Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Még jó hogy nem szóltam be :)
Pedig megvan még a műszaki táblázatom :)[#integet2]

sufnituning

keri

"égszíj" b+ én is tudok írni [#zavart2]

keri

Mindegy, én értettem mit akarhattál [#vigyor]
Jó a te módszered is. Sokban nem tér el a mások által írttól.

6rk75uezn

Én is értettem,köszi mindenkinek,azt hiszem annál a verziónál maradok hogy egy 2mm-es leszúróval kiszedem a közepét,majd egy szögbeköszörült  késsel jobbra-balra haladok befelé,nem szeretem elállitani a kézi szánt.

keri

Egy talpas derékszöggel könnyű gyorsan  visszaállítani.

6rk75uezn

Hát nem tudom,de ha leirod hogy miként szoktad akkor én is tudni fogom,bár nem tudom milyen pontos lesz igy a vissza állitás,én eddig úgy csináltam hogy befogtam egy 20-as anyagot ami kb 200mm hosszú volt,végét kióráztam és utánna feltettem az órát a kézi szánra majd igy oldalról végig tamintottam a 20-as anyagot.Ezekszerint van ennél jobb és gyorsabb megoldás.

Ftomi

Sziasztok!

Régebben kérdezgettem, milyen kis esztergát vegyek végül is egy TOS MN-80 lett a vége bánom is, nem is kezdek megbarátkozni vele. Darabakokra szedtem,(ahogy kinézett megérte) összeraktam, jelenleg várom a frekiváltót. Bár egy két kaparászáson (még nem nevezném esztergálásnak)már túl vagyok, de a jelenlegi gondom a késtartó. Na ezzel nem tudok megbarátkozni. Ez a  késbedugós módszer nekem nem jön be, hézagolni is nehézkes.Bár a késtartó 12mm a max késméret, de egy lapkás 12mm -es kés már a központ felett van.  Több dolgon gondolkodtam komplett gyorsváltós, vagy csak egy átlagos késtartót kellene vennem gyártatni. http://www.aliexpress.com/item/Aluminium-Material-Mini-Quick-change-tool-post-and-holder-kits/1864216692.html" TARGET=_fnew>ehhez mit szóltok? Mivel alu én nem találom túl strapabírónak, de sajna a többi horror áron van.

Béni

Miért akarod pontosan visszaállítani?
Csak rövid kúp és menet oldalfogásnál használatos.
Ha bejelölöd az alaphelyzetet, akkor ahhoz visszaforgatva bőven jól fog állni.
Gyári jelölés is jó :)

ywrxkjjky

Ma fogtam be egy darab vasat,amiből "többsoros" szájtárcsa lessz!Holnap teszek fel képeket a folyamatról!Ma csak ez van! :D

http://www.kephost.com/image/FEb4

6rk75uezn

Igen,egy normális gépen keveset van használva a kézi szán,én a kéziszánt használom többet mert a hosszánnal nem tudok igazán kézzel finoman keveseket haladni ezért amit csak lehet a kéziszán használatával csinálom,ezért fontos nekem az hogy a kéziszánom pontosan legyen vissza állitva.Kicsit szorul is most a hossz szánom,köszörülni kellene az egész ágyat meg az egész gépet de én erre nem fogok annyit rászánni.

mex

Alaphelyzetben a kéziszán 90°-ot zár be a tokmány elülső síklapjával. A derékszög is 90°(vagy igyekszik annyi lenni). A többit már kitalálod.

keri

Ez is egy módszer, de nekem elég pontos a derékszögem hogy ugyan ez legyen az eredmény.
Beakasztom a talpat a keresztszánba és a szárnak nekiforgatom a késszánt. Mindkettő köszörült felület nálam.

keri

Kis eszterga. Csak ezen van nóniusz.

6rk75uezn

Igen ha pontos a derákszög és köszörültek a felületek akkor elég pontosan vissza lehet állitani,na de nálam nem köszörült a felület,igy ezés kénytelen vagyok órázgatással vissza állitani.Majdcsak sikerül nemsoká egy valamire valóbb gépet vennem.