Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Istvan0728

Nem értek hozzá, de rossz olvasni a kínlódásod!

Itt írnak az EAN főorsóval kapcsolatos problémákról, meg valamilyen kopott reteszekről: http://veteran.forum.hu/szerelesi-kerdesek-20/ean-esztergak-szerelese-karbantartasa-2444/index5.html  

Nem lehet, hogy valami ilyesmi a hiba oka? [#conf]

Üdv: István

pistikeid

Szia ha jól olvasom nem az eredeti siklócsapággyal van össze reakva a géped. Hagy kérdezzem már meg /Idézem:Amit kaptam első csapágyat olyan szépen beleül a helyére,igy egyszerűen nem tudok már mit csinállni a főorsóval./ Hogy a főorsó csapágyhely megfestve hány foltot hagy egy négyzetcentijén az "uj" csapágynak?  Csak halkan mondom én megköszörültettem az ean padom mindkét csapágyhelyét ezután 6 délutánom ment rá mire mindkét csapágyban 8-10 fogáspont lett 1-2csepp festéktől,négyzetcentinként.  Viszont nyugodtan vehetek átmérőben 6 mm-es fogást nagyoló esztergálásnál hűtéssel nem remeg a gép. Hozzátartozik a dologhoz a 16 óra gépi köszörülés amit csepelen követett el a Némtech kft az ágy illetve a keresztszán szegnyeregtalp és orsóház hely köszörülésével.
[#circling]

ywathzay

Ha már megszólított Laacika levélben, hát válaszolok neki, de itt, (pedig felesleges szócséplésnek tartom és lenne más amivel foglalkozzak) hátha más kezdő is okul belőle.
Itt kezdődnek a problémák, amikor valakinek fogalma sincs mibe kezd bele, egy esztergakést nem képes megköszörülni (pedig hidd el, amit én rajzoltam neked még ebben a helyzetben is használható, -de te erőlteted ezt a 45fokosnak kinéző oldalazónak látszó valamit- és a szögek is ott vannak, a derékszög egy jó támpont). Ha valakinek ennyire hiányosak az alapismeretei, és alapvető fogalmakkal sincs tisztában, hogy kezd bele egy gépfelújításba? Azért mert tetszik neki az esztergálás? 22 éve fejeztem be az iskolát, gyakorlatilag mindig a forgácsoló szakma közelében voltam, ha nem is ez a főállásom, még. De nem mondhatom el magamról, hogy mindent tudok, sőt, nagyon sok mindent nem tudok, de folyamatosan fejlesztem az ismereteimet, használok, készítek új dolgokat, eszközöket, szerszámokat.
Mindezek ellenére eszembe sem jutna hozzálátni egy esztergagép semmilyen szintű felújításához. Jó a csapágycsere, sebváltó, mechanikai problémák nem jelentenek gondot, de a hántolás, ágyazat szánszerkezet rendbetétele nem kis feladat. Azt hiszitek, hogy azért mert láttatok a youtube-on egy- két videót, akkor ti is megtudjátok csinálni? Azt is láttad, hogy akik ezeket a videókat feltöltik milyen (mérő)eszköz készlettel rendelkeznek? Neked is van ezekből? Tudod hogy egy ilyen folyamatnak mi az első lépése, mit mihez mérsz és mihez hántolsz? Aztán mivel méred az elkészült eredményt, és az a mérés megfelelően pontos?
Nem vagy egyedül ezzel a fórumon, láthattunk már egy- két gépet elfuserálni, és még fogunk is. (Ezért is nem veszek semmit meg, ami frissen le van festve, meg fel van drótkorongozva, mert sokszor ugyanennyi műszaki tartalom van mögötte, de a másik véglet amikor tavaly esztergát kerestem, és találtam a jófogáson egy hirdetést -felújított- címszóval. Ja volt rajta egy 1985-ös tábla a felújításról, az utóbbi 30 év meg nem is számít.)
Nektek nem is igazán a segítség kell (mert ha az kellene akkor az elején hallgatsz az ittlévőkre és nem piszkálod a gépet) hanem a figyelem, mint mikor valaki becsöppen ide és megkérdezi milyen gépet vegyen? Jönnek a válaszok, javarészt -aki tudja miről beszél- a régi ipari gépeket javasolja, erre a válasz, de én már kinéztem egy Erbát, meg amúgy is csak arra van helyem. Akkor minek jött ide?
Javaslom, keress egy céget, vagy egy komoly szakit aki tudja hogy kell az ilyesmit csinálni, rászánod azt a pénzt elviszed és rendbe rakatod.  Ha meg nem mér meg ennyit, akkor további jó küszködést, és lehet duzzogni, meg azt mondani hogy nagyképű vagyok, de a tanulópénzt most te fizeted, nem én. Itt már nem az jön képbe, hogy többe lesz mint amennyiért vetted a gépet. Tedd fel magadnak a kérdést, akarsz-e egy használható jó gépet, hosszú távon? (Hozzáteszem lett volna egy MVE esztergapad 500e ft, a szakszerű felújításra kaptam ajánlatot, -kizárólag hajtáslánc, ágyazat, szánszerkezet-   1.5-2M Ft.)
Lehet a kecskelábast meg kellett volna tartanod, ha az jó volt, (és nem azért mert csak ennyire tartalak) de épp a minap láttam egy helyet ahol ilyennel készülnek szériában alkatrészek, és nem is akármilyen minőségben.
Először gondolkodni, azután cselekedni.

6rk75uezn

Már ne hragudj István de ha nem értesz hozzá akkor minek szólsz hozzá a témához??

A másik meg hogy azt irod hogy rosz olvasni a kinlódásom,hallod akkor minek olvasod???

Ismered az egéren a középn elhejezkedő görgőt??

Na azt ha görgeted akkor el tudsz siklani a kinlódásom felett!!Vili???[#mf3]

6rk75uezn

Ha gondolod mailba folytathatjuk,kb 3 hetem ment rá a csapágyak hántolására,napi 1-2 óra.
Ott képeket is tudok küldeni ha gondolod.

6rk75uezn

Megkérek mindenkit aki a kinlódásomat olvassa hogy NEM KÉREK több javaslatot/hozzászólást!!!
Előre is köszönöm! [#worship]

jani300

Szia !

A frissen festett gépekről , hasonló a véleményünk .
Van MVE 340/1500 as padom .
Kb 15 éve útban van , egyszer nagy keservesen megpörgettem , egyfázisról .Az ágyszerkezete újszerűnek mondható , nem emlékszem már hogy felújított e , de megnézem .
Egyszer küldtem valakinek képet , (polcként funkcionál , most éppen), vissza sem írt .
Azt sem hitték el hogy ilyen korú gép nem kopott , nem fogok senkit győzködni , inkább másik műhelyt próbálok olyan állapotba hozni hogy legalább agy autó beférjen .
Valamit hirdettem , a gépre volt pakolva , valami látszott belőle e képen :)

svejk

Oké, de azért majd a megoldást megírod ugye?
Addig íratlanul drukkolunk! :)

Csuhás

Nézem ezt az olajcsöpögést, csak nekem tűnik úgy hogy túl híg az olaj? Szinte gázolajszerűnek érzem. Egy gyors próbát megérne hogy a próba esztergálás előtt az olajzófuratba tölteni pár köbcenti sűrű gépolajt és megnézni hogy megváltozik-e a rezonancia?

6rk75uezn

svager

A sűrűn gépolaj is folyhat így,pl.ha nagyon felmelegszik.

Az én tapasztalatom,ha két felület rendesen össze van hántolva,csak egy finom olajfilm van a két felület között,csak akkor folyik így,ha nem illeszkedik a két felület rendesen.Lehet,hogy a csapágy össze van hántolva faszántosan a főorsóval,viszont nem illeszkedik rendesen a főorsóházban.
Sajnos csak találgatni lehet.

jani300

Találgassunk . Lehet nincs bent a csapágyban a távtartó "bigyusz" , és átfolyik rajta az olaj ?
Az valószínűleg kell is a kellő merevséghez , a csapágynak .

svager

Gondolom raktáll be úgy csapágyat a csapágyházba,hogy alig tudtad belepaszirozni,de mikor a helyén volt lötyögött.
Ha ferdén megy bele persze,hogy szorul.Akkor is szorul ha csak három ponton érintkezik.Egy ilyen öreg masinának rengeteg gazdája volt,bárki szétbarmolhatta,látunk itt példákat rá.

jani300

Golyós csapágynál , persze , ha kivan verődve a ház , csak a csapágynál . Perselyezni kell akkor .
De az ean nál egy kúpos külsejű  hasított csúszócsapágyról beszélünk .
Így jobban belegondolva , nem is nagyon lehet után állítani , csak ha vesz el az ember a hézagoló bakelitból .
Lehet nekem is ki kellett volna vennem , mikor próbálgattam állítani , pár tíz éve . De azért elvoltam vele így is .

Motoros

Ne kapd fel a vizet. A te egereden is van középen egy tekerő :)
Azért azt is megnézném, hogy ki tudja így lefesteni a gépet mint Te, mert arra én ötöst adnék. Olyan mintha alá is gletteltél volna, és a szin választás is ötös.
A késköszörülést még gyakorlod és az is menni fog, kíváncsi lennék itt a fórumon hányan tudnak kést köszörülni?
Te legalább csinálod és nem a fotelból esztergálsz.