Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sufnituning

igen félre[#wave]

keri

2mm es fúróval :)
Csak ne tescos lágyvas fúrót használj.

KBalázs

Erre gondoltál? Ilyent én is vettem, 3M-es termék.
Puhafába akkus csavarhúzóval produkálta a lehetetlent. Elraktam mementónak.
http://www.kepfeltoltes.hu/150108/DSC05763rs_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

7cim5mm0

Kifejezetten nagy csúcstávolságú gépeknél hosszú anyag esztergálásakor a megtámasztás (báb) hiánya, vagy nem megfelelő elhelyezése miatt az anyag deformálódhat, és kivetődhet forgás közben. Nagyon csúnya dolgokat tud művelni, és mivel ezek a gépek általában nagy teljesítményűek, így nem állnak meg, ami útban van, törik. Van egy ilyen nagy gépem 3000-es csúcstávolsággal. Akitől vettem, elmesélte, hogy annak idején a cégnél egy esztergályos tévesen kapcsolt rajta fordulatszámot, és menetvágáshoz megindította a gépet kb. 1500-as fordulatszámmal. Kitámasztva még nem volt az anyag. A 2m feletti hosszúságú cső kivetődött, összetörte a késtartót, és az esztergályos vállát szétvágta, meg eltörte a kulcssontját. Ha nem cső van a gépben, hanem köracél, lehet, hogy nem ússza meg ennyivel, így is centiken múlott, hogy nem a fejét csapta ketté a cső.
Kisebb gépeken is nagyon veszélyes a furatot kézzel csiszolni. Nekünk erre annak idején elrettentésül egy baleseti jegyzőkönyvet mutattak. Furat csiszolás közben a csiszolópapír elakadt, a gép meg lecsavarta a szivar ujját, és a karjából kihúzott egy inszalagot. A hideg is kiráz azóta, ha ez a kép eszembe jut.

keri

Igen. Nekem csak a kolléga hozott ilyet, amikor fel akartunk rakni a radar konténerbe pár parafa táblát. Elő akartam vele fúrni az alu lemez burkolatba az önmetszős csavaroknak, de ugyan ez lett az eredmény. Aztán miután jót röhögtünk, rájöttünk hogy az önmetszős csavar magától is belemegy, nem kell előfúrni :D

ysc3kmx9v

Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy reszelő használatakor a tokmány felett van a kezük. A főorsóból hosszan kilógó rudat fel kell támasztani szálvezetőben,képes nagy fordulaton feltámasztás nélkül , akár a60mm-es anyag is, derékszögben hajlani.A hosszú haj elkötve, vagy sapka használat, munkaruha nem lóg, begombol. Nekem egyszer a szerencsémre  kissé viseletes munkás kabát úját tépte le vállból, a lassan forgó gép, ha nem agyonmosott a ruha, egy kezem lenne. A szemüveg használata legyen kötelező nem csak köszörüléskor, fiatalon ezt nehéz elviselni.A csiszoló vásznat tilos összefogni, rá tekerni az anyagra, csak két kézben fogjuk a csiszolóvásznat. Tanuló koromban nekem az E1N gépnél a tokmány lepörgésével volt mindig a gondom, egyszer el akartam kapni ahogy esett le, az ujjam körmét lapította a gép ágyhoz.Nagyon hosszú időt kell a gép mellett állni, hogy a balesetek nagy részét ki lehessen védeni.

sufnituning

Nem elrettentésül!

http://m.cdn.blog.hu/zy/zyyy/image/06.jpg" TARGET=_fnew>Csak erős idegzetűeknek!

keri

Ez olyan mint a motorozás.
Azért veszélyes mert hiába tanulod meg papíron mit nem szabad csinálni, amíg nem követsz el egy hibát, addig nem tudod kivédeni. A szerencsésebbek életben maradnak és elmondhatják magukról hogy öreg motorosok és tudnak biztonságosan motorozni...amíg el nem csapja őket egy szabálytalan fehér Ducato, vagy egy részeg Ladás jogsi nélkül. :(

keri

Épp kérni akartam [#vomit]
Csakazért sem néztem meg, mert legutóbb egy főorsóra felcsavart embert linkeltetek.

ysc3kmx9v

A csiszolóvászon témát kissé módosítom , van amikor a szükség törvényt bont, de ezzel nagyon vigyázni.

fakukac

Na és a kesztyű is felejtős... saját tapasztalat... [#idiota]

Egyszer majdnem sikeresen letépte a kisujjamat..
Be akadt a bőr kesztyű, fel tekerte a kezem, szerencsére kis, gyenge gép volt, de az ujjam 2 helyen el tört, és el szakadtak az ínszalagok...

Azóta ha kesztyű van rajtam, mindig leveszem ha az esztergát használom....

VighLajos

Faesztergálásnál plexiálarc a szétrobbanó fatányér elleni védekezés céljából.
Az arcomba robbant egy fadarabka.[#rinya]

fakukac

A két szemem között nekem is van egy heg hasonló okból kifolyólag... [#awink]

sufnituning

Akkor jól tetted, hogy nem nézted meg![#wink]

Egyébként ez egy olyan munka ahol tízszeresen oda kell figyelni mindenre, most evvel nem azt mondom, hogy minden kis zörejre rettenjen meg az ember mint egy kis őzike. Ha ésszel, odafigyeléssel dolgozik az esztergán az ember, elkerülhetők a balesetek, ennek ellenére nem mondom azt, hogy nem jöhet közbe semmi bármi okból kifolyólag. Fel kell készülni fejben is,
hogy mi van akkor ha??? és hogy lehet abból a  
helyzetből megszabadulni, ehhez a gép ismerete feltétlenül szükséges. (Bár sokszor olyan gyorsan történnek  a dolgok, hogy fel sem tudja az ember fogni.)

ysc3kmx9v

Igen jól gondolod,a motorozás is ilyen, én is crossmotorozok. Minden veszéllyel járó tevékenység , amíg nem beidegződésből folyik, addig fokozott mértékben kell az odafigyelés. A baleset sokszor, a láncolatok vég következménye.