Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nincs CNC-m, de az osztás nem probléma. Ha a menetes szát azon a görgőnyi hosszon nem csal akkor le lehet normálisan osztani, hogy passzoljon. De ez mind felesleges, ha egy sima metrikus menetes szárral csinálod az egészet. Ide inkább egy szép felületű trapézmenetes orsó kellene.

s7manbs8

Akkor ideje készíteni egy CNC feltétet valamelyik gépedre, ha valamiben kell segítek, ha tudok persze.

PSoft

Ma délután políroztam fel egy 600mm hosszú saválló M12-es menetes szárat.
Lett olyan "szép felületű" mint a trapézorsó.
 " Ha a menetes szár azon a görgőnyi hosszon nem csal akkor le lehet normálisan osztani, hogy passzoljon"....ebben egyetértünk.

s7manbs8

És az kopásálló is, a saválló ? Hogy políroztad fel, milyen technikával ?

svejk

Professzorok!
Már akartam kérdezni...Trapézzal biztos működik ez a görgős anya? A gyáriakban mindig olyan élesmenet szerűség van...
Tudom hogy alpjaiban működik, de nagyobb súrlódás vagy nehezebb beállíthatóság nem léphet fel?

4um5b65d

Szerintem azzal nem lehet gond, hisz a trapézmenet is egy "levágott csúcsú" élesmenet.
Más a profilszöge ez kétségtelen. A menetemelkedés és vele együtt az emelkedési szög az lényegesebben befolyásolja a működést. Minél nagyobb annál rosszabb a helyzet. Majdnem tökéletes gördülést csak az emelkedési szögben megdöntött görgő tudná produkálni.

s7manbs8

Golyósorsóhoz is lehetne ilyet csinálni ?

35kpazcgr

Nem vitatkozom.

(Legyen meg a Te akaratod. Ámen)

4um5b65d

Elméletileg lehet csinálni, de annak kellene egyszer utána nézni hogy ezek a görgős anyák (beleértve a bolygóműveset is) vajon mennyivel előbb vagy utóbb jelentek meg a mechanikai alkalmazásokban mint a golyósorsók. Magyarán van e valami plusz amit ezek tudnak, de a golyós az nem. A bolygósról még el tudom képzelni, hogy hosszútávon is pontos marad, de ezt az egyszerűbbet valószínüleg sokszor utána kell állítani. Bár ezt attól kellene megkérdezni aki már régóta használja. Mennyit is tud voltaképp ez a görgős.

4um5b65d

Remélem azért majd a többi forgácsolós is hozzászól a témához......

s7manbs8

Most itt hirtelen kitaláltam egy ötletet. Még meg arra gondoltam, hogy nem az orsón lenne menet, ott lennének a hornyok, és a görgőn lenne a menet és azt hajtanánk egy motorral. Így elsőre is hülyeségnek tűnik, na mindegy...

4um5b65d

Megnyugtatlak ez még harmadik olvasatra is durva vóóóóót.
[#vigyor3]
Voltaképp te milyen gépet is tervezel gyártani ?

PSoft

Hogy mennyire kopásálló,persze hosszútávú tapasztalat még nincs (1év után még nem állítottam rajta,nem kellett).
Polírozás: teflonból csináltam egy 40mm hosszú anyát.Ráhajtottam az orsóra,majd esztergapadon 1000-es fordulaton oda-vissza járattam rajta.
Először nagyon finom csiszolóport olajjal keverve tettem rá,a végén meg polírpasztával szinte tükrösre finomítottam.

s7manbs8

Mindegy milyen lenne, csak múködj!

s7manbs8

Ez így jól hangzik, kép van róla ? Mármint amilyen fényes.