Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Á, értem !
Van egy mondás: Néma Palom-nak Laslie sem érti a szavát...[#nyes]

Alapszabály:  Forgácstörő semmelyik késbe nem kell !
Forgácsolni enélkül is lehet.
Például műanyagoknál és szürke öntvénynél ha csak a kontúrformáját készíted el a késnek akkor már tudsz vele dolgozni.

A forgácstörővel az összes többi anyagnál voltaképp a forgácseltávozás sebességét, irányát és vele együtt a felület minőségét szabályzod.

Az hogy milyen "csapásiránya" van a forgácstörőnek az csak attól az egy dologtól függ, hogy merre fogsz haladni a késsel esztergáláskor. Bár abban most nem vagyok biztos, hogy maga a forgácstörő elhelyezési iránya a problémád vagy az, hogy a forgácstörőt milyen kővel és mozdulatokkal köszörüld.
Például a 001-es kést azt keresztirányban fogod be a gépbe. Keresztírányban fog állni a forgácstörőd hosszabbik kiterjedése. Viszont hosszirányban dolgozol vele.

Ha konkrét kérdést tennél fel az egyes késekkel kapcsolatosan azt könnyebb megválaszolni.

4um5b65d

Naaaaaaaaaaaaaaaaa !
Nem csak kritizálunk, besegítünk is !
[#nyes]

4um5b65d

De, természetesen szoktam. Ezt egy pár hónappal ezelőtti rajzos képemen illusztráltam is, csak már nem tudom hogy merre van a kép. Ha valaki megtalálja akkor azt is beraknám a többi közé.
Ezeken a gyorsacél késeken nagyon kevésnél használom. Acélt szinte csak váltólapkással esztergálok, már a hagyományos forrasztott lapkás késeket is igen ritkán veszem elő.
Ha alakos kést kell használnom acélhoz akkor is sok esetben csinálok egy nagyoló kést az általad említett élszalaggal és egy párját ami amit a finom méretregyártáshoz használok. Erre nem teszek élszalagot.  
Viszont nagyon jó példa az ékszíjtárcsa gyártáshoz a profilkés. Ott némely anyaghoz nagyolásra és méretezésre is élszalagosat teszek be, mert az adja a legjobb felületi minőséget.

000000000

Gratulálok Leslie!
Igazi mestermunka amit csinálsz,minden tiszteletem a tiéd az önzetlen munkáért.
Szerintem azért késenként leírhatnád milyen korongot használsz az élkialakításhoz.Ez nem kritika csak hát aki most lát neki azt sem tuja mivel köszörülje az anyagot .(Vagy csak flexel csinálod kézből?)

000000000

Laslie! A forgácstörő elhelyezkedési iránya ami érdekelne konkrétan.Maga a köszörülés az nem probléma.A szakmámban is használatos a forgácstörő,gyaluknál és marógépeknél,de itt a felület simaságának az elérése a legfőbb cél,másodlagos az apró forgács elérése.  

0gbwyh99

Utólagos engedélyével , tisztelt Laslie Úr , beraktam a táradba a skicces képet a magyarázattall eggyüt "elso_ora_tananyag" néven . [#wink][#vigyor3][#vigyor5][#worship][#worship][#worship][#worship][#wave]

4um5b65d

Nem , dehogy, a flex szóba sem jöhet az élezésnél. Ha nagyon sok anyagot kell ledolgozni a késről akkor a nagyját ki lehet szedni flexel, de ennyi és nem tovább.
A kövekről már volt szó itt a topicban kb 1 hónapja, de csak az anyagukról és egy kevés a formákról. Evidenciában tartom a kérést, de tartani fogom a perselyt....[#nyes]

4um5b65d

Oké, köszönöm !
Volt még egy a kés alapanyagokról és színekről is azzal nem találkoztál??  
Az csak egy oldalnyi szöveg volt.

0gbwyh99

De megvan az is . Engedélyeddell beteszem az egészet amit öszzegyűjtöttem , te meg nézd át és ha jó akkor HAPPY  [#circling][#nevetes1][#awink]

4um5b65d

De jó, hogy gyűjtögettél. Az előzőhöz is még hozzáírok egy keveset meg láttam egy elbarosszintást is részemről azt majd javítom.

0gbwyh99

Ime , átment , tégy belátásod szerint [#nezze][#fejvakaras][#email][#eljen][#taps][#wave]

4um5b65d

Amindenit ! Ennyi anyagot gyűjtöttél ??
Nem bízol semmit a véletlenre.
[#vigyor2]

0gbwyh99

Palom-nak leirt főorsó készitési leirást is lementettem magamnak (ki tudja , jól jöhet még) [#eplus2][#duhos2][#worship][#wave]

4um5b65d

Most hirtelen azt sem tudom, hogy van e otthon esztergád, vagy csak előre gyűjtöd az infókat ?
Az a leírás csak Palomnak lesz jó....neked Svertel leírás kell a főorsódhoz...
Jó hogy szóltam, mert még elrontottad volna....
[#duhos2][#nyes]

0gbwyh99

Ráéreztél , nincsen [#shakehead] csak gyüjtögetem a dolgokat .[#beka3]