Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Azt hiszem nem vagyok már képben.....
Mi is van ezzel a menetkéssel ?
[#conf][#vigyor2]

D.Laci

Menetkés- én menetvágókésnek ismerem.  
És az általam ismert szakirodalom, és szakik is így nevezik. Amúgy mindegy, hisz ha AKARJUK ÉRTJŰK miről van szó. De illik még azt is megemlíteni, hogy külső – palást, belső – fúrat, vagy homlok – sík menet vágókés, esetleg, hogy jobbos vagy balos, a menet típusa egész profilos esetleg rész profilos. És a profilok ezerféléjét már nem is említem.

Teaway

Én pl. a külső fogazású alátétet rücskös alátétnek mondom.

4um5b65d

Ez a projekt már csak a következő életembe fér bele.....

[#falbav][#csodalk][#taps][#wave]

s7manbs8

Azért van a HI, hogy használjuk, ha nem szakember téved be a műhelybe. Bocsánat a rövidítésért (Human Intelligence).

4um5b65d

[#conf]
"Azért van az emberi intelligencia, hogy használjuk, ha nem szakember téved be a műhelybe."

Azt hiszem ezt nem értem.....[#rinya]

s7manbs8

Megvan már oldva a görgős anya témakör ?

x4rhew5r3

Játszottam egy kicsit a témával, de nem vagyok biztos az eredményben (SolidEdge). Felvettem egy 16-os átmérőn találomra egy trapéz profilú menetet, mellé raktam egy 12-es átmérőjű hengert, ami a magátmérőn illeszkedett a menetes orsóval.
Az orsót kivontam a tömör hengerből és az áthatásra megszerkesztetem a görgő profilját.
A profil egy egészen enyhe S görbére adódott.
Mielőtt bárki nekem esne, csak gondolat ébresztőnek szántam....
http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Gorgos_anya/Nezet.jpg" TARGET=_fnew>A modell
és a http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/Gorgos_anya/Gorgo.jpg" TARGET=_fnew>profil

x4rhew5r3

Gondolom az S alakú görbe az két ellenkező irányítású parabola, és az inflexiós pont a profil közepén van.

4um5b65d

Épp most vannak a töréstesztek.
Holnap a légcsatornás próba lesz.

4um5b65d

A görbe alakja korrekt !
Valahogy így kell kinéznie.

s7manbs8

Én is kézzel rajzolgatva, hogy minek kellene kijönnie ilyen s alakú görbét láttam benne, de azt nem tudom, hogy ezek milyen hosszan érintkezhetnek egymással. De ha azzal a programm ilyen görbét elő lehet állítani, akkor már kész is a kód, abból lehet csinálni.

s7manbs8

Laslie, neked van CNC géped, vagy CNC-sített ? Csak úgy érdeklődöm. Vagy csak hagyományosban utazol ? Menetes szárból csinálhatsz egy kis szánhoz hajtást, és akkor ugyanaz lesz a menetemelkedésed, mint amihez görgőt kellene csinálni pl. akár kézzel is lehetne így pontosan pozicionálni.

35kpazcgr

A szakirodalom is azt mondja, amit én.
De te nevezheted, aminek akarod, szived joga.

4um5b65d

Jó kis szakirodalom lehet....
Mi a címe ?  Sertés sültek készítése ?
[#vigyor3]

Javaslom , ne a szerszámboltok kínálatában turkálj, mert azok soxor azt sem tudják mire való amit hirdetnek.
Csak gyakorlati szakirányú írásokat nézzél meg. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy az oktatási minisztérium !!!! szakvizsgáinak az anyagában úgy teszik fel a kérdést, hogy : "magyarázza el a recézés és a rovátkolás fogalmát"  
Miért kellene mindkettőt elmagyarázni, ha azonos dolgot jelentenek ?