Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Úgy látom neked tényleg rövid a rövidtávú memóriád[#nevetes1]

6rk75uezn

Látom megy a fórum,valaki inkább mondjon nekem erre  egy élszöget és egy hátszöget!!Kiváncsi leszek igy hogy nem lesz aláköszörülés!

jani300

A piros szög azért nem kell mert avval változni fog a körkés által készített profil .

6rk75uezn

És a hátszög hány fokos legyen?

6rk75uezn

7 fok körüli mint egy nagyoló hátszöge kb?

6rk75uezn

Bár ezt a profilos dolgot nem értem,leszúró körkés lesz belőle.

jani300

Félreértettelek . A körkést inkább profilkésnek szokás használni , mert élezésnél nem változik a profilja ,pl menet körkés .Tehát 0 homlokszöggel dolgozik .  A hátszöget a kör maga adja , hasonló elven mint a marók hátraesztergálásánál .
Beszúrókésnek szerintem rövid . De ott már lehet negatív homlokszög .A szögek anyagfüggőek is . ( kés , munkadarab )Érzésre köszörülöm sose mértem . Ki is csesztél velem a visszakérdezéssel mert rá kellett keressek a szögek konkrét nevére .

6rk75uezn

Akkor megy majd érzésre.

jgg8y2a4g

Hátszöget nem kell köszörülni, a homloklap "magasságát" kell megfelelően a körközéppont alá vinni. De milyen anyaghoz?

Csuhás

Azért simán el tudom képzelni hogy egy menetkörkés valamilyen nem zérus homlokszögnél adja ki a pontos profilt. ( Ez esetben gondolom rá is írják a homlokszöget. )

6rk75uezn

Na ez az hogy a homloklapot magasságát lehet közép pont alá fölé tenni és igy ugye természetesen változik a hátszög is amit a kör ad meg.Jelen pillanatban szürke öntvényhez kell.

jgg8y2a4g

Azért inkább alá állítsd. És a körkés átmérője is fontos.

jani300

Soha nem használtam körkést ,csak itt írogatok :(
De ha negatív a homlokszög ,akkor nagyobb emelkedésű menetnél már jócskán csúcs alá kerülhet a kés élének egy része ,amikor már majdnem kész a menet . Csak érdeklődés szinten írtam erről , hátha valaki elmagyarázza .  

jani300

Arra gondolok hogy használt gyorsacél marótárcsából készítesz leszúró körkést .
Az úgy jó lehet .
Csúcsmagasság fölé nagyom ritkán kell kést állítani ,talán néha furatban .

6rk75uezn

Pontosan jól gondolod,abból lesz leszúró körkés,eredeti felállás az volt hogy csikokra szabdalom és csinálok neki egy késtartót,de kipróbálom igy is hogy megmarad a kör.