Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sufnituning

[#eljen][#eljen][#eljen]

VighLajos

BUÉK mindenkinek!  
Próbált már valamelyik fórumtárs faesztergaálásra használni fémesztergálásra való lapkát?  

sufnituning

Szia BUÉK igen, miért?

VighLajos

Dolgozik rendesen? Azért, hogy  "vasat" viszi, nem voltam biztos benne, hogy a fát is.

ysc3kmx9v

Ha mindenáron fát akar esztergálni valaki, akkor ne lapkás késsel, hanem gyorsacéllal tegye. A fa esztergálása rossz hatással van az olajozott gépágyra, szánra. A fa pora összeszedi az olajat, és kenetlenül csúszkál a szán rendszer, esetleg a letakarás segíthet.

Béni

A fémipari keményfém váltólapkák élszögei messze vannak a faipari szerszámokétól és életlenebbek is.
De mivel kemények, lehet velük faforgácsot előállítani. :)
A legalkalmasabbak a polírozott, alumíniumhoz szánt lapkák.
Mivel sokkal inkább szaggatják a fát, a felület is gyengébb minőségű lesz.
Kézi esztergáláshoz kevésbé alkalmasak.

000000000

Én szoktam lapkával esztergálni fát!
Van hogy kell ide-oda valami ideiglenes méretezett forgástest.
Nem jó választás! A lapka szakítja a rostokat,nem lesz szép felület.
Fához borotva éles kés kell,avval lehet FÉNYES felületet esztergálni! Ja,és kevés az 1000-es fordulat :D

VighLajos

http://www.robert-sorby.co.uk/turnmaster.htm" TARGET=_fnew>Amikor ilyeneket látok megindul az agyam...
Aranyáron mérik...
Nem a fém-esztergapadon csinálnám, egyszer már ott próbáltam, elég rossz volt letakarítani a faforgácsot. Van faesztergám...

Azt sejtettem én is, hogy nem elég éles a fém-lapka a fához, és csak kaparja, szaggatja.
Köszönöm a válaszokat,maradnak a hagyományos kések.

VighLajos

Közben megtaláltam:
0,2-0,4 mikron az éle.

Béni

Tizenéves koromban esztergálgattam fát, a szerszámok jó részét magam köszörültem előismeretek nélkül.
Ennyi előképzett(len)ség alapján nem estem hasra a videókon látható szerszámoktól és a használatuktól sem.
Én sokat nem fizetnék értük ...

000000000

Az emberek mindent megvesznek:)
Számomra ez volt az első videó,amin fához lapkás kést használtak!  Fő hogy menőn nézzen ki!

fakukac

Én mint fa esztergályos azt mondom, hogy felejtsd el a fémhez használt lapkákat, közel sem fogsz tudni vele minőséget esztergálni fán!

Csuhás

Megnéztem ismét az e2n ágyazatát és a szegnyereg prizma végén a ferde letörésbe egy HV 549 beütést találtam. Ha jól értem akkor ez HRC 52-nek felel meg ami egész elfogadható egy gépágynak.

Egyébként kihasználtam hogy még nincs nagyon hideg és készítettem egy gömb esztergálót, alapvetően fogantyúkhoz való golyók készítésére.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Csuhas/Linkelt_kepek/ball.JPG" border=0>

2dbfy8y

Én az éles aluhoz való lapkát (a nagyobbik féle pinalapkát) imádom fához használni.
Szépen viszi, és nem tépi.
Furathoz a kis háromszög kiesztergálófej simító lapkát szeretem használni, fúrni is tudok vele, és esztergálni is. Na meg még furatra a simító szármarót szeretem,szintén fúrni, és esztergálni is.

2dbfy8y

Itt akis videóm is, még félkész volt a gépem, most sincs még igazán kész! [#nevetes1]
Talán sose készül el, de dolgozik szépen.

https://www.youtube.com/watch?v=9vbKxqI2v5E" TARGET=_fnew>Fa esztergálás