom el feltétel nélkül .
Nagyon sok mindent meg lehet csinálni egy ean on .
Nem rossz gép ! Legfeljebb van hibája .
Nem tudok tanácsot adni , de beszálltak már a komolyabb szakik is  .

7cim5mm0

Nem a legjobb, a többiek már leírták.

Azt azért hozzátenném, hogy az ékszög kicsi, amíg el nem ég az éle, addig ez jól vágna, ha  megfelelően központba van állítva, meg az aláköszörülés megvan végig egyenletesen.

Egy próbát ez mindenképpen kibírna, de én továbbra is tartom, hogy nem a kés a fő probléma, ha a gép jó, akkor sem rezonál ha nyom a kés kicsit...

Még egy észrevétel, gyémánttal a jó tanácsok ellenére sem illik acélt köszörülni. Finom szemcsés eletrokorunddal is szép felületet tudsz köszörülni, gyorsacélhoz nem kell jobb.

6rk75uezn

Igen Jani,próbálltam,sőtt rá is húztam jó feszesre,akkor is ugyan az.
De lötyög a tokmánytársa mielőtt nekihúzódna a peremnek,de van egy másik menesztőm,az is volt már fent és ugyan az.
Hát hallod,meglehetne már mert tényleg kezdem unni.

Minden eshetőségt átgondoltam,már olynra is gondoltam hogy a kivehető ágyrészen nem-e felül a hossz szán,de nem hiszem mert gondosan át takaritottam a helyét is meg a kivehető részt is és úgy tettem vissza,keményfával leütve.

De hallod,mår mindent kipróbálltam amit tanácsoltak,nem kondhatod hogy .......

Már olyan is eszembe jutott hogy a hossz szánra (is) tettem szennylehúzóként filcet,nem-e azon ül fel az egész hossz szán,de tuti nem.

Amit kaptam első csapágyat olyan szépen beleül a helyére,igy egyszerűen nem tudok már mit csinállni a főorsóval.

Már hasonlitok arra aki pár hónapja segitséget kért itt a fórumon hogy nem birja leszedni a menesztő tárcsáját.

[#csodalk]

6rk75uezn

Teljesen egyet értek veled,nem a kés a fő probléma!de legalább kaptam jópár tanácsot késköszörüléssel kapcsolatban.KÖSZÖNÖM.

A kést kipróbálltam természetesen,szebben dolgozik de a rezonancia ugyan úgy megvan.

HJózsi

svager

Valami nekem nem nagyon tetszik a első csapágy környékén,nem láttam még egy gépnél sem,hogyÍgy csöpögne belöle az olaj.

6rk75uezn

Annyi csak hogy jó fel nyomtam olajjal,van a menesztő tárcsa mögötti csapágyanya alatt egy furat,ott enged.

Motoros

Sajnos kicsit terjengősre sikeredett, de majd belejövök. A fővilágosító sem volt toppon, kirugtam.
Az üzenete sem jött át igazán, de sebaj.
Az Emco különben lehet direkt csinált ilyen pehelysúlyú gépet, hogy a tanulók érezzék hogy az erő velük van.
A most kapható kínai hobbi gépek ehhez képest valóságos Vörös Proletárok. :))
A kezdő hobbista esztergályosnál az a gond, hogy az egyenlet legalább 20 ismeretlenes, azt sem tudja hova kapjon.
Már a késen elvéreznek és elmegy a kegvük az egésztől, hiszen valójában megoldhatatlan gond otthoni körülmények között egy kést rendesen megélezni.
A készletben kapható kínai lapkások meg olyan jók kb mintha a sikítóról leesett betonvas darabot fogná be, pontosabban a betonvas jobb---próbáltam---mármint a fadobozos kínait.
A HSS-t meg élezni kellene ami nem megy ...úgyhogy jön, hogy rossz a gép.
De van egy ötletem, azért a folyt köv..