Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Majd csak figyeld ahogy lekiabálja a sapkát a fejedről a többi esztergályos...
[#nyes]
Ott kezdődnek a problémák, hogy 20-as átmérőn nem ugyanúgy fut egy tokmány mint 25-ös vagy 60-as átmérőn.
Van olyan eset, hogy csak 2 pofa fog a 4-ből és észre sem veszed.
Csak szitkozódsz mikor nem megy a leszúrás. Ilyenkor gondolj erre.
Ez az első amit tanítanak az iskolában az esztergálásról.

hyn6ys8wt

"Elég érdekes a főorsó kiképzése.Véleményem szerint bűn felrakni nagyobb tokmányt ilyen tengelyre."

Mit értesz ez alatt? Lóg a főorsó vagy üt?
Nekem is Erba-m van és a tokmányt miután levettem és visrosszaktam azota kb 0,1mm-t üt. Előtte pontosan futott. Szerintem a tokmánytárcsa nagyon béna és ez miatt nem pontos a tokmány futása. De a főorsóval sztem semmi gond, a jövöhéten fog megjönni a kinai szögtapintos mérőórám és majd kimérem pontosan.

hyn6ys8wt

Csak azért használják a kollégák a köranyaghoz is a négypofást mert lusták a tokmányt leszerelni felszerelni megint leszerelni,,,:-)
Én a négypofás TOS tokmányomat egy MK3-as illesztésű tokmánytárcsára szereltem (azt hiszem ez is TOS) és igy felére csökkent a szerelésre forditot idő. Igy használtam már a kis Erba 300-asnál is a 125-ös 4pofás tokmányt...

000000000

Lóg a főorsó.Ütni nem üt.A tokmánypofák vannak gyárilag elbarosszintva.Ugyanis a pofák anyaggal érintkező felülete az úgy néz ki hogy a tokmány belseje felé szűkebb tehát zárt állapotban kilé nyit.Már alapból fel kéne szabályozni,de még nem mertem hozzányúlni.

hyn6ys8wt

Mennyit log a főorsód? Mik a tünetek?  
És egyébként mennyi logás megengedett egyáltalán?

4um5b65d

Sajnos erre időt kell szánni...valóban....

hyn6ys8wt

Én is kezdő vagyok, ez az első komolyabb??? esztergám. Azért érdeklődtem a körfutás pontosságáról mert sztem nincs különbség a Te esztergád és az enyém között csak az ára meg a szine. Ugyanolyan béna a tokmány felfogatása a Quantumon is. Persze mert ezek a főorsók 100-as tokmányhoz készültek...
Nem tudom merre laksz (én vácon) de ha nem messze és Téged is érdekel a géped főorsójának a futáspontossága akkor egy ilyen mérést megejthetnénk...

000000000

"...lusták a tokmányt leszerelni felszerelni ,,,"
Mert ugye, mint azt tudjuk: a lustaság fél egészség:-)

f7k4ytivb

Már megrendeltem egy szögtapintós mérőórát, ha megjön már meg tudom mérni a körfutás pontoságát, (legalábbis remélem). (Egyébként Oroszlány)

hyn6ys8wt

OK  
Mérd meg a főorsót és a tokmányt is.
kiváncsi leszek mit mérsz...  majd összevetjük:-)

4um5b65d

Hogy van megoldva ezeken a kis gépeken a tokmány illesztése?
Tárcsa fixen a gépen és csak a tokmánytestet lehet cserélgetni, vagy kúpos az illesztés és a tokmánnyal együtt a tokmánytárcsa is lejön???

pa0n9mw

Érdekes.
A kis orosz gépemen menettel van fent a tárcsa, nagy gépeken is igy láttam, azt hittem mindegyik olyan, ezek szerint nem....

végyé

pa0n9mw

Üdv
Nekem ajálották a pofák eszergálását, és bevált

végyé

4um5b65d

Na az ilyen meneteseknél kell figyelni piszkosul a felrakásnál. Úgy az igazi, ha egy illesztő átmérő és egy menet is van. Felrakáskor mindig azonos pozícióba kell forgatni a főorsót és úgy feltekerni a tokmányt. Ezzel ki lehet játszani az esetleges illesztési pontatlanságot. Egyéb esetben nem fog visszaállni normálisan.

pa0n9mw

Huha ezt nem igen értem, azaz egyáltalán nem.
Miért kell azonos pozióban lenni a főorsónak?