Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

csk8t2ni

Szerintem érdemes, én csináltam hozzá, és sokkal jobb lett. Az alsó lemezteknőjét leszedtem, és a helyére egy 20-as kazánlemezt tettem, amit egy zártszelvénykeretbe hegesztetem. Így az egész 80kg lehet, sokkal stabilabb. Bár megjegyzem senki ne várjon olyan leszúrási tulajdonságokat egy ilyen kisgéptől, mint egy nagyesztergától. Én a vasleszúrást ha egymód van rá elkerülöm, mert szerintem nem erre való a kiseszterga.  
Egyéb iránt vékony leszúró kés lehet szerintem a jó, mert ott a legkisebb a forgácskeresztmetszet és így a terhelés is. Nekem azt mondta egy esztergályos,hogy sokan ott cseszik el a leszúrást, hogy félnek határozottan tekerni a keresztszánt. Én úgy olvastam, hogy elszúráskor a kést egy picivel a csúcsmagasság főlé kell tenni, mert a terhelés hatására a kés úgy is kicsit lehajlik. Na meg tólni kell neki rendesen a hűtő/kenő folyadékot.

4um5b65d

"Én úgy olvastam, hogy ELSZÚRÁSKOR a kést egy picivel a csúcsmagasság főlé kell tenni......"

Valóban igaz az állítás ! EL-szúráskor tényleg.
[#nyes]

De ha LE-szúrni próbálsz a géppel akkor bizony jobb ha nagyon csúcsmagasságban van a kés.
Picit fölé illetbe alá csak akkor rakhatod ha csövet szúrsz le. Ha tömör anyagot kell leszúrnod aminél teljesen be kell menni a középpontig ott gondot fog okozni mindkettő megoldás. A kés valóban hajlik lefelé, de a közepénél már nem nyomod neki annyira, így nem is fog hajolni annyit amit számításba kell venned. A külső íveknél pedig a hajlást simán elviseli a kés.
Ha például egy lapkás kést raksz alá vagy fölé azt igen gyorsan el lehet törni, ha beérsz vele a közepéig. A gyorsacél nem ennyire érzékeny.

4um5b65d

Megint egy kés a mappámban. Javítok majd a szövegeken, mert nagyon apró lett némelyik.

000000000

Szia Laslie!Személy szerint nagyon örülök annak hogy esztergakéseket fotózol.De sokunk mégjobban örülne ha olyan késtipusokat is lencsevégre kapnál amik a mindennapos használatban is jelen vannak.[#wave][#integet2][#worship]

4um5b65d

Nézd csak meg jobban a késeket !
Gondolom az utóbbi kettővel van gondod, de nem véletlen kerültek fel. Célom volt vele. Például a 003-es-ből mit tudsz leszűrni ?
Ha felületesen nézed akkor csak azt látod belőle, hogy egy speciális felhasználásra szánt kés, de ha jobban megnézed akkor nem tűnik fel valami például a leszúrási művelete kapcsán ?

A 004-es szintén egy elég hasznos kés. Milyen rögzítési módon teszel fel például egy ékszíjtárcsát egy tengelyre ?

000000000

Gratulálok a prezentációdhoz! Hogy viszonyulsz a szerzői jogaidhoz?[#vigyor3] Ha összeállna a műved, kirakhatom a weblapomra egy külön menü alá (persze a neveddel)??? Szerintem sokan örülnének neki...[#taps]

4um5b65d

Hát nem is magamnak csinálom a képeket ! [#nyes]
Mivel ez az egész fórum valahogy úgy működik, hogy volt egy üzleti ötleted amivel elindítottál egy "lavinát". Jöttek az emberek akik épp értettek az elektronikához, aztán írtak valamit ide a fórumba, majd egy másik ember ebből tudásból alkotott valamit magának. De az a másik ember történetesen épp a hegesztéshez értett kitűnően amit gyorsan meg is osztott a harmadiknak érkező asztalossal. Az asztalos pedig jó alaposan elmagyarázta a negyediknek érkező esztergályosnak a faipar alapjait, majd az esztergályos tudott segíteni a képeivel az elsők közt érkező elektronikásoknak.
A kör bezárult ! És amennyire én látom a régebben és az újonan érkezők is alaposan degeszre tömik azt a nagy információs kört aminek alapjait te fektetted le, amiből pedig én és fórumtársaim csak profitálhatnak. Ebből kifolyólag a képekkel és egyéb infókkal rendelkezzél belátásod szerint. Bárhová felrakhatod ahová jónak vagy hasznosnak látod.
[#wave][#law]

000000000

Köszönet![#worship]

Robika37

Üdv !

Nagyon korrektek a képek és a magyarázó szöveg.
A kések is nagyon ott vannak, tényleg igényes profi munka.
De kézi hajtányos géppel (nem villám járatossal)mennyi reteszhornyot vésel ki egy évben ?
Szerinted aki most tanul a hobby esztergályával leszúrni és küzd a rezonanciával nehezen találja az optimális szerszám/vágósebesség/előtolás kombinációt az mennyire értékeli a szériára beköszörült alakos leszúrókést?

Nem kötekedésnek szántam a dolgot de ami neked(nekünk) napi rutin az egy kezdőnek esetleg spanyolviasz. Ezért kérlek ezt is vedd figyelembe ...és lesz öröm és boldogság.

További szép napot !
Robi

000000000

Hali Robika37! Pont erre gondoltam,csak nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni.

4um5b65d

Na látom csak álom marad, hogy kombináljatok egy kicsit. Az nem egy alakos leszúrókés, hanem egy "tananyag".  Felejtsd el az alakját!
Köszörülj egy szokványos leszúrókést és köszörüld el a fő vágóélet fokban úgy ahogy az az alakos késnek az az 1mm-es része mutatja.
Meg voltam róla győződve, hogy fel fog tűnni valakinek, hogy az miért is olyan.
Ha így köszörülöd el az élét akkor leszúráskor nem marad leszúrási csonk.

Reteszpályát is igen sokan és sokszor vésnek hagyományos esztergán.  

Voltaképp nem is konkrét késmegvalósítási mintákat szeretnék közölni, hanem inkább a köszörüléssel kapcsolatos módszereket és lehetőségek széles tárházát mutatnám meg.
Ne azért nézd a képet, hogy egyszerűen lekoppintsd a formát, hanem kezdj el rajta agyalni, ha ez így néz ki akkor egy esetleges otthon felmerülő problémádnál vajon hogy kell a kést megköszörülni.
Voltaképp nincs olyan hogy ideális késforma !
Egyazon kés nem működik jól kicsi és nagy fordulaton. Más forma jön be kis átmérőnél és más csinál szép felületet nagy átmérőknél.

Szándékom szerint még sok fajta kést rakok majd fel, de ha van olyan ami többeket érdekel akkor azokat előre veszem. Lehet kívánságlistát írni, aztán majd apránként találkozhattok vele a képernyőn.

000000000

Laslie! Mivel nem ez a szakmám,és más anyagokkal dolgozom,csak a látottak alapján tudok megköszörülni egy kést(többé-kevésbé).Pl a forgácstörő irányáról,hogy mikor hosszában mikor keresztben kell köszörülni nem sok fogalmam van.

Robika37

Na látod, ezért vagy te rendes ember mert a kritika is arra inspirál, hogy még több tudást tapasztalatot adj át. Csak így tovább !
Aki normában dolgozik az első dolga ,hogy megtanul úgy leszúrókést köszörülni hogy ne nyomjon sorját a cső furatba és ne hagyjon "pöcköt" (sajnos nekem sem mutatta meg senki).A hobby esztergályosnak ne adj fel műszaki találós kérdést mert néha örül annak ha az elvárásainak megfelelő a forgácsolás. A vésésről az a véleményem ,valóban sokan készítik esztergán , de akkor is nagy szo...ás nem arra való a gép ezért azt nem illik elhalgatni .(csináltam én is mert muszály volt) Martam késtartó helyére fogott munkadarabot szükségből egyszer-egyszer, de ezek fél megoldások. Kicsi gépeket ezekkel a technológiákkal  szerintem akár tönkre is lehet tenni ha valaki elég óvatlan és kellőképpen elszánt....
A szándékaidhoz sok kitartást kívánok. Ha megengeded néha kicsit kritizálok de azt kizárólag építő jeleggel teszem.

Robi

000000000

Robika! Nem kritizálni akartam Laslie-t csupán egy laikusként mondtam véleményt.[#integet2]

vthgizrff

Szia Laslie!
A forgácstörő elé nem szoktál tenni egy vékony élszalagot? Nekem ez nagyon bevált, acélnál 1-2°-os 0.2-0.5mm széles negatív élszalagot használok. De szinte minden anyagnál kedvezően befolyásolja a szerszám éltartamát.
Az viszont nagyon tetszik, hogy nem csak az él kialakítására fordítasz energiát, hanem arra is ügyelsz hogy az egész kés szép is legyen necsak jó. Úgyis kell azt! [#worship]