Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

pa0n9mw

Üdv az uraknak
Ajánlották az esztergatokmány pofáinak köszörüléses felszabályozása helyett az esztergálásukat vidia késsel.
Csinált már ilyet valaki?

végyé

lari

Én már csináltam ilyet... nem könnnyű mert nagyon kemények a kemény pofák.... :-)
Egyébként ugyanúgy lehet mint a köszörülésnél...
A pofék legbelső szegmensébe be kell fogni egy esztergált gyűrűt majd egy érintő fogást venni és a gyűrűig felesztergálni a pofákat. Lehet többb fogást venni, attól függően, hogy mennyire van megkopva a pofa. Amikor megvan ki kell venni a gyűrűt, majd a külső körmkkel meg kell fogni egy másik gyűrűt, s most azt a részt( amivel az első körben megfogtad a "belső" gyűrűt)kell megesztergálni, ha lehet kissé aláesztergálni mint ahogy az első részek vannak.... Hmm.. talán kissé bonyolultra sikeredett a megfogalmazásom de talán érthető... :-)

pa0n9mw

Köszi
Érthető

végyé

4um5b65d

20x12 fektetve elég stabil lesz. Milyen menetet vágsz aminek 35-ös a magfurata és 3-as az emelkedése ??  
A M39x3 -as menethez 36-os furatot csinálj.

4um5b65d

Á, nem lehet durváskodni !
Én olyan kedves vagyok mindenkivel, hogy ha a fazon a szakadék szélén áll és épp egy határozott lépést tenne előre, én ugyan nem szólok neki, hogy "vigyázz te hülye mert leesel" ...... én ugyan nem szólok neki egy rossz szót sem.....
[#vigyor2]

43pbwjg8s

Sziasztok!
Egy kérdés:
Ezeken a kis esztergákon a gyári késbefogó úgy van kialakítva, hogy 10-es magasságú késeket lehet befogni vele. Legalábis a csúcsmagasság 10mm a befogó alsó síkjához.
Anno vettem is magamnak egy váltólapkás 10x10-es kést néhány különböző típusú C lapkával.
Belső furatmegmunkáláshoz azonban nem találtam 10 magas késeket. Ti hogyan oldottátok meg?
A szeszámacélból a külső kést még kifaragom, de a belsőket nem akarom bevállalni, mert igen magas lenne a selejtszázalékom.
Elsőként a "gyári" megoldásokat próbálom keresni. Ehhez kellene segítség. Ha nem lesz... Akkor marad az, hogy uj késtartót kell hogy faragjak amibe a normál méretű kések is beleférnek...

ywathzay

váltólapkás kések 8*8 mm-től indulnak tudtommal, nekem van 10*10-es furatkésem is belőle.

35kpazcgr

Mard le a vastagabb kés szárának alját annyira, hogy a lapka élmagassága 10 mm legyen. Nem szükséges teljes hosszában lemarni, az a vége, ahol a lapka van, maradhat eredeti magasságon.
Én így használok 16 mm-es késszárú váltólapkás késeket 12 mm magasságú késtartóban.
Csak érdekességként: a nagyobb váltólapkás kések sokszor olcsbbak, mint a kisebbek.

43pbwjg8s

Köszönöm.
A külső késekkel ezt is tettem, lemartam.
A másikban pedig igen, igazad van, olcsóbb. Pont ezért keresek megoldást. De nincs a lemarásnál egyszerűbb úgy látom. Maradok ennél.

43pbwjg8s

Tudnál adni nekem egy céget akinél találok ilyet? A SECO-s haver ugyanis nem tudott adni.
Persze lehet hogy az ára miatt gondolta, hogy nem is mondja. Nem tudom.

000000000

Köszi Laslie![#worship][#worship][#integet2]

ywathzay

Szia! Céget azt nem tudok adni, de megpróbálhatok szerezni. Holnap beszélek a forrásommal mit tudunk összehozni, bolti árnál lényegesen olcsóbb, úgyhogy ha nagyobb akkor tényleg lehet belőle lemarni, volt hogy nekem is 25*25öst hozott oldalazóból, aztán csináltunk belőle 20*25-öt, mert az fér a gépbe.

000000000

Sziasztok!
Nekem van 35*35-ös Seco oldalazó lapkás késem. Jobbos-balos, ha érdekel.

43pbwjg8s

Megköszönöm, ha utánaérdeklődsz a forrásodnál, hogy mennyi lenne egy 10x10-es furatkés szár, és mennyi lenne 10x10-esben egy külső és egy belső menetkés.
Aztán egyszer talán lesz rá forrásom.

43pbwjg8s

Köszönöm János, de éppenhogy 10 magas csúcshoz van sajnos a késtartóm. Azért köszönöm!