Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Amit leírtál biztos úgy van, ennyire nem mélyedtem bele, csak azt tudom hogy sok ilyen készült itt a hobbcnc-sek berkeiben.
súrlódás???
Biztos van az is, meg gördülési ellenállás is.
Amit tudok hogy forgattam már trapézost, hagyományos menetest, golyóst, bolygós görgőst, csak még ilyen házi készítésű gorgőset nem.
Szerintem közepes odafigyeléssel és precizitással biztos eredmény születhet.

Szerintem így hogy eddig nem ismerted készítsd el egyet magadnak.
Neked adva van ehhez minden lehetőséged, mint elméleti mint gyakorlati síkon és azután beszámolhatnál az eredményekről.
Aztán már csak a sorozatgyártás, és árkalkuláció lesz hátra :)

svejk

A hosszánt lerögzítve nem jobb az ilyen osztásokat a kézi(kés :)) szánon elvégezni?

s7manbs8

Úgy van ahogy írod. Én is végiggondoltam és rajzon nézve, hogy hol érintkeznek a felületek és mitől függ ez a szög, illetve az érintkező ív alakja. Minlé nagyogg átmérőjű a görgő, annál kisebb szöget kell bele esztergálni, pl. Ha csak egy sima szöget esztergálunk bele, akkor kis felületen lesz érintkezés, viszont nem lesz súrlódás, ha viszont ívewt, akkor nagyobb lesz a z érintkező felület is, de a súrlódás is. Ahol nincs nagy erőigény csak a pontosság, ott viszont annyira nem számít, hogy kicsi az érintkező felület, csak legalább kottyanásmentessé tehető. Da nem árt nyilván jobbféle anyagból készíteni.

s7manbs8

Én már G kód generáló programot is készítettem , ami ezeket a hornyokat kiesztergálja, hobby cnc szinten, ha van hozzá kés, szépen végig megy az anyagon és csinálja. Csak gépem nincs hozzá.

s7manbs8

Azért tesznek bele sog görgőt, mert így a súrlódás csökken és az érintkező felület növekszik, tehát a teherbíró képesség is.

4um5b65d

Lehet "kézi-kés" szánnal is, de én rendszerint ezt meglehetősen szorosra állítom és nem vagyok boldog mikor az újjperceim szétszálnak mikor tekerem. Ha csak kettőt kellene osztani a kézi szánnal akkor nincs semmi gond, de ha sokat akkor inkább felrakok egy 30mm-es mozgásterű indikátort és azon nézem. Ez sokkal elegánsabb , ha már nyakkendő nincs rajtam.  
[#vigyor2]
Végül is ki hogy szereti, minkettővel megoldható.

4um5b65d

Kiszámoltad már, hogy hány fokos bicska kell hozzá ?

s7manbs8

Tulajdonképpen lehet többféle szögűt is csinálni. Ha egyenes élűt készítünk, akkor az érintkező pontok a menetes szár részt nézve úgy helyezkednek el, hogy nem a tengely középvonalánál érintkeznek, hanem egyik oldalon attól jobbra, másik oldalon balra, elvileg csak egy ponton. A maximális szög 60 fok, a minimális 60-(a mentemelkedés szögének valahányszorosa) és a görgő átmérőjétől is függ. Én, ha gépem lenne csinálnék pár próbát, egy sima hengeres anyagon 60-tól valamivel kisebb szöggel, nem sokkal kell kisebb, pl. 55 fok. Ezt számolás nékül is látom.

A legkisebb szög akkor kellene, ha a görgő átmérője közelítene a végtelenhez, tehát majdnem  két síklapot illesztenénk a menetek közé. Ekkor valami 60*cos(menetemelkedési szög) szerint számolható az a szög, ahol befekszik a menetbe, és a tengelyközépponttól legtávolabb vannak az érintkező pontok. Tehát ettől kisebb nagyobb szög kell és a 60-tól kisebb. Most itt csak gondolkodok, nem kell készpénznek venni, amit írok, ha hibásan gondolom.

s7manbs8

Ez egy szép feladat kiszámolni, komolyan.

PSoft

Hát akkor mondom:
1. Nem volt célom (nem is lehetett volna) a húszéves eszterga,és marógéppel otthon űberelni a profi CNC-gyártók többmilliós gépeit. Ez egy Hobby CNC-s oldal,és én úgy látom itt Ők vannak többen.
2. Magát a görgő elkészitését röviden leirtam a #3345-ös hozzászólásomban.
3. Nem használtam táblázatokat,de még szögfüggvényeket sem.Pusztán csak logikusan gondolkodtam...(lehet,hogy hiba volt???)nem tudom,de nekem a végeredmény a fontos.
4. Az orsó M12-es KO35-ös korrózióálló menetes szár. A görgők szintén "saválló"-ból,25mm-es átmérőben,40mm hosszúak. A görgők tengelyei 6mm-es átmérőben ezüstacélból vannak,Winchesterekből "kitermelt" szerintem jó minőségű Japán csapágyakkal.
5. Az anya nálam is háromgörgős,már a "satupadon" összeszerelve is meglepően könnyen kottyanásmentes lett,és könnyű járású.(csináltam már rugós anyát is annál sokkal macerásabb volt beállitani a megfelelő rugónyomást).
6. Csak a szokásos hobby-szintű méréseket csináltam a tengelyeken,jó eredményekkel.
7. Mint emlitettem ez csak egy HOBBY-szintű gép, nem használom "ipari" termelésre,és nem is szándékozom. Többnyire csak gravirozás a feladata,ékszer nagyságú munkadarabokon(vas,aluminium,bronz,műanyagok),de azt hibák nélkül csinélja.
8. Én még az elején csináltam vele egy álltalam "bejáratás"-nak nevezett tesztet. ez azt jelenti,hogy mindhárom tengely napokon keresztül gyorsjáratban ment végállástól végállásig. Akkor kellett állitani a görgős anyákon,de azóta nem.
9. Visszatérve a görgős anyákhoz azt mondod: "Szerintem közepes odafigyeléssel és precizitással biztos eredmény születhet."
Hát szerintem is!

PSoft

Szerintem a "sok görgővel" nő a súrlódás is.

s7manbs8

Ha másképp nem megy, szépen kiszámoltatom egy kis programot írva, adott görgőátmérőre, azt az ívet amit bele kellene esztergálni a görgőbe. Csak még nem tudom, hogyan, bár már van némi elképzelésem. Numerikusan valahogy egyenleteket megoldva, szisztematikusan.

s7manbs8

Akkor csak van itt valaki aki tudja hogy kell ilyet csinálni, és te magad esztergáltad ? Van géped ?

svejk

Köszönöm minden kérdésemra a választ, ezek után úgy gondolom mindenki eldönthetei hogy akar/tud-e ilyet csinálni magának.

s7manbs8

Még kiötlöttem egy olyat, hogy mivel a görgőbe esztergálandó felület homorú, ezáltal egy nagy átmérőjű körnek megfelelő ívet lehet a késbe esztergálni, valami nagyobb köszörűkoronggal és így valamelyest megközelíti az ideális érintkezési görbét, ezáltal nagyobb lesz az érintkező felület. Ez ki lehetne még próbálni.