Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Hát akkó végyé-l fel egy pizsamát és jó éjszakát...
[#nyes]

3k74cecek

Itt a különbség a szakember és a hobbista között.[#eljen]

s7manbs8

Mint a 3 lábú szék esete a négylábúval.

3k74cecek

Olyan, hogy jó tokmány az csak addig van amíg azt még nem használtad. Utána már nincsen. Fogjál be egy anyagot, esztergálj rajta egy átmérőt. Nézd meg órával hogy fut. Utána fogd ki, majd fogd be újra. Nézd meg újra az órával, hogy mennyire fut. Meg fogsz lepődni.

4um5b65d

Ma neked ajánljuk fel a nap legjobb hasonlatáért járó "topic megmentője" díjat.  
Tökre igaz, pont erről van szó....
[#eljen]

s7manbs8

Ezért vannak kitalálva a jó kis trükkök, módszerek, és plusz eszközök, hogy az elméleti tökéletesség hiányában is meg lehessen oldani a feladatokat. Mint futter, báb, meg a többiek.

4um5b65d

Az imát kifelejtetted !
[#buck][#vigyor3]

pa0n9mw

Üdv
Kipróbáltam ezt a tokmányfeltekerős eljárást.
Megmértem a jelenlegi ütését, közvetlenül a pofák előtt egy befogott kb 16mm "etalon" rúdon.
0.08 mm  mértem.
Lelazitottam a tokmányt 2-3 menetre, majd a főorsón negyedet elforditve visszatekertem.
Ezt eljátszottam 3x de mindenhol ugyan azt az ütést mértem.
Ezek szerint jól müködik az illesztőfelület?
De............
Ahogy távolodtam a méréssek a pofáktól egyre nagyobb lett az ütés.
Ez azt jelentené, hogy nem párhuzamos a munkadarab az ággyal?
A rud elvileg egyenes, megmértem hol a legmagasabb pontja, majd a tokmányból kilazitva
180 fokkal elforditottam a rudat, ujra ugyan ott volt a legmagasabb.
Helyes ez a következtetés?

végyé

hyn6ys8wt

A 3308-ban Szigma leirta hogy olyan, hogy jó (már használt) tokmány nincsen...:-)
Szerintem támaszd meg állócsúcssal  az "etalon" rudadat és ugy faragj le az átmérőből 0,2mm-t. És utána ismételd meg a mérést ugy hogy a rudat minden ujboli visszafogáskor támaszd meg az állócsúcssal. Persze mindenekelőtt a szegnyerget állitsd központba... Ha igy is ua. méred akkor vagy a tokmányoddal van gáz vagy a főorsó nem párhuzamos az ággyal. Bocs ha hülyeséget irtam:-)

svejk

Ha az ágy nem párhuzamos a főorsóval attól csak kúpolni fog de az ütés nem változik.
Az excentritás azért változik mert a főorsó és a tokmánypofák közé fogott anyag forgástengelye szöget zár be egymással. Vagyis a pofák úgymond ferdén álnak, vagy a tokmány homloklapja is üt már eleve.

4um5b65d

Akkor neked nincs gondod az illesztéssel, de nem árt ha hozzászoksz a tegnap kitárgyalt felrakási módhoz. Később ennek még jelentősége lesz.
A másik dolgon a pofák felszabályzása segíthet, mert annak az a gondja. A párhuzamossági hibánál nincs ütése az alkatrésznek. Ott nem tudnál mérni 8 századot, hisz bármerre is forgatod a főorsót, mindig "8 szazad" lenne. Ha hosszirányban órázol egy teljesen párhuzamos rudat és ott mérsz valami eltérést az valami párhuzamossági hibára utal.

4um5b65d

Hoppá lekéstem az írásommal. Így jár az aki elkezdi a szöveget és csak 1 óra múlva üti az entert....
[#szomoru1][#smile]

4um5b65d

Így hibás eredményt fogsz kapni, hisz a forgócsúcs szinte mindig jobban fut mint a tokmány és ez félreviszi a mérést.
Tokmány ütést csak szegnyereg nélkül lehet jól kimutatni.

hyn6ys8wt

Kösz a kiigazitást. Azért is irtam a kommenetem végére hogy bocs...:-)

3k74cecek

"A rud elvileg egyenes"  
De lehet, hogy gyakorlatilag viszont nem egyenes. Nagyon kevés ám az a 0.08mm. Ennyi "görbeséget" nem látsz meg egy anyagon.

" megmértem hol a legmagasabb pontja, majd a tokmányból kilazitva
180 fokkal elforditottam a rudat, ujra ugyan ott volt a legmagasabb."
Ha a rúdnak ugyanaz a pontja volt magasabb mindkét esetben, és azonos mértékben, akkor bizony az a rúd görbe.
A tokmány pedig elég jó. Ha a mérték eltérő volt, akkor a tokmányban is van hiba.