Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jgg8y2a4g

A kéziszánon van nóniusz nem? Hosszánnal rombolok, kéziszánnal méretre esztergálok. Ráadásul én szériázni szoktam 2-300 darabokat, ahol fontos a kéziszán nóniusz használata. (le is van rögzítve a hosszán). Ha nem lenne párhuzamos a kéziszán az anyaggal. (szögmérő nem 0-án állna) akkor pontatlan lenne a kéziszán nóniuszával mért érték.  
Vagy nem egy dologról beszélünk, és én nem értelmeztem jól az eszmefuttatást.

jgg8y2a4g

Mindig van egy paraszt aki beleugat? most sem én kezdtem jelzem...  Vagy mindig ez lesz ha hosszászólok? Az zsír, mert akkor jobban felkészülök. Ha meg nőnek érzed magad akkor hajrá :-)))) Addig Pszt.

jgg8y2a4g

A gépemen van a hosszánon nóniusz, lehetne azzal is pontosan dolgozni, de sztem nem annyira kényelmes.

000000000

Hmmm és ki tudnád nekem (laikusnak) számolni hogy mekkorát téved a kéziszán 1mm-en,ha el van állítva 0,5 fokkal a zéró ponttól? Természetesen hossz irányba értem a tévedést!

jgg8y2a4g

Kiszámolom szívesen, de ezt tanultad te is az iskolában. 1/cos0,5= 1,00003. Ez az érték Természetesen lórossz, de 2 dologban gondolkodtam másképp, egyik a drasztikusabb szögértéken, pl ha már 10 fokos szögben áll és mondjuk 10mm hosszt nézünk akkor ott már az eredmény 1,015 ami egy illesztésnél probléma lehet. A másik, meg utánna már arra is gondoltam, hogyha el van állítva a szög akkor 20mm hosszan már kúpot esztergálsz  és 0,5fok esetén az átmérőben 0,32mm ami már semmire sem jó.   20mm hosszan az már minden csak nem henger.

ANTAL GÁBOR

Nekem más eredmény jött ki  (0.349) ... "20mm hosszan már kúpot esztergálsz és 0,5fok esetén az átmérőben 0,32mm"     Te hogyan definiálod a kúpnak a hosszát? . Szerintem egy kúp hosszát az esztergályosok a tengelymetszeti síkban értik.  ( ott tangens a nyerő   )  
[#wink]

ANTAL GÁBOR

Persze ha a szán mozgáshosszát értetted alatta akkor korrekt az érték.  De akkor egy 20 mm alkotóhosszú lesz a kúpod

Csuhás

Szerintem a kéziszánt elég a saját skálája szerint azaz kb negyed fok pontossággal visszaállítani, hiszen a kéziszánnal tengelyirányú méreteket veszel így a hiba elhanyagolható. Az átmérőket viszont a hossz szán mozgásával esztergálod lehetőleg gépi előtolással és ilyenkor már nem tekergeted a kéziszánt így annak az állása érdektelen. Persze vannak kivételek: Egy morse kúp esztergálásához igen gondosan ki kell órázni a kéziszánt egy etalon kúphoz. Illetve ha a gépen valamiért a hossz szán helyett a kézivel kell átmérőt esztergálni akkor is pontos beállítás kell.

ANTAL GÁBOR

Mivel mikkamakka kb hajnali 3 kor feküdt le ezért van még esélyem : végigolvastam ezt a szán elállítási részt és visszavonom a 33485 ös beírást .Egyértelmű hogy a szán mozgás hosszát érti a hossz alatt,  ami alkotót eredményez . Sajnálom hogy beleugattam ...

jgg8y2a4g

Fennt vagyok.. Résen vagyok.... (amúgy fél 6 volt).

jgg8y2a4g

Ha 20mm, és ferdén áll a szánod, akkor az lesz a háromszög a átlója.

jgg8y2a4g

Ezzel azért nem értek teljesen egyet. Ha mem használsz kéziszánt és van egy lépcsős alkatrész, akkor hogy lesz az méret?

jani300

Sok fele lehet hasítani a szőrszálat .
Esztergára készült rajzoknál a hossz szimmetriatengellyel párhuzamosan szokták megadni inkább a hossz méreteket . De érthető amit írtál .Igyekszem nem beleszólni , mert más dolgom is lenne :( Egyébként szívesen olvasok szinte mindent a forgácsolásról , pláne ha kicsit barátságosabb hangnemben íródik .

jani300

És ha simlis módon hosszabbat szeretnék mint a kéziszán mozgása ? :)))

jgg8y2a4g

Na ezért írtam, hogyha el van állítva a kéziszán, akkor már nem a rajzon megadott érték jön ki. (hanem elvileg nagyobb)