Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ysc3kmx9v

Nem tudom,hogy valaki előttem már említette, fontos a nyom csapágy beállítása is a berezgés elkerülésére. Hozzátenném,nem ártana ha egy valaki aki ért az esztergáláshoz, és kipróbálná a gépet.

6rk75uezn

Igen fontos,azt is ellenőriztem már,szegnyereggel megmozgattam,pár század volt a mozgás.

ywathzay

Ha c45 az anyag, ugyan átmérőt nem írtál, vagy átsiklottam felette:
1. rossz a kés,  a forrasztott lapkás nem jó úgy ahogy a boltban adják
2. kicsi a fordulat
3. kevés az előtolás

6rk75uezn

Átmérő 40mm,de próbálltam 30-as al és 50-essel is.

Ha nem jók a szögek a forr lapkáson akkor teszek egy próbát azokkal a rapid késekkel amik jó voltak az előző gépemnél,és nagyobb fordulaton,illetve van pár cserélhető lapkás késem is,azzal is teszek egy két próbát.

jani300

Szia !
Sajnálom többet nem tudok mondani .
Nagyobb fordulaton lapkással próbáld szerintem .
A gyorsacél nem bírja annyira  .
Még a késről tegyél fel képet , ha van kedved , hátha mások tudnak mondani valamit .
Sajnos senki nem tudta ,így messziről megmondani a tutit :(

hostya

Mondtam én neked hogy...
Meg fogtad az Isten lábát ezzel az EAN-al.

Megvetted, -ki sem próbáltad- nekiestél "felújítani", megfelelő GYAKORLAT nélkül... :(

Az "Isten lába" arra vonatkozik, hogy ki élhetted a "felújítási" vágyaidat.. (meg is tetted, itt az eredmény..)

Ha előtte kipróbáltad volna hogy mit is 'tud' a gép, meg mit is 'tudsz Te' az esztergálást illetően..
Akkor lenne összehasonlítási alapod arról, hogy:
Ilyen volt a gép előtte, és ilyen lett utána..
=======
"Mi a francot számit hogy hány éves egy gép ha rendbe van?"
Semmit nem számít hogy hány éves.. (Ha rendben van..) :)

"Jó pár évig egy kb 80-100 éves tényleg régi kecskelábas gépem volt,érdekes,azzal pillanatok alatt felillesztettem egy 30-as tengelyre egy 20mm es belső méretű csapágyat,plusz 1-2 századosra úgy ahogy azt kell,érdekes módon azzal tudtam mit kezdeni"

Na látod,(!) ez azért lehetséges, mert az a 80-100 éves gép (-a kora ellenére-) még egy hobbi esztergályos kezében is ALKALMAS volt az ilyen "műveletekre"...
Ha azt a gépet is "felújítottad" volna előtte, nem biztos hogy sikerült volna a csapágy illesztés..

Ezért javasoltam már többször is a frissen gépet vásárlóknak, hogy mielőtt nekiesnek a felújításnak:

1. Először üzembe helyezni.
2. Kipróbálni a gépet a felhasználó szintjén.. (tud esztergálni, vagy ezen a gépen akar megtanulni.. stb)
3. Kérdezni a hibákkal kapcsolatban.
4. Mérlegelni hogy képes vagyok-e arra hogy neki fogjak 'felújítani'... (szakmai hozzáértés, gépi háttér stb..)
5. Dönteni..!

Te az 5.ponttal kezdted...
Így jártál.. Sajnálom.

Remélem az új eszterga tulajdonosok tanulnak belőle...

Robika37

Mintha a gondolataimat olvasnám.....nagyon sajnálom a Lacit,de tényleg el kellene gondolkodni...el tudom képzelni hogyan keseredik el a temérdek munka után amikor azt várta,hogy kényelmesen hátradől és élvezi munkája gyümölcsét.

Igaz minden szavad amit leírtál és mennyi ember nem fogadja meg a jó tanácsokat...

Szép estét !

empé13

Üdv Laacika!

A "géplábak" (csavarok) mind rendesen állnak?
Ha valamelyik "lóg a levegőben", az is tud ilyen vibrációt okozni.
(Meg ha (nagyon) nincs beszintezve a gép.)

P.

KoLa

A régi kopott gép, az csak egy rosszabb szerszám!De hogyan toljuk!
Nem mindegy!

6rk75uezn

"Az "Isten lába" arra vonatkozik, hogy ki élhetted a "felújítási" vágyaidat.. (meg is tetted, itt az eredmény..) "

Felújitási vágyaim?annyira nem vágytam rá elhiheted,de sajna muszápy volt,nem csak festésre gondolok,és ugye még most is tart az a hionyos felújítás mert a gép nem jó.
Valószinű ha 2 helyett 4 killóér tudtam volna gépet venni akkor most nem itt tartok,de sebaj,szivok és szivok e egyszer meg kell hogy legyen a baj.

A kipróbállást illetően igazad van,ezt aláirom.

Még nem kezdtem a gép szétszedésének voltak próbák,a fuvarosomnak akivel elhoztuk annak csinálltam egy 5mm vastag lemezből egy 230mm es tárcsát,azt kivátam flexel és a padon átmérőztem meg,nem emlékszem már mi kés volt bent e nem rezonált.

"Na látod,(!) ez azért lehetséges, mert az a 80-100 éves gép (-a kora ellenére-) még egy hobbi esztergályos kezében is ALKALMAS volt az ilyen "műveletekre"...
Ha azt a gépet is "felújítottad" volna előtte, nem biztos hogy sikerült volna a csapágy illesztés.. "

Ezzel ez a baj hogy azt a gépet is ripityára szedtem,főorsó ki,csapágyakat cserélltem (ha jól emlékszem elől kúpcsapágy hátul pedig kétsoros golyós).
Teljes szét volt szedve,amennyire szét lehet szedni egy gépet,törött öntvény éklécet cseréltem a hossz szánnál,becsiszoltam a kéziszán lécét,kereszt orsót vettem,azt beillesztettem a helyére,az anyát hozzá alakitottam stb stb,az egészet a nulláról én állitottam be és meg voltam elégedve vele korábbi állapotához képest!!
Sok dolgot megcsinálltam rajta csak épp menetet nem biram vele vágni.
Olyan preciz tengelyt csinálltam hogy abba hiba nem volt,köszörű tengelyt,2 csapágyillesztéssel,90mm es köszörűkorong pofákkal,mindent a nulláról,csak épp menett nem birtam rá vágni,igy az ismerősömnek vittem le hogy az előkészitett tengelyvégre dobjon egy M20x1,5 ös menetet,jobbost/balost.
A 250 mm es korongokat mikor feltettem egy tized mm-t sem üttek semelyik irányban.
A tengelyen minden század mm pontos volt,és mindezt egy ütött-kopott helyre rakott 100 éves géppel csinálltam.

Igen ez más kategória,kicsit több a buktató,ezt érzem is
[#fejvakaras]
Nem adom fel,olyan nincs hogy ne legyen meg a hiba oka.

KoLa

Ezeket a dolgokat biztos valami szakkönyvben olvastad!

6rk75uezn

Szia.
A csavarok nincsennek a gép lábaiba,a gép egy sik betonon áll,kb 5mm es gumilapra téve,gépágyra tett 1 méteres vizi full vizmértéket mutat és keresztben is jót mutat,ugye ezek fontosak az olajzás miatt is.

Barna Tamás

Szia Gábor

Előre is köszönöm a segítséget, küldöm a címet:
btommi01@gmail.com
 Üdv BT

6rk75uezn

Egy pár videó ami nem a legjobban sikerült.
Van benne egy kis baki is 0,3 az nem 3mm [#hehe]

Ha figyeltek jól halható a rezonanci álltal keltett hang,tálca rezgés.

Holnap csinállok még egy rövid videót,kézzel megforgatva a tokmányt is lehet hallani a rezonanciát ha anyagnak és a kés.

Órázás  tokmány nélkül
Órázás tokmányon
Teszt gyorsacéllal (rapid)
Lapkás késsel teszt

ywathzay

Próbálj már meg egy ilyen oldalazó kést köszörülni azokból a forrasztottakból ami a polcon van. Szerintem ami a 4. videó elején van az nem alkalmas (már amennyire látszik, nem jók az élszögek) erre, de AZ a gyorsacél sem oldalazásra való.

Jobban nem tudom elmondani. Legyen tűéles, nem kell forgácstörő sem. Minimum 700-as fordulat (kis átmérőn akár 1000), meg ha hűteni is tudod emulzióval az sem fog rontani a helyzeten.