Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Voltam 10 évig alkalmazott is :(
Nagyon elegem volt a főnök fusijaiból .
Szedett szét rb lámpákat méhbe . Kellett neki 3szög kulcs :( Berágtam és kézzel kivésegettem az előfúrt lukat a csavarhoz . Mindjárt mondták is hogy biztos melegen rákalapáltam valamire :)
Egyébként jó lett nagyon .

Gyati

Erre lett volna válasz.

Szalai György

Köszi. Értem.

jani300

Az én imperómnak megvan a saját kis csillagkulcsa valahol :)

s7manbs8

Kíváncsi lennék az igazi esztergályosok vajon mennyien vannak itt, mivelé aki dolgozik az nem ér rá, vagy nem is egy számítógépmoly, aki meg cnc gépen dolgozik, az meg még ha fiatalabb is unja egész nap elég neki ott, gondolom a nagy többség.

fpm64xtbb

Szerintem is több a hobbista mint a tanult esztergályos!

iy567t72g

Én is az előrefúrt lukat reszeltem négyszögre, felhegesztettem egy szárra és azután az egészet "szépen" készre esztergáltam. Azóta is használom.  
Jó lett.Nekem tetszik. :-))

B.Zoltán

Egész jól lehet négyszöget hatszöget "fúrni" otthon is ezzel a módszerrel.
8mm-ig kipróbáltam nekem bejött.
http://mikesworkshop.weebly.com/rotary-broaching-on-the-mill.html" TARGET=_fnew>Négyszög fúrás

jani300

Ezt én úgy szoktam hogy késtartóba fogva marom .
Befogom a hengeres anyagot , az egyik oldalt lemarom a leendő belső négyszögig , majd a négyszögnek megfelelő ujjmaróval kiszedem a belső négyszög helyét .Tehát oldalról . Utána lehet valamit hegeszteni oldalnak és leszabályozni .
Legalább nem kell reszelni :)

svejk

Az E2N-emhez és is 3/8"-os CroVa fejjel oldottam meg. Csavarokat így is- úgy is készíteni kellett.

B.Zoltán

Ez érthetőbb leírás esztergához.http://mikesworkshop.weebly.com/rotary-broaching.html" TARGET=_fnew>Hatszög fúrás

r2u4n063m

Itt pedig egy videó róla, igaz ez csak négyszög:  
https://www.youtube.com/watch?v=M3Ul-s9_MA0" TARGET=_fnew>Négyszög fúrás, hobbi szinten is kivitelezhető módon :)

000000000

Nem tudom megítélni hogy mi a külömbség a négyszög javára.Meg tudom a hatszöggel is fogni rendesen a kést.Ráadásul ilyen csavart akármennyit találok,a négyszöget meg le kell gyártani.

s7manbs8

Miért is nem akaródzott azt a 10-es fúrást megcsinálni ? Most derült ki, hogy a bakelit lapra ahogy fel van fogva a késtartó, egyrészt a késtartó alja kidomborodott volt középen, így tudott fordulni, plusz másik ok pedig, hogy az egyik csavar nem húzta meg a lapot a tartó vasakhoz, hanem az alján felkoppant a csavar, mert túl hosszú volt. Ennyit az okokról. Még így is ki tudtam vele esztergálni már pár dolgot, de most hogy ez megjavult vinni fogja, mint a vajat. Most az orsó ház a gyenge pontja az egésznek, majd az is fog javulni még.

B.Zoltán

Nagyon érthető a lényeg a videón, de fölösleges az a nagy oldal mozgás.

Én csak a késtartóba befogtam egy kifúrt hasábot
 és elfordítottam kb 2 fokot bele golyót és bele a c45-ből készített szerszámot.