Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Szia jani300 !
Emlékszel még a képen lévő beszélgetésünkre?

Meg van a gép baja,hiába köszörültettem meg a főorsót és hántoltam hozzá a csapágyakat, a rezonancia megmaradt.
Az első csapágyon nem illeszkedik az orsó szekrény kúpjában,így a fele levegőbe van.Hamarosan beszámolok eredményekről is.

jani300

Szia !Akkor beszóltam ? És picit zokon vetted ?
Megtaláltad a hibát az a lényeg .
Lehet gondolkodni , hogyan tovább .

6rk75uezn

Dehogy szóltál,irtad is hogy "semmi rossz szándék"csak nem hittél nekem :)

jani300

Az azért érdekes , ha a két félkúpszög nem stimmel.
Csak használták valamikor .Az ean cuccaim nagy része elkelt .

6rk75uezn

Valami olyan van hogy az első csapágy lazán volt behúzva a fészekbe,ugye fogáskor a főorsóra függőleges felfelé ható erők  (is) vannak.
Igy használták valameddig és verődött a csapágy a észekbe,igy föl-le irányban mozdul a csapágy a fészekbe.
Holnap jön egy másik csapágy,azt le ellenőrzöm hogyhogy fekszik a fészekben és ha jól akkor ujra hántolás és próba.

Barna Tamás

Sziasztok !
A segítségeteket szeretném kérni:
Van egy 1700x350 olforgó kapacitásu esztergám , amit szeretnék átalakítani CNC esztergára.
Nyilván van olyan közületek aki, csinált már hasonlót,
mi az anyagigénye.
 Elég lehet léptetőmotor golyós orsó kombó a meghajtásához ha igen miet javasoltok.
Nem lenne baj ha tudna menetetvágni, hogy hajtsam meg a főorsót ?
Milyen enkóderek kellenek és hol szerezzem be ?

6rk75uezn

Szia Jani300.

Hát hallod nem a csapágy volt amire gondoltam,kicseréltem a csapágyat,fasza feszesen húztam be az orsóház fészkébe.
Beállitottam a csapágyakat,elsőt-hátsót majd a támcsapágyat,ezután ellenőriztem a lógást,elöl kb 30-40kg-al feszitettem az orsór fölfele,igy mutatott 0,02-0,03 at.
Ezután megnéztem a hátsó csapágyat is,méteres z-szelvény a főorsóba és tisztességesen tráemeltem,illetve lenyomtam igy mutatott 0,01 ot.
Már komolyan nem tudok mire gondolni.

A 200-as tokmányom pofái fognak rendesen,fel szabályoztam nemrég,le is ellenőriztem (papir az anyag és pofa közé),ez is rendbe.

Cseréltem tokmánytárcsát is,egy 160-as tokmánnyal,azzal is ugyan azt produkálja :(

Fél milis fogás egy 30-as anyagon (c45) és rezonál mint a picsa :(

16x16-os forrasztott lapkás vadiúj késsel a tartóba,pontosan központba téve.

Próbáltam központ alatt is pár tizeddel és fölött is egy kicsivel.

Menjunk tovább,ezek szerint nem a főorsó produkálja,akkor a szánok?Nem tudom,de már azt is próbáltam hogy a kereszt szán és a kés szán léceit lehúztam fixe úgy hogy meg se mozdult,igy vettem fogást a hossz szánnal,és akkor is ezt csinállta.

Akkor felül az egész hossz szán?Nem hiszem,azon azért van súly,ahogy számolom kb 120-150kg plusz mikor fogåst veszek ugye az is lefelé nyomja.

Egyerűen nem hiszem el hogy nem tudok rájönni arra hogy hol a hiba ezen a rosszon.

Téged is és aki úgy érzi hogy van normális tanácsa,azt arra kérem hogy segitsen mert már kezdem nagyon unni és kezd elegem lenni :(

Holnap esetleg csinállok egy videót,hátha hallod/haljátok hogy honnan jön a rezonancia hangja,vagy tudtok valamire következtetni,mert ezt már komolyan nem hiszem el [#guluszem1] [#conf]
Előre is NAGYON szépen köszönöm mindazoknak akik segitenek [#worship]

jani300

Szia ! Jó kérdéseid vannak .
Látatlanban sokat nem tudok mondani .
Csúccsal megtámasztva mit csinál ?
A hosszán és az ágy találkozásánál kézzel is lehetne érezni hogy rezeg ha ott lenne valami.(egyszerűen odateszed az ujjad )
Csúccsal támasztva a , főorsó vagy tokmányhiba miatti rezgéseknek , jelentősen csökkenni kellene .
A késtartó biztonságos felfekvését már írták mások is szerintem .
Fordulatszámot , anyag kinyúlást nem írtál .
Hosszú kinyúlás , nagy fordulat is okozhat ilyesmit .
Azért ez egy magasított ean .
5 tized azért semmi fogás egy ilyen gépnek is .
Forrasztott lapkás kést , esztergályos gyári köszörüléssel , például , nem igen szokott használni .
Tehát csúccsal támasztva mit csinál , szerintem azt kell először megnézni .

jani300

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0012_gepipari_technologia/ch05.html
Nem tudom mennyit tanultál esztergálásról .
A kés elhelyezési szög sem mindegy .
45 fokos nagyolóval előbb remeghet mint egy 90 fokos oldalazóval , főleg hosszú kinyúlásnál .
Nem csak géphiba lehet .
De nem sértésnek szánom , csak kérdeztél , és próbálok válaszolni .

ANTAL GÁBOR

3 embernek van ekkora gépe CnC- sítve . Kolanak Miki 2 nek és nekem . az enyémről azt hiszem van fönn video a táramban .  Élőszóban szívesen segítek mert leírni részletesen az sok lenne  ( Ha küldesz egy mailt akkor elküldöm a tel számomat)

Motoros

Gábor! küldtem privát üzenetet, más témában.

svejk

Tudom, most megint  megorrolsz rám, de már az elején leírták páran, én is utaltam rá, hogy keríts egy esztergályos szakit aki ilyen géppel is dolgozik/dolgozott és próbáltasd ki vele.
majdnem borítékolható hogy azt fogja mondani, hogy ettől e géptől ezt lehet elvárni a kora és állapota alapján.
(hacsak nem követtél el a felújításkor valami rosszvashibát)

A fórumon keresztül nem lehet tutit mondani.

25 évig barkácsolgattam a melóhelyemen EAN-on és MVE340-en van itthon egy E2N-em de közöm nincs az esztergáláshoz.

(megjegyzem a C45-öt pont elég rossz esztergálni, kezdőknek automata acél való)

6rk75uezn

Nem megorrolok,csak egyszerűen nagyon nem értek ezzel egyet.
Mi a francot számit hogy hány éves egy gép ha rendbe van?

Sok másnak is van 40-50-60 éves (vagy mit tudom én hány éves)Ean-ja amivel tökéletesen lehet dolgozni,leszúrni.

Keritettem olyan szakit aki 40 éve ........,Ean-ja van,de már ő se tud mit mondani.

Jó pár évig egy kb 80-100 éves tényleg régi kecskelábas gépem volt,érdekes,azzal pillanatok alatt felillesztettem egy 30-as tengelyre egy 20mm es belső méretű csapágyat,plusz 1-2 századosra úgy ahogy azt kell,érdekes módon azzal tudtam mit kezdeni.[#falbav]

svejk

Oké, azt nem tudtam, hogy van gyakorlatod, úgy emlékeztem első esztergád.
(az a videó anno az EAN-ról nagyon kezdő képet mutatott rólad számomra)

Viszont ha  van gyakorlatod akkor a mostani problémádat neked kell és meg is fogod tudni oldani.

Ha valaki 40 éves EAN tapasztalattal nem tudott mit mondani a gépedre az vagy nem szaki vagy nem akart megsérteni/elkeseríteni. :(

6rk75uezn

Szia.

Sajnos ilyen kérdéseim vannak,(bárcsak ne lennének)

"Csúccsal megtámasztva mit csinál ?"
Kb ugy azt,hajszálat javul a helyzet.

"A késtartó biztonságos felfekvését már írták mások is szerintem ."

A késtartóm lehúzatlanul billeg egy hangyaf@sznyit,kb egy zázadnyit,de tisztességesen lehúzva abszolult nem tudom elképzelni hogy gondot okozna.

"Fordulatszámot , anyag kinyúlást nem írtál ."

Fordulatszám 300-400 között valahol,kinyúlás 50mm körül.

"Forrasztott lapkás kést , esztergályos gyári köszörüléssel , például , nem igen szokott használni ."

Nem vagyok esztergályos,de ha annyira eltés az igazságtól a gyári szögek akkor utánna nézek és átköszörülöm mindet.