Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Hopp picit nagy lett :(

000000000

Azért jól jönne ilyenkor egy módosítás funkció :(

000000000

Na megyek a műhelybe,addig sem csinálok itt kárt :D

keri

Húúúú de le leszel ezért fikázva [#finom]

7cim5mm0

Szia!
Elsősorban nem neked szólt, hanem sajnos általánosságban ezek a tapasztalatok.
Ha már témánál vagyunk, akkor a geometria a szán magasság változáson kívül is változik, lévén, hogy a keresztszán, és a késszán a hossz szánon van. A helyzetüket a szánban lévő vezeték hornyának irányváltozása befolyásolja, mivel a szán sosem kopik párhuzamosan.
Feltételezzük, hogy ezt figyelembe vetted, mert értesz hozzá, és utána hántoltál vagy a szánon, ahol ebben az esetben 0,01 mm pontossággal figyeltél egyszerre két irányt, vagy utólag igazítottál a kereszt szánon, és a késszánon is. De akkor hogy a csudába mondod, hogy a geometria nem változott? Dehogynem! Fent leírtam. A nyereg magasságáról, meg a szán és a nyeregvezeték egymáshoz, és az orsótengelyhez mért párhuzamosságáról még nem is esett szó.
Nem kötekedni akarok, de valahogy ezeket sosem akarja senki tudomásul venni. És akkor még "csak" egy esztergáról beszélünk.

s2k5ycubj

Nem fogsz unatkozni,az már biztos! Én az ilyeneket nagyon élvezem,amikor életre kel és működni kezd!

7cim5mm0

Szerintem ne keverjük az autót a szerszámgéppel, más világ!  
Egyébként a finom drótkefe csodákra képes, utána az olaj véd,és az egész nem tart egy fél óránál tovább.  
Próbáltál már rozsdás felülethez képest tájolni valamit? Vajon mi a baj a rozsdával? Nem csak a kinézet, az a kisebbik baj, de ha neki jó így, nekem is, csak ne fogjuk rá, hogy ez rendben van.

s2k5ycubj

Persze igazad van! Nekem sem volt még energiám,csak nagyjából lepucolni. De mechanikailag rendben van és ahol kell ott olajos is... Jó kis(nagy) nagyoló tokmány.

7cim5mm0

Rendben, ha nem nyúlsz hozzá, az marad kopott, mert ha az ágy az, akkor szinte mindig az a nyeregvezeték is. Az ágyat akkor mihez igazítod? A kopott nyeregvezetékhez?  
Ha pár század nem számít, akkor nekifogni sem érdemes. Ha meg a nyeregvezeték is hántolva van, akkor a nyeregmagasság is változik. A nyeregtalp cserén, vagy az orsóház hozzá süllyesztésén, kívül milyen megoldás van erre, ha nincs állítási lehetőség? Most ne vegyük számba a hézagoló lemezt, meg a nyeregöntvény felfúrással való hozzá rontását a kopott alkatrészekhez. És ne is a hobby kategóriából induljunk ki, hanem a szakszerű felújításból, mert barkácsolni egy kopott gép is jó.

7cim5mm0

Azért a te tokmányodon nem vészes a helyzet, meg legalább megvan az a képességed, hogy elismerd, ha valami nem teljesen príma.
Nekem is van sok rozsdás cuccom, komplett gépeim is, mégsem akasztom fel magam. :) Annyi a különbség, hogy nem mutogatom "Nekem így is jó, ne mondjátok már, hogy ez így nem szakszerű!" felkiáltással.
Egyébiránt mielőtt használom, igyekszek rendbe tenni, de mivel én csak kedvtelésből csinálom, nem iparszerűen, így időm is jut rá. Aki dolgozik iparszerűen, annak nem mindig jut erre ideje, értem én, csak ne mutogassa. :)  
Az meg megint más kérdés, sőt szerintem becsülendő, ha valaki "előtte-utána" a végzett munka bemutatására teszi ezt. Sok gépet húztam már ki én is a sz@rból.:)

000000000

Tapasztalatom szerint a szegnyerget nagyságrendekkel kevesebbet tologatjuk az ágyon, mint amennyit a nagy szánt mozgatjuk.
Tehát a kopás is nagyságrendekkel eltér a két esetben.
A többiben egyet értek.

000000000

Még az előbbihez.
Ezzel nem azt mondom, hogy a nyeregvezetéket soha nem kell hántolni. De, van ilyen eset is.
Ha az orsóházat is bolygatni kell, akkor már kevés lesz a sikerhez a hirtelen felindulás.
Első próbálkozás megbolygatni a főorsóházat, agyát azért nagy falat, mert utána tényleg nem marad egy fix pont sem.
A tussírozással a síkot megvizsgálhatjuk, de a síkok egymáshoz képesti viszonyát azt már biztosan nem.
Ezért nem érdemes hűbelebéla módjára nekiesni egy ilyen melónak.

000000000

agyát azért nagy falat

Helyesen, ágyat, azért nagy falat

7cim5mm0

Ez így van ahogy mondod, nem véletlen írtam az eddigi gondolatokat.

000000000

Az én elképzelésemben nem fér össze egy kupac rozsda, meg a mikrométer.  
Én úgy gondolom, hogy a rozsda a naponta használt eszközökön nem a "szegénység", hanem az igénytelenség velejárója.
Amint látom, ezt a többség másképpen gondolja.