Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Szia Laacika!
Segítő szándékkal készítettem csak Neked egy videót ami bemutatja acél forgácsolása esetén:
Mennyire fontos a gép tömege
A főorsó motor hány kilowattos
Hogyan betonoztuk le a gépet
Hogyan szinteztük ki
Mekkora a tokmány
Mennyire lógjanak a szánok meg a főorsó.

ha a fentiek rendben vannak akkor semmi más se, a szaktudás se a kés, se semmi már nem is számít. [#nevetes1]

VIDEO

6rk75uezn

Szia.

Hú de rendes vagy,köszönöm!! [#worship]
Na ez aztán a segitség,mindjárt meg is nézem.

Jajjj dehogynem számit!

6rk75uezn

Na erről beszéltem,hogy egy pár kg os géppel is leht mit kezdeni.
Ha közel laknál elmennék hozzád pár db késsel és kipróbállnám azt a kis gépet hogy mit tudok vele kezdeni.

gaben

Szia Motoros,

ez szuper én is köszönöm a videót. [#eljen][#wave]

Motoros

Azok a késeid az én kis esztergámon még úgy sem forgácsolnának mint a Te nagy gépeden.
Azért csináltam a VIDEOT hogy lásd a szemeddel, hogy megfelelően éles késsel lehet még egy ilyen pilicka géppel is forgácsolni, azaz a te géped nem tud olyan rossz lenni, hogy megfelelő szerszámmal ne vigye.
Köszörültess meg egy kést egy szakibácsival...biztosan van a közelben...és azzal próbáld meg.

hostya

Szia!

A gyorsacélos videóban (3:20-tól) ezt mondod:
"- Még most rosszabb lett...
- Hántolás után az első próbánál elég jól ment 3mm-es fogással sem csinált ilyet... "

Mit csináltál a hántolás után hogy ilyen lett..? [#nemtudom]
Mit hántoltál? (..gondolom a szánok vezetékeit..)
Azt tudjuk hogy a főorsót felköszörültetted, de a főorsó csapágyait is hántoltad?

Nem igazán szerencsések azok a kések amiket használsz a videóban, de még ezekkel a késekkel is működnie kéne annak az EANnak rezgés nélkül.
A válaszod  után írom a többit...

sanyi84

Motoros . Nagy állatság sarokcsiszolóval vágni a hss kést profilra? Mondjuk 12x12 es ből leszúrót faragni? Persze ráhagyással mert amúgy is utána kell húzni.

jani300

Én már vágtam , milis koronggal.
Óvatosan ha nem izzik ,színeződik , sok baja nem lehet .
Nekem a "hulladék" kellett beszórónak , késszárhoz hegesztve .

jani300

Basszus : beszúrónak

Motoros

Ha a vágókorongot telibe nyomjuk az anyagnak akkor az a gond, hogy hosszú úton visz egyszerre és az "égéstermék" nem tud rendesen távozni, a korong gyorsan fogy vagy meg is sérül....főleg az 1 mm-es. A HSS amúgy is nehezebben adja magát.
Ezért én bólogatva vágom, azaz a befogott munkadarab felett finoman tologatom a lazán kézben tartott "flexet" -- olyasmi mintha reszelnék.
Így a tárcsa mindíg csak egy ponton találkozik a munkadarabbal. Olyan ez mint az oldalazó köszörülés.
Kis gyakorlatot igényel, viszont az anyag sem hevül túl.
Azért a hivatalos szerintem az ha a leszúrókést nagy 300-as köszörűkövön készítjük.

hostya

Még egy észrevétel a gyorsacélos videóhoz.

Ki "kockáztam" néhány képet a késedről.

A képekből egyértelműen látszik, hogy a főél nincs kellően aláköszörülve..! (sőt, egyáltalán nincs!)
Érthetőbben, ez a kés nyom mint állat... [#lookaround]

6rk75uezn

Ez egy teljesen helyes észrevétel,ez a kész igy rossz ahogy van.

6rk75uezn

Köszörültem egy kicsit.
itt van 3db kép,se a képek nem a legjobbak meg lehet a kések sem,de jöhetnek a hibák/kritikák!

6rk75uezn

Hoppá,bocsánat törölje valaki!Köszönöm.

6rk75uezn

Köszörültem egy kicsit.
itt van 3db kép,se a képek nem a legjobbak meg lehet a kések sem,de jöhetnek a hibák/kritikák!