Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Nyitottam a késeknek egy külön lapot (menüt), ime:
http://www.hobbycnc.hu/CNC/Kesek/Kesek.htm" TARGET=_fnew>Esztegakések és kialakításuk (béta)

Ha születik a topic-ban olyan észrevétel, információ (szövek v. kép) amit úgytaláltok jobb lenne ide is kirakni (hogy egybe megtalálható legyen), azt küldjétek már el nekem (akár a topic számát is), és kirakom (én nem vagyok a téma szakértője, ezért nem biztos, hogy megtalálom a lényeget)![#eljen]

4um5b65d

István ezt a szövegrészt vedd ki mert ez valami teljesen másról szól.  
Igy kezdődik:
"Akkor csinálj egy egyszerű formát. Fogsz egy tömör anyagot..."

Közvetlen a képek előtt van

8bbxs0sh7

Hol lehet ehez az esztergakéses dologhoz hozzá írni?

4um5b65d

A saját mappádban írsz csupa klassz dolgot és akkor István majd beszerkeszti a közösbe. Ez is valahogy így került be, de látom lesz mit javítani rajta, mert van egy pár összekutyulás.

000000000

Ok, várom a javításokat is! köszi!

Teaway

Üdvözlet a topiclakóknak!
Most írok először ebbe a topicba, de már 1 éve lelkes olvasótok vagyok, szinte az egészet elolvastam. Gratulálni szeretnék a gépeitekhez, kimeríthetetlen ötleteitekhez és barkácsoló kedvetekhez. Édesapám műhelyéből többek között megörököltem egy félig gyári/félig barkácsolt esztergának kinéző tárgyat. Gépészeti tárgyú tanulmányokat nem folytattam, kizárólag hobbi, alkalmi és háztáji szinten használom.

A gép:
-70mm elforduló átmérő a keresztszán felett
-munkadarab megmunkálási hossza 180mm
-3 pofás 125mm-es tormány
-főorsó furata 20mm, tokmányoldalon 2soros, hengergörgős csapágy
-6 fokozatú ékszíjas áttétel, gravitációs szíjfeszítés
-egyfázisú motor, léghűtéssel
-manuális hossz- és keresztszán
-szegnyereg gyorszárral, hozzávaló forgócsúccsal és fúrótokmánnyal  

Forgástestekben és forgácsokban gazdag időtöltést kívánok nektek!

ra8nsmk6w

Légy üdvözölve! Hát én nem örököltem a fatertól esztergát igy magam csináltam 20 éves koromban egy hasonló paraméterekkel biró gépet mint amit leirtál. Ma is gyakran használom "forgástestekhez"

4um5b65d

Üdv Teaway!
Mint ha már egy másik fórumon is összefutottunk volna.
[#integet2]

Teaway

Igen, emlékszem, az index-esben történt meg az eset :)

000000000

Én is ismerlek a "sárgáról!
...és ha szabad egy olyan "frissnek" mint én vagyok, egy ilyet mondani:üdv (ezen) a fedélzeten:?-)

Miki2

Szervusz Leslie !
Bocs, hogy bele szólok, de a lapkák színjelölésénél mintha valami nem lenne teljesen világos számomra.
Én még így tanultam:
A jelű zöld színű lapka    simítási munkákhoz, általános felhasználásra.
B jelű fehér színű lapka kevésbé ötvözött acélok megmunkálására
C jelű pirosz szíű lapka általános felhasználás, közepesen ötvözött anyagokhoz
K jelű sárga színű lapka erősen ötvözött acélokhoz, szívós anyagokhoz
N jelű kék színű lapka öntvények, és egyéb , nem folyamatos felületű darabok megmunkálására.
Ha tévedtem, bocsi.
Egyébként a többi még renben is lesz így. Teljesen fölösleges lenne az élszögek vagy az élszalag lelkivilágának mélyrehatóbb magyarázása, hiszen a ma végzős ifjú szakmunkások döntő többsége sem tudna ezekre a kérdésekre megfelelően válaszolni. Azt annál inkább tudják, milyen imbusz vagytorks kucs kell a lapkacseréhez. Pedig a konvencionális gépek még nem igazán a cserelapkás szerszámok forgácsolási viszonyaihoz lettek tervezve.
Bocs, egy kicsit elkalandoztam.

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!
LASLIE ! Olvasgattam a késélezéseidet . Mi az a "bügyörő" ???? [#conf][#miaz][#nemtudom][#nevetes1][#worship][#wave]

4um5b65d

Feltételezem ezt még annak idején tanultad amikor a lapkákat külön vetted meg és utólag lett beforrasztva.
A "modern" hanyományos gyárilag beforrasztott lapkásoknál ilyet már nem találsz. Ugyanazokat a színjelzéseket használják, mint a váltólapkás szerszámoknál. Elég ha csak ránézel egy mai kés színére és feliratára és azonnal képben leszel. De egyébként ezt már jó alaposan kitárgyaltuk annak idején is mikor ezen írások keletkeztek. Igaz, hogy most egy kicsit kusza a leírás, mert az infókat Svertel fórumtárs szedte össze az "évek" folyamán kizárólag magának és ez most ömlesztve került fel ide a rendszerbe. Majd javítgatom ha ráérek.

A másik észrevételedre reagálva: Valóban ma már nem használják ezeket az infókat az újonan kikerült szakmabeliek, de nem is nekik szántam, hanem a fórumon fellelhető hobbi géptulajdonosoknak. Én sok-sok jót kapok itt a fórumon és gondoltam visszafelé is adok valami használhatót.

4um5b65d

Bocsi, elírtam !
Voltaképp "bizbasz" vagy "bizgentyű" a hivatalos neve. Amúgy meg fogalmam sincs.....valami műanyag szegecs volt ha jól emlékszem.

0gbwyh99

Bakker , most aztán helyben vagyunk ! ÁÁÁÁÁÁ már tudom , "izé" , az a jó válasz !! [#nevetes1][#nevetes2][#wave]