Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

csk8t2ni

Jó, hogy erről írsz mert épp azon filóztam, hogy vajon, hogy kell síkmenetet esztergálni, mert az általam ismert esztergákon, keresztszánra, csak vonóorsótól tudok átvinni a mozgást, vezérorsóról nem. Vonóorsó meg tudtommal pontatlan a mentvágáshoz( nem lehet vele visszaállni pontosan a fogások között) Esetleg erre van vmi trükk?

4um5b65d

Szerintem csak egyre figyelj, ha már aljas módon összekombinálták a vezér és a vonóorsót, hogy az előtoláskor használt ék (nyelv) nehogy kisorjásítsa a trapézmenetedet. (Mármint a kettő találkozási pontjánál)
Ha ezt nem teszi akkor minden HAPPY......

dezs

Basszus!!!! Ha ezt egy kicsit hamarabb tudom, akkor 3 fázisú motorral rendelem! [#gonosz2]

Mennyiért lehet frekiváltót és 5-600W-os 3f motort venni?  
Nincs valakinek eladó? Ingyen kéne, vagy kicsit olcsóbban! És ha már eladod, ingyen idehozod akkor be is szerelhetnéd.... [#nyes]
Kicsit le vagyok égve!

hyn6ys8wt

Gratulálok! Cruz-éknál vetted?  :-)

4um5b65d

Elméletileg a vonóorsóval is vissza tudnál állni a menet bekezdéséhez. Nem is ez a fő gond, hanem az , hogy mondjuk egy átlagos előtolás érték az fordulatonként 0,1-0,3 mm-ig terjed. Ez igen sovány egy menetvágáshoz. A menetnél 1mm-nél kisebb emelkedést már ritkán vág az ember. Legalábbis én ritkán. Persze ha nincs épp kéznél egy M4-es metsző akkor szóba jöhet a kis emelkedés is. A síkmenetre hagyományos esztergán nemigen van esélyed, hacsak nem a vezérorsót kívülről összebütykölöd a keresztszán mozgásoddal. Kevés eszterga tudja a síkmenetet vágni. Én még nem dolgoztam ilyennel. De szerintem a síkmenet egy eléggé elhanyagolható mechanikai elem. A tokmányokon kívül a huszon-pár év alatt még nem is láttam bármi olyan gépet amiben lett volna síkmenetes alkatrész. Van valami cuccod ami miatt kellene a síkmenet ?

4um5b65d

Basszus !
Az utcasarkon is jól megnézed a macát mielőtt megveszed egy menetre.....
Nem tanulmányoztad át alaposan a tulajdonságait a gépnek???
Ejnye-bejnye.....
De ha már így alakult akkor legalább próbálj vele meghaverkodni. Beállítod egy 800-900 körüli fordulatra aztán azzal már sok mindent meg tudsz csinálni.
Nemrég vettem a zsibvásáron egy igen jóképű 3 fázisú 550W-os motort 3000 E-ért....

dezs

Mikrofonpróba 123

dezs

Navégre. Már kétszer nem ment át az üzenetem.

Én sem a motortól félek.  
Egyébként megnéztem én mindent - minden mást. Azt se kérdeztem, hogy motort adnak-e hozzá, pedig nem látszott a képen. Feltételeztem, hogy nem lábbalhajtós.  
Ha egy praktikeres ocsó esztergára lehet potmétert tenni, akkor erre miért nem????
Még 1x Basszus!

4um5b65d

Akkor nincs más hátra, mint kitermeled a géppel a frekiváltó meg a motor árát.....
De ne lógasd a fejed, gondolj azokra akik régen lábbal hajtották.....
Ahhoz képest úri dolgod van. Végül is egy oszlopos fúrógépen is dobálni kell a szíjakat, aztán mégsincs vele senkinek baja....

dezs

Épített már valaki frekiváltót házilag?
Én már raktam össze triakos fordulatszámszabályzót gyári alapján. Ez nem azt jelenti, hogy értem, hogyan működik, csak lemásoltam a gyári áramköröket. Ezeket kisebb 1 fázisú aszinkron motorok meghajtásához használtam. Alacsony fordulaton eléggé leesett a nyomaték, de amire kellet azt tudta. Meghát úgyis eladásra volt...
Azért nem hiszem, hogy egy kis 5000Ft-os triak elbírna egy fél kW-os motort.  
Ha valakinek van komplett, szájbarágós és működő kapcsolási rajza frekiváltóról... Igazán megdobhatna vele. Persze ingyen kéne, vagy kicsit olcsóbban!

dezs

Az oszlopos fúrógépen, amit korábban használtam sose tettem át a szíjat. Nem bírtam leszedni a burkolatot. :))
De még a fúrógép hagyján. Ott csak 2 szíjtárcsa van. Itt meg HÁROM. Dupla munka, fél élvezet.

hyn6ys8wt

Varsányi Peti átalakitotta az esztergáját 3f motor + frekiváltó, hátha neki megvan még (és eladó) ford szab elektronokája... :-)

dezs

Köszi a tippet!

HJózsi

A triakos kapcsolás egy fázishasító megoldás, ami a szinuszos feszből minden félperiódusban kihasít egy szakaszt (később kapcsol be), ezáltal a középfeszültség csökken, a fordulatszám pedig a fesztől függ ... A kimenetén nagyon csúnya lesz a elalak, ezt formázni illik, mert zavarforrás... a másik hátránya, hogy segít leégetni a motort, mert kisebb fesz és változatlan nyomaték mellett több áramot kortyolgat a motor és ez több lehet még a kelleténél is ... Szóva ezt csak kényszerből és óvatosan, valami túláram védelemmel kombinálva ( + motor hővédelem )
Az igazi a 3f motor és frekiváltó lenne ...  
A frekiválónál a fordulatszám szabályozás a frekvencia változtatásával történik, míg a feszültség állandó... A motorra pedig minden frekiváltó vigyáz, beállítását ugyanis azzal kell kezdeni, hogy meg kell adni a motor adatait ...
Ha majd motort választasz úgy kellene, hogy 100Hz-t tudjon ha lehet ...

43pbwjg8s

Én a köszörülni való anyagot forgatnám a tokmányban és a hozzáérintett köszörűkövet egy másik tegelyen forgatva érinteném hozzá.
Csak nem megy olyan könnyen egy olyan feltét elkészítése, amin pl egy kis kézi köszörűt fel tudnék fogni, és finoman állítva nekitolni.
Gyakorlatilag palástköszörülést szeretnék csinálni kicsiben az esztergán.