Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Sys_m

Sziasztok!

Görgőző kést keresek, illetve csak görgőt, a szár részt megcsinálnám hozzá. Van valakinek ilyen, vagy tudtok beszerzési forrást görgőre? a neten hiába keresten Knurling wheel néven, csak angol nyelvű találatok voltak, csak görgőt pedig sehol nem láttam.

Sys_m

f7k4ytivb

Sys_m

Szia Lerhmann!

Igen, nagyon köszönöm a segítséged és a gyors választ. [#worship][#wave]

Sys_m

f7k4ytivb

Nincs mit köszönni "Az úttörő ahol tud segít".

4um5b65d

Azt ugye tudod, hogy balos és jobbos van párban a recéző görgőknél. Nehogy két egyformát vegyél....
Az egyenes rovátkolóból nyílván elég 1db is.
[#felkialtas]

35kpazcgr

Nem mindig.
Ha ferde recézést akarsz csinálni, akkor két egyformát kell betenni.

4um5b65d

De mindig !
Ne keverjük össze a rovátkolás a recézéssel.
A rovátkolást lehet 1 görgővel is csinálni és kettővel is. Ha 2-vel csinálod akkor egyforma kell, de ez nem recézés, hanem rovátkolás.
A recézést pedig csak 2-vel lehet (bal/jobb)

35kpazcgr

Ki hogy nevezi.
Nekem a recézés és a rovátkolás ugyan azt jelenti.

4um5b65d

Ha ilyen alapon nézzük akkor az is mindegy lehet, hogy:
"fal mellett sz@rni" vagy "sz@r mellett falni"

[#nyes][#nyes]

35kpazcgr

Nekem akkor is ugyan azt jelenti (meg sokan másoknak is).
A szakirodalom is így értelmezi, és csak a jelölésben különbözteti meg a különböző formákat:
http://www.ttk.pte.hu/ami/phare/forgacs/recezo1.gif" border=0>

35kpazcgr

Jajaja.
Van a ki a fogaskereket csipkés keréknek mondja, az evolvens profilú bordástengelyt (bordás hüvelyt) meg ricnis tengelynek (ricnis hüvelynek) hívja. És ugyan arról beszének.

35kpazcgr

Egy kis utóképzés (továbbképzés) esztergályos szakmából:
http://www.ttk.pte.hu/ami/phare/forgacs/felulet.gif" border=0>

Sys_m

Sziasztok!

Nagyon jók az ábrák, de azért van egy kis fogalmam az esztergálásról, persze vízszintes fogazásút nézek. A lényeg, hogy az alu felülete ne csússzon kézben, ezért kell a rece.

Sys_m

4um5b65d

Ha nekem szántad a kis animációt akkor nem értem, hogy miért van külön neve a recézésnek és a rovátkolásnak. Avval egyet értek, hogy úgy nevezed saját céljaidra ahogy neked tetszik, de a szakirodalmat ne állitsd magad mellé, mert az mást mond.
A rovátkolás és a recézés két külön dolog.
Csak egy érdekesség: volt egyszer egy ügyfelem aki arra kért, hogy csuccsantsam le az anyagot. Ha gondolod esetleg ezt is be lehetne venni a szakkifejezések közé, hisz ő az oldalazást így nevezte. Igaz, hogy így nem egy nyelvet beszélünk.

D.Laci

Olyan ez mint a "menetkés"...... :(  :)