Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Igen erre gondoltam én is, nem véletlen tettem fel a kérdést. De így akkor tiszta sor. Mégsem vagyok annyira hülye.....a hangok is megmondták...

[#nyes]

4um5b65d

Azt hiszem nem szeretnéd kifizetni az esztergán készült padhossznyi 2 bekezdésű orsót. Nagy meló !
[#vigyor3]
De én azt hiszem láttam már valahol a neten mángoroltat.....

s7manbs8

Közben megtaláltam a kézi rajzos papírlapomat, ahol a szögek is ott vannak. Nálam az jött ki, hogy 60 fokos szögű késsel kell ezeket a hornyokat készíteni, és el kell fordítani

e=arctg(me/D*PI) szöggel, ahol

me menetemelkedés (mm)
D orsó átmérője (mm)
PI 6.28...

jelen esetben

me=1.75mm
D=12mm

és nem mindegy melyik irányba fordítjuk, ha jobbmenetes akkor erre, ha balmenetes akkor arra, most hirtelen nem is tudom melyik melyik. Most látom, ha jól találtam ki, akkor jobbmenetes esetén balra kell a kést fordítani.

s7manbs8

Azt hiszem be is irkálom a képleteket excel-be, nem tudom abban van e arctan függvény egyáltalán.

PSoft

Azt tudjátok,hogy pl. az M12-es menetesszárakból is lehet választani többfélét márhogy  milyen legyen a menetemelkedése (na nem a boltban,hanem már csak otthon,amikor hazavitted)!!!
Ugye az etalon 1.75 lenne?
Ha elkezded méregetni hamar rájössz,hogy 1.60, 1.64,meg mittudom én mennyi.
Az etalon ritka,mint a "fehér holló" !!!???

svejk

Akkor nem is kell :)
Magyar oldalon láttad?

4um5b65d

Valamit elbacctál....

svejk

Ez csak linearitási hiba, vagy 1 méternél akár rövidebb lehet az orsó?

4um5b65d

Igen, Magyar volt !
De nem táblázatszerűen láttam, hanem opcióként adta meg hogy ha balosat kérek vagy több bekezdésűt vagy más anyagból akkor kiabáljak....

4um5b65d

Hogy mérted meg?
Átmértél mondjuk 100 menetet ? Mert házilag csak így tudod lemérni...

PSoft

Úgy ahogy mondod.
Átmértem 100 menetet.

4um5b65d

Én az ilyen problémákat mindig optimista módon próbálom megérteni.
A névleges emelkedés: 1,75
Amit vettél az : 1,60

Ebből következik, hogy sűrűbb a menet a száron, vagyis ugyanazért a pénzért "lényegesebben" több menetet kaptál mint az a szerencsétlen ember aki kifog egy 1,75-ös emelkedésű orsót.
[#nyes]

s7manbs8

Én úgy mérem meg, hogy ráteszek egy anyát, és azt hajtom meg az orsóval, mennyit megymondjuk 20 menethosszon.

s7manbs8

Sőt érdemes ugyanabba a boltba járni, mert azok aránylag egy helyről hozzák az anyagot, azért mert amásik boltban csinosabb az eldaócsaj, nem éri meg átmenni...[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

svejk

Hát nem tudom, az első fa masinériámon M10 volt az orsó, még ma is működik egy kollégámnál, de azért az 5%-os eltérés már csak feltűnt volna..
Lehet csak szerencsém volt??