Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

Én most elvonulok csibukálni , további jó éjt kivánok mindenkinek [#fogmosas][#wave][#integet2]

8bbxs0sh7

Nem tudna valaki segíteni? Hogyan kell "c" tengelyes esztergán revolverben lévő forgószerszámot vezérelni? Fordulat,indítás,megállítás,esetleg ehez külön ciklus is van?

000000000

Valaki nem tudja ,hogy az Erba compact300-as eszterga frekvenciaváltós-e??köszi

hyn6ys8wt

Kefés DC motor van rajta, és csak 300W-os:-( (persze 400-asnak adják el...)

3k74cecek

Az én gépem adatlapján 300W szerepel.

43pbwjg8s

Sziasztok!
BEszéltünk régebben arról, hogy hogyam lehetne az esztergára feltenni egy köszörűt, hogy palástköszörülni lehessen vele.
A mappámban az eszterga könyvtár alatt láthatjátok azt amit én eszkábáltam.
Még ki kell gondolnom valami merevebb felfogatást, de talán működni fog (házi használatra persze).
Az amit felfogtam anno egy láncfűrész köszörű volt. Meglepő, hogy a 80W-jához képest igen erős a motorja. Én kézzel a legnagyobb erőlködéssel sem tudtam megfogni. Rendesen meg is éppette az ujjaimat még kesztyűn és ronygon keresztül is. A megfogás próbálkozásnál, a fordulatszámot ugyan lecsökkentettem egy ideig, de ahogy mondtam: megállítani nem tudtam sehogy.
Ez azt jelenti, hogy ezeknél a motoroknál ahogy a fordulatszámot csökkentem,a teljesíítményt megpróbálják megtartani és a nyomaték növekszik?

4um5b65d

Mennyit forog a köszörűgép ?  
Szénkefés motor ugye ?

43pbwjg8s

Igen, szénkefés.
A fordulatszámot jelenleg megbecsülni sem tudom.
Valamit kitalálok majd, hogy rájöjjek. Sajnos a gagyikosárban találtam rá anno, így nem volt sem csomagolása, sem semmi papírja.
De megnézek majd egyet a boltban. Hátha benne van a papírjaiban.

4um5b65d

Nem lehet hogy áttétel van benne?
Általában egy 100-as körüli korongot szoktak rárakni egy ilyen élező gépre és ha kiszámolom a szülséges kerületi sebességet akkor kb 4-5 ezres fordulat lenne az ideális, viszont egy kefés motor hajlamos ennél nagyságrendileg is többet forogni.
Egy kis flexben is van egy 1:3-as áttétel. Így jön ki a belső 33 ezres fordulatból a kihajtáson 11000-es körüli fordulat.

3k74cecek

Ez a nem "tudtam lefogni", így értékelhetetlen kijelentés. Hogy akartad lefogni? A menetes csonknál fogva? Vagy volt rajta valami nagyobb átmérőjű dolog?
Az a meglátásom, hogy ez feleslegesen monstrum szerkezet palástköszörülésre. Túl sok helyet foglal és csak egészen kis átmérő fog tudni elforogni mellette.
A csapágyazásának minőségét nem ismerem, de gyanítom, hogy az sem igazán ilyen célra lett kialakítva.

3k74cecek

Ha a terhelés miatt csökken a fordulatszám, akkor a nyomatéka valóban nőni fog, tehát szinte reménytelen a lefogása, legalábbis kézzel.
Ha viszont a feszültségének csökkentése miatt csökken a fordulatszáma, akkor rohamosan harmat gyenge lesz.

43pbwjg8s

Ránézésre nincs benne áttétel. Bár a motor egy hengeres blokk, nem is túl hosszú. Nem igazán szeretném szétbontani.

43pbwjg8s

Igen, pongyola és értékelhetetlen.
Csupán azt jelenti, hogy amilyen gyakran fogdosok le motortengelyeket, ez szokatlanul keményen ellenáll amikor alacsony fordulatszámon pörög már. Ennek tükrében szerintem mindegy, hogy a belső felfogó tárcsán (ami sacc/kb 40mm átmérőjű) akartam megfogni, és emellett két éve még volt súlyzó a kezemben. :)
A fordulatszám nem a táp, hanem az én kacsóm miatt esett le.
Monstrum?!??
Ezt nem értem. Miért monstrum. Az egész egy pici kis félkezes készülék (most már). Feltéve a kis D80-as esztergára alig foglal helyet. Súlya alig, a két végállás között kényelmesen végigtekerhető a szám. A felfogás ideiglenes, de semmibe nem kerül messzebb rakni a tengelytől. Most D40-befér alá.  
Miért monstrum?
A gondom inkáb a merev felfogás. (lévén gyakorlatilah használhatóü  

3k74cecek

A monstrumot az esztergához viszonyítva értettem. Meg a fotó szemszöge kicsit csalóka is. A 40-es átmérő nem sok, persze attól függ, hogy miket akarsz köszörülni. Arra figyelj, hogy a tengelynek gyakorlatilag nem lehet kotyogása, különben szebb és pontosabb felületet tudsz esztergálni, mint köszörülni.

43pbwjg8s

Maga az eszterga is "zsebrevaló" :)
Köszönöm  atanácsot. Éppen ezen gondolkodok, hog yhogyan tudnám igazán mereven felfogatni.
Az a gond, hogy gyakorlatilag semmilyen használható eszközöm nincs a faragáshoz.
Az a marókezdemény amiről szintén van kép fenn, gyakorlatilag felejthető egyelőre. Annak is kellene legalább egy jó nagy kazánlemez talp, amivel összefogom az asztalt és az oszlopot.
Így gyakorlatilag használhatatlan még. :(