Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fisrcxuk3

És a frissen öntött öv-t is kell temperálni !Tehát avval sem vagy előbbre.

iy567t72g

Ebben igazad van. Arra gondoltam, nincs mindenkinek lehetősége, hogy kollégákkal, barátokkal gyártasson le mindent amit képes kigondolni. A többi lehetőség pedig anyagiak miatt kizárva.Tehát marad az önmegvalósítás. Még akkor is ha le"szakbarbározzák" és kókányolásnak minősítik a munkáját. Az első "esztergámat" szögvasból, lemezből, szivattyútengelyből, valami méhecskés trapézorsóból építettem. Mindene lógott, lötyögött mégis büszke voltam rá. Azután a MÉH telepen végezte mert vehettem magamnak egy gyári gépet. Közben eltelt 20 év.

PITU

köszi a képet  RogerCo

még egy dolog..   a szánt rugó húzza a másoló lécre

RogerCo

[#eljen][#wave]Nincs mit.
Ha hozzászólni nem tudok, abban segítek, amiben tudok.

595852ar

Zseni vagy. :)

Sunny jelenleg nem tudja beilleszteni a keretbe a 40kg-os, 40 000ft-s vadi új, gyári lécet, más, olcsóbb megoldást keres. Erre te: "Forma, leöntetés, Kb 1000Ft/kg. Köszörülés. Egy gyárihoz hozzáhántolás. Ez lehet a megoldás."  100-150-ből kihoznád neki. [#csodalk][#taps]  

595852ar

Mikkamakka! "Orsóházat miért kellene hozzáigazítani?" Precíz, nagyon igényes műszerész vagy, ezért gondoltam.  
0,2-el eltoltad a gép eredeti geometriai méreteit, ezzel is kellene valamit kezdened  nem?

jgg8y2a4g

Nem tudom mekkora kell neki azt nem írta vagy nem figyeltem. Én a sajátomból indultam ki. 750 es hosszú 11kg. Amik nekem vannak azok oroszak 2-3 kg-ot tuti lehet spórolni. Ha a formát megcsinálod max egy 10-esbe van. Köszörülés de elég egy marás is 1 fogás. Max egy 5000-es egy gépműhelyben. (még állítgatni sem kell semmit). Utánna lehet kapirgálni max egy 2 órás müvelet. Aztán mehet bele a minta. Max 20 nál tartok és hoztam vittem.

jgg8y2a4g

Milyen geometriáról beszélsz? Lejebb került az ágyazat teteje 2 tizeddel? És akkor mivan? A gép talpát ne igazítsam hozzá?  [#taps]

595852ar

Jóvanna, engem nem kell meggyőznöd. Vannak léceim. :)  
A gép talpát már nem fontos, de hántolás előtt érdemes lett volna, beállítanod. :D Na jól van, békén hagylak, remélem jó lett a masinád. Mondjuk,közponfúrásnál, hosszesztergálásnál majd kiderül. ;)

595852ar

2tized ide, vagy oda, mit számít? Majd bekenjük sárral :D

000000000

Mi változik akkor, ha a főorsóházat nem vesszük le az ágyról és úgy hántolunk?
Pusztán annyi, hogy nem hántolunk feleslegesen a főorsóház alatt, ahol egyébként sem tudott kopni az ágy. Tekintettel arra, hogy a főorsóház nem csúszkál az ágyon.
Mi változik akkor?
A késmagasság a késtartó aljához képest.
Ezentúl a lehántolt vastagsággal több késalátétet kell rakni.
Némi fejszámolás után az jön ki, ha hántoltunk két tizedet, akkor kéttizeddel vastagabb késalátétet kell raknunk. [#nyes]
No meg, az "olasz késtartót" kettő tizeddel meg kell emelnünk.
Jártam már eszterga felújító üzemben. Ott azért veszik le a főorsóházat, mert ott az ágyat nem hántolják. Hanem ha szükséges, marják és utána köszörülik. Ott útban lenne a főorsóház a gépi munkák miatt.

keri

Add már meg a címét annak a műhelynek, mert ennyiért senki nem dolgozik felénk...még én sem :)

keri

keri

Na meg ha már ennyire precízek vagyunk, én az egytengelyűség miatt is aggódnék, de hát én igénytelen vagyok [#eplus2]

4d52ifwte

Még mindig a hántolóhíd foglalkoztat.
Ennek az öntés dolognak utána járok. Találtam itt 30km-es körzetben egy öntödét, ahol foglalkoznak kisebb egyéni kérésekkel is és az ismertetőjük alapján nem horror áron végzik.

Végül is nekem is elég lenne a 750mm hossz, ennél nagyobbal nem igen foglalkozok szerintem, az 1000mm-est is meg lehet vele csinálni.(gondolom)
Ha már öntetnék, nyilván nem 1 db kéne, legalább kettő, vagy három. Érdemes-e 3 db egyformát készítetni pl. 3 db 750-es és így összehántolgatni őket. Vagy legyen kisebb is benne??? ( persze az másik minta...)
Ha elkészíteném fából a mintát az jó lenne úgy?
(Az öntvény marása esetleg köszörülésére tudok lehetőséget.)
És mi van ezzel az öntvény öregítéssel stb...vagy ennyire nem kell túlragozni. Mert nyilván nem fogom 20 évet kint pihentetni az udvaron.:-)