Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Kés_003 az FHM-ben

43pbwjg8s

Köszönöm!
Ez hasznos! Egész normális árban vannak betétkéses 10-es késkészletel. 3 külső, egy belső késsel.
Mégegyszer köszönöm!

4um5b65d

Valamelyik topicban olvasom, hogy a 300W-os esztergán nem lehet leszúrni......

Mindenkinek javasolnám aki kis géppel rendelkezik és instabil a főorsója, hogy próbáljon egy lendkereket feltenni a főorsó távolabbi végébe bármilyen , akár a furatba valamilyen belső feszítős módszerrel (nem baj ha 10Kg-nál is több) és leszúráskor egy kicsit nagyobb előtolással próbálja meg, ha bírja a motor és leszúrás közben kapcsolja le a motor forgását majd mikor kezd csökkenni a fordulat akkor megint egy rövid időre kapcsolja be és megint le.....  
A lassuló főorsónál is nyomni kell a kést, nem szabad hagyni hogy megszakadjon a forgácsolási folyamat.
A remegést így lehet megszüntetni. A változó fordulat és a nyomás mindig jó hatássál van a rezgés kioltására.

hyn6ys8wt

És jól rá kell tehénkedni a késtartóra...:-)
Nekem most egy 125-ös tokmány van fenn (jó nehéz) és próbáltam vörösréz csövet leszurni (25-ös átm) de nem ment:-(  Igaz nem kapcsolgattam a motort.
Fogtam egy vasfürészt és szépen levágtam ugy hogy közben forgott a tokmány kis fordulaton...

Nem baj, holnap remélem megérkezik az uj esztergám és remélem azzal tudok majd leszurni is.

4um5b65d

Persze azért nem árt, ha a keresztszánban rendesen be van állítva az ék, és minden ilyen kotyogás ki van küszöbölve.
Legtöbben szerintem ott rontják el, hogy nem merik neki nyomni a kést megfelelő előtolással és ha még a kés geometriája is hibás akkor már kész a baj.
Mi lesz ha az új géppel sem fog menni....kútba ugrasz vagy érvágás lesz ??

[#buck]

hyn6ys8wt

Ne má'  Jó lesz az uj gép! Ez a mostani is majdnem jó arra amire kell.  

A kis gépnél a motort egy elektronika védi ami nagyon hamar lekapcsol. Pdl a 125-ös tokmánnyal ha elinditom ugy hogy a fordulat nincs teljesen letekerve akkor le is old az elektronika. Ja gyárilag 80-as tokmány van rajta. Szoval nem hiszem hogy a motor le-fel kapcsolós modszer a leszurásnál müködne ennél az esztergánál (ERBA Compact-300)  
Ha a nagyobb gép is rezonálni fog akkor ott majd kipróbálom amit irtál. Mondjuk az sem egy erőgép, 600W-os aszinkron motor van rajta amit egy frekiváltóról fogok hajtani. Viszont nem 40kg hanem 130. Talán az számit valamit...

pa0n9mw

Üdv
Használod valamire a leszedett 80 as tokmányt?
Nem eladó véletlen?

végyé

4um5b65d

Egy 100-as orosz tokmányt tudok adni 3000 E-ért, de nincs hozzá pofa. Ha van kedved keresgélni a neten akkor a tied.

pa0n9mw

Érdekes ez a kés előtolás.
Ezzel kinlódtam én is a kis orosz eszergán.
Aztán "bedurvultam" és nem engedtem hogy megszakadjon a forgács, és láss csodát nem rezonált.
Ekkor jó ha torzszülött az ember, egyik kezével előtol, a másikkal agagolja rá a hütő-kenőt a harmadikal meg tekeri a frekiváltó gombját ahogy halad befele a leszurókés :)

végyé

pa0n9mw

Üdv
Annak milyen a felfogatása?
Benéznél a tárba a végyé mappában lévő orosz eszrega gépkönyvére?
Ott van a föorsó rajza, hozzá lehet ahoz illeszteni?
Van forditott pofa is hozzá?
Nekem kissebb is jó lenne ha van még tokmány a 80 as alatt.
Osztófejet akarnék csinálni és ahoz kellelne valahogy valami módon.

végyé

4um5b65d

Meg az sem árt ha, épp páratlan számú golyó van a csapágyakban....

pa0n9mw

OK látom nyema pofa :(

4um5b65d

Legalább mondd meg melyik kép az, ne kelljen végignyálazni. Olyan lassan töltődik, hogy megöregszem....
Amúgy 72-es sűlyesztés van a tokmányon. Tök hagyományos a felfogatása. Gépre egy tárcsát kell csinálni és a tárcsára pedig a tokmányt rögzíteni.

pa0n9mw

Ha én azt tudnám, de valahol ez első 3-4 között.
Ekkor viszont más a helyzet mert a főorsón menet van, gondolom a 80 as tárcsa meg nemjó a 100 as ra.

vágyé