Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Én mint ipari iskolában végzett fémforgácsoló, igazat kell adjak Laslie-nek. Nem akartam beleszólni, de a rovátka meg a rece nem ugyanaz. Nem kell ezen megsértődni meg az igazat keresni, de egy évtizedeket a szakmában eltöltött "szakitól" illik elfogadni a dolgokat.  

ywathzay

Ha már úgyis van miben megforgatni, elég a rongykorong polírpasztával, a végén rongykorongon bécsi mész= salamon töke

svejk

Ugyan legalább nézzetek már  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/Gorgos_anya.pdf" TARGET=_fnew>bele
legalább a képeket bámuljátok :)

PSoft

Szerintem azt senkisem vitatja,hogy a golyósorsó meg az anyája viszi el a pálmát...
Csakhát a pénztárcát is ki lehet vele takarítani rendesen!
Mert ugye otthon a konyhaasztal sarkán ilyet nem farag senki(azt hiszem).
Hogy van e valami plusz ami a görgős javára írható azt nem tudom..
De,hogy otthon szinte fillérekből egy kis fantáziával megvalósítható azt biztosan mondom.

4um5b65d

Most, hogy belekukkantottam Svejk pdf linkjébe, azt hiszem egyetlen dolog miatt alkalmaznak görgős anyákat, ez pedig a menetemelkedés problémája. A nagyon kicsiknél nem férnek el a golyók axiális irányban. De abban például kételkednék, hogy egy ilyen SKF-es profi kivitelű bolygós anya olcsóbb lenne, mint a golyós testvére. Tehát az iparban az ár miatt nem választanák ezt a görgőset.

Te milyen alkalmazásban használod az anyáidat, és van e számszerüleg mérhető holtjátékod 1 év után ?

PSoft

Egy 600X350-es asztalméretű háromtengelyes gravírgépen használom őket az X és Y orsóknál. A Z orsó a saját anyagával gyártott teflon anyában fut.
Tapintócsúcsos mérőórával "nincs" mérhető holtjáték a szánokon.  
Ha olyan rossz lenne akkor nem tudnák a géppel "ékszer" méretekben gravírozni,és domborműveket marni. (Illetve tudnák,csak mi értelme volna?).
Én nem azt mondtam,hogy az SKF-es bolygós anya olcsóbb mint a golyós!! Csak azt hogy a görgős házilag is kivitelezhető.  

PSoft

Úgy látom van aki csak fényképes "bizonyítékot" fogad el a görgős anyákról.
A jövő héten előkeresem róla a képeket,és felteszem.
Egyébként az orsót nem azért políroztam majd egy órán át,hogy meglássam magamat benne...
Arra ott a tükör!

Robika37

Mit lehet mondani....[#pias][#law]
szeressük egymást uraim.....kellene ide egy moderátor mert ugy elszállt már ez a topic is ...

PSoft

Azt írod: "Mindegy milyen lenne, csak múködj!".
Uhri Geler-rel kéne felvenned a kapcsolatot.
Ő "tudja" a varázsigét.

ywathzay

Szerintem Laslie nem bizonyítékot szeretne, hanem csak egyszerűen kíváncsi rá, -mint ahogy én is-, hogy házilag elkészítve milyen is egy ilyen anya. Én is szeretnék egy komolyabb volumenű gépet összehozni, igaz nem gravírra, inkább marásra, és minden infó jól jön, merre induljon az ember fia.

PSoft

A fényképet nem Laslie kéri!
Szerintem Ő a sorokat olvasva látja a képet is.

svejk

Meg pl. a nagyobb terhelhetőség..

svejk

Neked is ajánlom a HobbyCNC főoldalán baloldalt felül CNC mechanikák alján a mechanikai ötleteket...

4um5b65d

Egyetértek, házilag biztos, hogy olcsóbb a görgős anya kivitelezés, az azt megelőző HSZ-ben inkább az ipari felhasználásra gondoltam, hogy vajon miért alkalmaznak egy bonyolultabb bolygóműves anyát a golyóssal ellentétben.

svejk

A ROLLVIS oldalán pedig olvasható hogy több mint 3-szoros élettartam, nagyobb gyorsulás, illetve amit említettél kisebb emelkedések.
Félreértés ne essék én még nem csináltam ilyet, csak van egy gyári rollvis cuccom.