Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Mármint nekünk hobbystáknak elég pontos, neked lehet azért ez kevés.
Azért a digitolómérőről is tudjuk hogy oké a felbontás 0,01 mm de ugye ez eleve +- 1 digit de azt hiszem +- 2 századot adnak rá a specifikációban.

svejk

Van itt egy fórumtársunknak két talán 1700 mm-es üveglécese, 20 mikronos. A találkozón játszottunk vele, összekötöttük a DRO-val.

4um5b65d

Mármint 2 mikronos, nem? A 20 az elég durva már...az 2 század....

svejk

Minden kint van, sorosan.
Ilyenkor át kell kapcsolni gyors üzembe (mindegyiket lehet és ez a része még mindnek egyforma)
Természetesen kimegy az adatvonalon a coll/mm és egyéb segédadatok is, pl lehet kívűlről is nullázni.
Én már 1-2 napot eljátszottam vele :)
A neten is sok infó van róla..

PSoft

Nem biztos hogy szerencsés lenne a mágneses megoldás.
Gondolj csak bele: amikor megúnod a kazettádon a BódiGusztit,akkor mit csinálsz? Simán letörlöd.(vagy csak úgy a szemétbe hajítod).
Mi van ha egy mágnessel a kezedben elsétálsz az enkódered mellett. Hát... szerintem,bejön a második verzió!!!

svejk

Sajnos 20 mikron...egy ilyen így is ugy 150 ezer körül van. Mondjuk ezt még lehet egyszerűen elektromosan negyedelni, tehát 5 mikron a minimum.
Aztán vannak a sin/cos kimenetűek ott csak az utána csatolt interpolátoron múlik mennyivel osztod még ezt, persze ésszerű határok közt.

4um5b65d

Akkor nem értettél meg. Én azért kérdeztem, hogy az egyes elemi szegmenseket is megmozgatja e minden mechanikus mozdításnál (sebességtől függetlenül) mert akkor nem kell a protokollal vacakolni. Csak a kijelző szegmenseit figyelni.

svejk

Az üvegléces óriási előnye a nagyon kicsi hőfokfüggés és időtálló kivitel.

4um5b65d

Törölted már le a bankkártyádat véletlenül? Pedig azt még acél védőburkolattal sem láttad el. Nem tartanám túl veszélyesnek a mágneseset. Le lehet árnyékolni.

4um5b65d

Ha jól emlékszem az 1700-as évek végén valami okos ürge csinált egy tök mechanikus szerkezetet ami egy üveglapra 2 ezred mm-ként húzott egy vonalat. Mi meg itt tökölünk egy ilyen vacakkal....

svejk

Igen "megmozgatja" de ugye az lcd tehetetlensége nagyon lassú.
De ugye általában nem is mozgás közben akarjuk leolvasni hanem finoman ráálni egy méretre.

Tényleg nem is mondasz hülyeséget:))
A zebráról le lehetne dekódolni, gondolom mindegyik kijelző multiplex, de a kinaiaknál ugye nem lehessen tudni :)
De ez a kijelző dekódolás bonyolultabb mint egy hozzáértőnek dekódolni a soros forgalmat mikrovezérlővel.
Hacsak nem mindössze annyi a célod hogy kirakd egy emberes méretű kijelzőre.

Én összeépítettem egy net-es egységcsomagos DRO-t is és bizony annak van sok hasznos funkciója is, pl. központkeresés marógépnél.
csak hogy az is a régebbi protokollt eszi meg és mostanában már nem kapni azt a fajta digitolómérőt. Pedig a léc ugyan az mindben.

PSoft

Oké,elfogadom.
Meggyőztél,ez gyorsan ment elfogadom! Ugorjunk tovább.[#falbav][#falbav]

4um5b65d

A multiplex az gondolom a kínaiaknál is multiplex. Ennyire már csak nem hülyék. Ha mégis akkor elveszem a rízs adagjukat....
[#nyes]

Szedlay Pál

Nem tudom milyet vett, de a profi ipar igyik kiemelkedő gyártója mind árban mind minőségben.
Nem hiszem, hogy gyártanák ha nem lenne jó.
http://www.renishaw.com/en/9802.aspx

svejk

Nem én vettem, egy fórumtársunktól hallotam a dologról, de márkára,tipusra nem emlékszem.