Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Kisamotors

Nem ismerem az esztergákat, de itt a motor hogyan hajtja  a főorsót?
Nem lehet, hogy nagyobb terhelésre az viszi be a rezonanciát?
Frekiváltó hatása a motorra, amit az mechanikusan így továbbít?

6rk75uezn

Neem,főorsó lesz.[#falbav]

jani300

Rossz késelhelyezéssel , nem megfelelően élezett késsel szerintem bármelyik esztergán produkálni lehet hasonló jelenséget . A váltólapkás késsel azért kis fogásokkal működött a gépe .
Nagyolásnál , 45 fokos nagyolókéssel a termelékenység a cél , de a gépnek is bírnia kell .
Szükségből lehet 90 fokos oldalazóval nagyolni mert nem nyom annyira .
Persze , akkora fogással nagyolunk mint a lapka a késben :)
A saját gépemen , rendszeresen , azért biztosan nem !
Lehet van hibája a gépnek is , de léteznek kompromisszumok .
Lacinak lett írva már a végén , de nem akartam már írni még egy hozzászólást .
De akkor : A motor ékszíjjal hajtja meg a fogaskerék áttételt , a főorsóházban .

D.Laci

Próbáld meg kisebb fordulaton nagyobb előtolással  0.2-0.3mm –es előtolás fordulatonként  (gépi előtolással).
A késtartószánt tekert visszább, hogy a késre ható erő a keresztszánt ne billentse előre, hanem csak lefelé szorítsa.
Értem ezt úgy, hogy a kés a keresztszán baloldali prizmája és a keresztszán orsó vonala közt legyen.
Ha így is rezonál, akkor megtámasztva próbáld meg ugyan így.

6rk75uezn

Próbålltam kisebb fordulattal is,akkor sem jó,gépi előtolással is,azzal is ugyan ez,előtolás mértékét majd megirom.

Azt amit irsz hogy a kés szánt tekerjem visszább már kipróbáltam,tehát hogy a lefelé ható erők kb pont a keresztszán két fecskefark csúszó vezeték között legyen,semmi javulás.

Megtámasztva is próbálltam,szinte ugyan ezt produkállja.

Azért köszi.

D.Laci

Kisebb fordulat mit jelent, mekkora fordulatszám?

nonopapa

Szia.
Olvasom,hogy nincs a betonhoz rögzítve a géped.Szerintem érdemes ledűbelezni a betonba,majd gépbeállító vízmértékkel beállítani(nem 1m-essel[#vigyor2]).
Enyémen jobban kotyog a főorsó mint amit te írtál,de nem gond vele egyik művelet sem,szép a felület nincs rezonancia.

ysc3kmx9v

Ezek a régi gépek érzékenyek a kés élezés finomságára. A jól élezett forgácstörős késeket szeretik.A rezgések miatt a főorsó körül keresgélnék. Még egyszer mondom, meg kell nézni a nyom csapágyakat, mert nálam egyszer az okozott hasonló problémát/ ki kellett cserélni/.

svager

Nem nagyon tudom elképzelni,hogy a ledübelezés segítene.
Nekem egy kis gépem van ami 140kg,zártszelvény asztalon,ráadásul a padló fából van,mégis simán tudok venni vele 2mm-es fogást nem rezonáll.

Szerintem is a főorsó csapágy körül van a hiba.

6rk75uezn

150 körül,meg ugye a videókon 300 és 500 is volt.

6rk75uezn

Igen,én is,még most is aztnmondom hogy a főrsó a ludas,pedig látod hogy orsót nyomva akkora erővel 3 század körül van a lógás.
A nyom vagy támcsapágyakat is átnéztem,az egyiken találltam is hibát,az egyikmgolyó hibás volt,ezt lemis cseréltem újra,a másikon nem látok semmilyen hibát.

6rk75uezn

Én sem igazán,szerintem ha leszedném a lábairól és simán az ággyal letenném kint a kertbe az anyaföldre [#csodalk] akkor is müködnie kellene.Nem?

svager

Nézd meg,mozgasd az orsót elöre-hátra,mekkora akkor a mozgása.

ywathzay

Olyan kést köszörültél amit az este mutattam? Kipróbáltad? Tegyél már vele egy próbát.