Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

A hossztengellyel párhuzamosan.

s7manbs8

Akkor nemigen van neked otthon ilyen géped, úgy látom. Én teljesen értem, hogy ez hogyan működik.

s7manbs8

Hát az nem tudom, hogy jön ki neked.

s7manbs8

Egyelőre képletszámítás nélkül elővettem 3 db ötforintost, és közétettem egy 7 mm átmérőjő alátétet, az 5 forintos 21 mm átmérőjű, tehát, ha a görgők átmérője a belső menetes szár 3-szorosától nem nagyobbak, akkor elfér kényelmesen. Tehát elfér, minden számolás nélkül. Azt meg pontosan megalkotom, majd ha összejön.

3k74cecek

Nagyon félrevezető ez a kést elfordítani megfogalmazásod. Ugyanis a kést nem elfordítani kellene, ha megdönteni.  
Laslie tudja mi a különbség a kettő között.
Ha megdöntöd, akkor pedig nem 60 fokosra kell köszörülni, hanem kicsit nagyobbra. Azt nem vállalom, hogy megadjam a szög kiszámításának képletét.
Persze ez csak akkor érdekes ha nagyon precízkedünk. Egyébként meg majd egymáshoz kopnak, mert nem szabad elfelejteni, hogy ez a görgős megoldás azért kopik, mert itt messze nem tiszta gördülés van. Ez azért nem egyenértékű a golyós orsóval. Pláne ha nem elég kopásálló az anyaguk. Nem vagyok meggyőződve, hogy megéri a sok melót az általa nyújtott előny, ha nem megfelelő anyagból készül. Abból készítve pedig már nem is olyan olcsó megoldás.
Komolyabb igénybevételre szerintem ezek a menetes szárak nem igazán célszerűek, mert az anyaguk és a megmunkálásuk nem ilyen felhasználásra való, hanem kvázi tetszőleges hosszúságú csavar készítésére, amin nem állandóan tekergetik az anyát.
Aztán a szerelés és a beállítás sem olyan pofon egyszerű dolog. De én csak károgok itt kívülállóként, mert én trapézmenetes orsót használtam a gépemhez. Szerintem nem rosszabb annyival mint amennyivel olcsóbb.

3k74cecek

Jól látod, elvileg meg kellene dönteni, de mivel úgy nagyon bonyolulttá válik a szerelése, így nem döntik, hanem a profilnak nem egy menetprofil negatívjának kell lenni. De rohadt bonyolult képletet gyártani a pontos profilra.
Először én is ilyen megoldásra gondoltam mikor terveztem a gépemet, de aztán látva a sok problémát letettem róla, és maradtam a jól bevált trapézmenetes orsónál. Lásd még #3399-ben lévő szempontokat.

s7manbs8

Megvan a pontos képlet. 3 kört, ha egymáshoz érintünk, úgy, hogy minegyik a másik kettővel érintkezzen, akkor maximum ezeknek a köröknek a 0.1547-szeres átmérőjű kör fér el a köztük levő területen. Tehát

r<=0.1547*R, ami egyébként=(1/cos(30fok))-1

r a kis kör sugara
R a közrefogó 3 darab nagy kör sugara

s7manbs8

Azt hiszem nem jól számoltam, a görgőkön levő hornyoknak szépen merőlegesen kell a tengelyére lenni, csak a késnek nem 60 fokosnak kell lenni, hanem valamilyen öszefüggésben a menetemelkedésnek megfelelően valamilyen más szögűnek, már lerajzoltam itt egy papírra, de ezt pontosan ki kell számolni. És ha jól látom csak egy ponton fog érintkezni a kettő, nem egy egyenes mentén, mert egy ívelt felület jön ki, ahhoz valami alakos kést kellene csinálni, vagy valami iszopnyatos pontos CNC-vel kiesztergálni a felületet, már most az elméleti felületről beszélek úgyí egyáltalán, ha párhuzamosan szereljük a görgőt, a tengellyel. Rajzzal ezeket jobban meg lehet érteni persze.

4um5b65d

Na ez az amiről beszélek én itt, hogy valami nem "gömbölyű" a tervedben. Az orsó és a görgő kapcsolata ilyen esetben nagyon nem ideális. Valaki linkelt be pár napja egy 4 bekezdésű görgős anyát, ha jól emlékszem csiki fórumtárs dobta be. Azt is érdemes lenne újból megvizslatni, de szerintem annak is fokban döntött tengelye van.

svejk

A Csiki által belinkelt svájci orsó bolygóműves anyával rendelkezik, ilyen van nekem is, ebben menetesek a bolygó görgők.
Vegyétek már a fáradságot azt az egy oldalt elolvasni a HobbyCNC főoldalán baloldalt a CNCmechanikák/mechanikai ötleteknél!!

Ilyen konstrukciót több fórumtársunk sikeresen megépített.

Jó kést kell köszörülni hozzá.
De ezt a szöget hiába számoljátok ki, kézből köszörülve úgysem tudjátok kimérni. vagy vannak ilyen irányú speciális mérőeszközeitek?

svejk

Persze ugyanerről az oldalról letölthetitek az SKF pdf-jét melyben be van mutatva mindkét anya tipus.  
Akkor minden világos lesz.
Egyébként a gyári görgös anyában is párhuzamos az orsó és a görgők forgástengelye.

Ha lenne egy precíz esztergám, és főleg én lennék elég precíz hozzá, már rég megcsináltam volna.
Legnagyobb hátránya a golyóssal szemben hogy nehezen oldható meg a porvédelem, de talán nem is annyira érzékeny rá.

Fel kellene kérni valakit hogy ugyan hozzon már el egy működő házi példányt a következő talira, mert ez a kérdés majd minden fél  évben felvetődik.

PSoft

Jelentem én is sikeresen megépitettem az X és Y tengelyemre,és hibátlanul működnek!!!

svejk

Akkor mesélj róla!!!
A jó hatásfok pl. a hagyományos trapézzal szemben nekem egyértelműnek tűnik.
Mekkora átmérőjű orsóval/görgőkkel?
Milyen anyagminőségből?
Tudtál-e zéró kottyanást beállítani jelentősebb súrlódásnövekedés nélkül?
Volt-e lehetőség mérésekre?
Milyen környezetben használod
Kb. hány üzemőra után kellet utánállítani?

4um5b65d

A szöget lehet elég pontosan mérni, csak az ilyen megoldásnál nem szögbe kell köszörülni, hanem valamilyen idétlen ív mentén. És ez az ív kapásból megváltozik ha az orsó ármérőjét vagy a görgőkét változtatod. Az íveset pedig csak profilprojektoros köszörű gépen lehetne korrektül megélezni. Az e nélkül készült görgők csak még csak meg sem közelíthetik az ideálisat.
Persze működhet a dolog , még ha egy kissé gnóm kapcsolata is van a két elemnek, de ahogy Szigma is írta ennek jó része nem gördülni fog hanem súrlódni. Az osztás készítésénél pedig nagyon ajánlott a hosszszánt inikátor órával ellátni vagy esetleg nc-vel leosztani.