Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Megnéztem én is, nekem is HB180 a beütés. Nekem leszedte az eladó a géptáblát, a prizma végében levő sorszámból, vagy bárhol máshol a beütésből megtudható a gyártási év?

jsugc4fsx

Csuhás

9274 van a hossz prizma végébe ütve.

jsugc4fsx

Nekem 1164 és 1976 os

jsugc4fsx

GY.sz gy .év[#nemtudom]

Csuhás

Egyelőre nem látom az összefüggést a szám és az évszám között. Esetleg akinek van még e2n gépe írja meg az gysz-ot és évet hátha rájövünk valamire.

hostya

Azért az a HB180 (Brinell-keménység) nem igazán edzett keménységre utal.
Ha átszámítjuk HRC-re, amivel az edzett acélokat szokás mérni, akkor bizony ez a HB180 ~ HRC8-HRC9-re adódik..
Ettől függetlenül lehet hogy edzett, csak nem az edzett felület(ek) keménységét ütötték be, hanem az (alap)öntvényét.
Felületi edzés esetén a mikro-Vickers mérési eljárást használják,(a rétegvastagságtól függően) de a keménységet HV-xx értékben adják meg.

38tnwsv8g

Sziasztok!

Én egy éve újítottam fel az EAN 340/1000-es esztergám ágyvezetékét. Nálam is HB180 van beütve az ágyvezeték végébe. Biztosan állítom, hogy ez az ágy nem edzett! A hántoló úgy vitte, mint meleg kés a vajat!

r2u4n063m

Nekem Meo11 HB218 van beleütve, valamint 1625.  
A motorjának géptábláján 1962 szerepel gyártási évként.  
A gépem siklócsapágyas, hosszúkúpos főorsó végződéssel - tokmányfelfogót szívesen vennék, ha van valakinek eladó sorban.  

ysc3kmx9v

Elég ritka E2N gép lehet a tiéd. Gyártási év, siklócsapágy. Az E1N gép az siklócsapágyas, vajon az első E2n is az lehetett, vagy valami pontossági gép .

sasi

Ha megengedet, picit pontosítom az általad felvázolt keménységmérési fogalmakat.

Az „MSZ EN ISO 18265, A keménységi értékek átszámítása” című szabvány nem értelmezi öntvény esetében a 20,3 HRC alatti keménységi értékek megfelelősségét más eljárásokhoz képest.

Vickers-keménységmérés (MSZ EN ISO 6507-1) három terhelési csoport szerint elnevezéssel látták el:

Vickers-keménységmérés, terhelés: 49,3 – 980,7N
Kisterhelésű Vickers-keménységmérés, terhelés: 1,961 – 49,03 N

Mikrokeménységmérés, terhelés: 0,09804 – 1,961N, és a mikroszkópos méretű szövetelemek keménységmérésére szolgál.

A mérési eredmény megadásánál a HV jel után a terhelés kilogrammban van megadva.

Pl. 182 HV5 jelentése: 182 a Vickers keménységi érték 49,3 N (5kg) terhelő erővel mérve, normál terhelési idővel (10-15 s).

Ha már így belebonyolódtam, megemlítem a keményfémek mérését leíró MSZ ISO 3878 szabványt is. Itt a terhelés HV1 és HV50 közötti érték lehet.

hostya

Ennyire nem akartam belemélyedni,de ha már megtetted, köszönöm; köszönjük! [#worship]

Ezt a  "HB180 ~ HRC8-HRC9-re adódik.."-ot azért írtam, mert valahogy érzékeltetni akartam hogy mennyire nem számít keménynek(edzettnek) a HB180 keménységű gépágy... [#wave]

Csuhás

Ezt találtam a neten. Ezek után nagyon nem értem hogy egy edzett gépágy esetén mi értelme van beleütni az edzetlen keménységet. ( Az hogy edzett azt a hántoló megmutatta, illetve a kopáson is látszik )

"Az öntöttvas vezetékek kialakítása során alkalmazható nagyfrekvenciás edzés, amikor az
öntöttvas keménysége 190..220 HB keménységről 400 ... 460 HB-re növelhető. Az edzés
mélysége 2..3 mm."

Forrás:
http://www.kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/5_0221_014_101015.pdf

r2u4n063m

A napokban beszélgettem egy idősebb úrral, ő 5 különböző E2N-t említett, emlékeim szerint ezek a következők:  
Siklócsapágyas, golyós csapágyas, kiemelhető ágyas a tokmány alatt, emelt - honvédségi, és talán legvégül a növelt pontosságú, de ebben nem vagyok biztos.  
Ezen felül is lehetnek persze eltérések...  
Minden esetre siklócsapágyból bespájzoltam egyet a jövőre tekintettel [#wink]

r2u4n063m

Antikváriumban találtam a típust: E2N-F, Fékdob utánesztergálására alkalmas egyetemes kiseszterga.