Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Tárcsa akkor is kell. Olyan tokmány nincs ami menetes belül. Hacsak nem valami LEGO játék tokmányról van szó....

7vpav5d32

7vpav5d32

4um5b65d

Ennél a menetméret htm-nél elcseszték a collos menetek menetemelkedésére vonatkozó oszlopot.
A "G" , "W" , "UNF" , "UNC" meneteknél az 1 collra eső menetszámot kell érteni.
Csak annak írtam aki nem értené elsőre.

Szedlay Pál

3k74cecek

Igen érdekes. Eddig még nem találkoztam olyannal, hogy a munkadarab mozog tengelyirányban és nem a szerszám. Néha persze jól jön, csak gondolom jóval bonyolultabb megoldani.

Motoros

Pedig minden hosszautomata eszterga így működik kb már 100 éve. Ez hosszú vékony daraboknál megoldás, van egy patron ami szorít, forgat és mozgat tengelyirányban és van egy un. vezetőhüvely amiben passzosan csúszkál az anyag, így a kés mindíg "tőben" dolgozik, az anyagot nem tudja eltolni. Irodalom: Kovács Ervin: Hossz és revolver eszterga automaták. M.K. BP 1973

000000000

Ma menetet szerettem volna vágni,de ért egy kis meglepi[#wow1][#falbav][#ijedt][#guluszem1]Erba nevű kisesztergámon a fogaskerekeket levéve a táblázatnak megfelelő módon raktam volna fel a fogaskerekeket ám valamilyen módon nem passzoltak a kerekek.Azt tudom hogy a fogaskerekek tengelyei a villán elcsúsztathatók,és azszerint jártam el,de az utolsó kerék valahogyan mégsem fért be a helyére.A kérdésem az lenne hogy vajon a villa is állítható?

hyn6ys8wt

Nekem meg sikerült összetörnöm a gyors/lassu fokozat müanyag fogaskerekét a főorsó házban...
Pedig összesen ha 10-12 órát használtam a kis gépet.
Na mindegy, megrendeltem hozzá az ujat, jövö héten itt is van. Szintén Erba Compact-300.

Szerencsére a mult héten megjött a nagyobb gép és tegnap sikerült is beüzemelnem (Erba Multi-Pro 550)
Nem tudok szabadulni mellőle annyira tetszik. Ez teljesen más világ mint a kis tesója...
Gyakorlatilag egy az egyben Sieg C-6, Bernardo Profi 550, Quantum D250x550...stb
Tehát 125mm csucsmagasság és 550mm csucstávolság és több mint 130kg.  Én 400V-os (600W-os) motorral rendeltem és egy 3,7kW-os Yaskawa frekiváltóról hajtom. 10Hz-100Hz van beállitva és gyönyörüen megy - nem melegszik.  Annyit észrevettem hogy a leiráshoz képest nem 10x10-es kés kell hozzá, ugyanis  kb 13mm-re van  a főorsó középpontja a késtartó aljától, tehát 12x12-es kés az optimális és még azon is emelni kell kicsit...
Még jó hogy előre megrendeltem hozzá egy általam összeválogatott 37dbból álló késkészletet 10x10-es méretben...:-)  Nem kiröhögni:-)
A szegnyereg állitása a az ágyvezetéken nem egyszerű mert villáskulcs kell hozzá, ezt meg kell oldani még. Nincs erre valami okosság? Én még nem találkoztam vele. A kis gépen megoldották.  
Lehet hogy azt kéne lekoppintani...

Igy néz ki csak sajnos más szine van a 2009-es modellnek, pedig nekem ez a szin jobban tetszett volna.

http://kepfeltoltes.hu/090204/1_Er_80002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

4um5b65d

Ezt a villáskulcsos szegnyerget jól ERBA-szták !
Csinálj rá egy olyan (magasabb) anyát aminek az oldalán sok lyuk van és mindig bedugsz egy 12-es húzott anyagot és azzal húzod-lazítod. Persze jó ha hatszög rész is marad rajta.
Hogy megy a leszúrás ?

hyn6ys8wt

Még arra gondoltam hogy eesztergálok a rögzitö csavar helyére egy másik ugyanolyat csak 3mm-es emelkedéssel, arra egy magas anyát kis karral. Fél fordulatra emel 1,5mm-t, annyi elég lehet a meghuzáshoz/lazitáshoz...?
Bronzot próbáltam leszurni 10x3-as késsel (nyers hss, nem köszörültem meg) eléggé rezonált, de 3mm-el a csucsmagasság alatt volt a kés. Csak utána vettem észre... Holnap kipróbálom ha lesz időm 12x3-as késsel.

000000000

Hali!
Van megoldas a szegnyeregre,en egy 450 es assist gepen hasznalom,mivel faraszto allandoan kulcsot hasznalni,megprobalok kepet feltenni.

http://kepfeltoltes.hu/090204/Assembly_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0> http://kepfeltoltes.hu/090204/Parts_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

4um5b65d

Az biztos, hogy elég, még a kevesebb is, csak jó nem lesz. Nagyon útban lesznek egymásnak a szán és a szegnyereg ha fél fordulatot kell majd mozdítanod. A szegnyereg testen kellene egy hornyot csinálnod és a rudat átvezeted a túloldalra. Ez bevált módszer némely gyári esztergán is.

000000000

NA igen,ugy nez ki ez nem sikerült!
Viszont jobb klikk az egerrel ,view image parancsra megmutatja.